StoryEditorOCM
4 kantunaFOTO: LJETNA PATROLA NA PUNTAMICI

Između škrapa kriju se minijaturne plažice

Piše Iva Ivanac
20. srpnja 2017. - 15:48
puntamika3-190717(1)

Od Marine Borik pa sve do Nove rive proteže se poznato zadarsko kupalište na Puntamici, omiljeno među domaćim žiteljima i njihovim apartmanskim gostima.

Ako dolazite automobilom, velike su šanse da mjesto za svog limenog ljubimca nećete nikada naći jer su uz Obalu kneza Domagoja parkirana vozila turista, a vlasnici obližnjih kuća rijetko imaju dovoljno mjesta za parking. Ali ako prođete malo dalje, nakon Lanterne, svoje vozilo možete ostaviti u debeloj hladovini borove šume i to - potpuno besplatno.

Šljunčana plaža, Zadranima poznatija kao Plažica, počinje već od marine Borik i proteže se gotovo u kontinuitetu sve do svjetionika na vrhu poluotoka. Na plaži se nalazi sitni šljunak koji je pogodan i ugodan za ležanje, ali prilikom ulaska u more mogu nastati problemi. Velika kamenja, na mjestima prevelika, otežavaju ulazak i najvećem Dalmatincu koji je s morem odrastao. Iako su ljudi na mjestima očistili puteljke koji omogućavaju prirodan pristup moru, za starije osobe ili djecu to nije dovoljno.
Na plaži se nalaze ležaljke, ali ih ne možete iznajmiti jer su u vlasništvu obližnjeg hotela i vila te služe isključivo za njihove goste.


Nakon Plažice nailazimo na žičanom ogradom odvojeni dio svjetionika, odakle se kupalište nastavlja, ali ne šljunčanom plažom već stjenovitom obalom. Ljubitelji divljine tako mogu doći na svoje jer se iznad stijena nalaze u sjeni borova. Na tom području kupanje vas može vas ugodno iznenaditi jer se između škrapa kriju minijaturne plažice koje olakšavaju ulaz u more.


Čistoća šljunčane plaže i stjenovitog dijela jako je dobra, a osim prirodnog tapeta od borovih iglica i grančica nismo primijetili nikakav otpad. Usto se na svakih stotinjak metara nalaze kante za smeće.
Na Puntamici, međutim, nismo primijetili tuševe, a na cijelom kupalištu uočili smo samo dvije svlačionice, i to na šljunčanom dijelu.


Zabavni sadržaji su isto rijetki, nema pedalina niti aqua parka, a jedini zabavni sadržaj koji na Puntamici možete pronaći je vaterpolsko igralište kod same marine.
Svi oni koji se žele rashladiti pićem ili pak nešto prezalogajiti, mogu to napraviti u nekolicini obližnjih lokala kao što su Yachting, Kantunić, Bambooa ili na kiosku za prodaju sladoleda i sendviče te u restoranu Niko.
Uz kvartovski kafić Kantunić, među kupačima je jednako popularan Caffe&lounge Bamboo, pogotovo stoga što ima mjesta u prirodnoj hladovini, a svojom terasom, koja se proteže iznad mora, omogućava pogled na staru gradsku jezgru, Poluotok. U istom kafiću nalazi se, uz more, i mali dječji park, jedini izvor zabave namijenjen najmanjima.

Još jedna zamjerka ovom kupalištu jest što nema spasilačke službe. Ako vam se nešto ne daj Bože dogodi, prepušteni ste na brigu sami sebi. Ova plaža ni na koji način nije prilagođena za invalide, pa nema niti odgovarajuće rampe ili lifta. Problem je i šetnice koja na tom dijelu obale praktički ne postoji. Ako od marine želite doći do Bambooa, a ne želite hodati po prometnici, to možete napraviti jedino hodajući po plaži jer nogostup ne postoji.
Što se tiče kućnih ljubimaca, nigdje nismo vidjeli tablu koja to dopušta ili zabranjuje pa zaključujemo da im mjesto nije predviđeno.


Kupalište na Puntamici ima svoje prednosti, pogotovo za one goste koji ljetuju u tom dijelu grada, jer je osvježenje nadohvat ruke. Bolja komunalna opremljenost i uređeniji pristup moru dali bi mu ocjenu-dvije više, ovako možemo samo žaliti za nedovoljno iskorištenim prirodnim potencijalom.
 

Uređenost plaže 8,5
Zabavni sadržaji 5
Ugostiteljski sadržaji 8,5
Čistoća plaže 9
Pristup moru 4,5
Parking 6,5
Sigurnost 0
Prilagođenost invalidnim osobama 0
Kućni ljubimci 0
10. svibanj 2024 06:59