StoryEditorOCM
4 kantunaFOTO: IZLOŽBA RADOVA ZA TRŽNICU

Javnost ostala bez odgovora: zašto je pobijedio rad koji je dobio negativnu ocjenu konzervatora!

Piše I.N.
10. siječnja 2017. - 22:22
trznica_projekt29-100116_resize.JPG

- Mi članovi žirija, koji nismo iz Zadra, izuzetno poštujemo ovaj grad i prostor. Prvu nagradu dodijelili smo najboljem radu i želimo da se on realizira, jer želimo najboje za ovaj grad – kazao je prof. Nikola Popić, predsjednik Ocjenjivačkog suda na otvorenju izložbe natječajnih radova pristiglih na arhitektonski natječaj za uređenje zadarske gradske tržnice, na kojem je pobijedio rad Hrvoja Njirića i suradnika. Podsjetimo, za Njirićev rad glasovali su Nikola Popić, Ivana Ergić i Emil Šverko dok su predstavnici Grad Zadra Matko Segarić i Hrvoje Baranović bili protiv. 

Izložba 28 radova koji su sudjelovali u konkurenciji za nagrade otvorena je u utorak navečer u Arheološkom muzeju, a nakon uvodnih riječi predstavnika žirija i provoditelja natječaja iz Društva arhitekata Zadra, javnost je imala pravo postavljati pitanja. No, kao što to nerijetko biva u sličnim situacijama u Zadru kad su u pitanju arhitektonski natječaji, iako je u publici bilo desetak arhitekata, jedina tri pitanja članovima žirija postavili su novinari, ali odgovore na postavljena pitanja dobili su tek djelomično.

Ključno je, dakako, bilo pitanje kako je moguće da na natječaju pobijedi rad koji je prethodno dobio negativnu ocjenu konzervatora. Odgovor na to pitanje pokušao je dati predsjednik žirija Nikola Popić kazavši da ocjena konzervatora nije odlučujuća te da je donijeta na temelju ocjene cijelog rada, uključujući i njegov anketni dio, koji nije bio dovoljno dobar, a da žiri samostalno donosi odluku.

Na novinarsko potpitanje kako će konzervatorski stav po kojem su njima, citiramo, "neprihvatljivi" betonski stupovi na kojima arhitekt Njirić podiže tende u obliku jedara iznad prostora tržnice, utjecati na konačan izgled buduće tržnice te znači li to da će se zbog stava konzervatora Njirić morati odreći betonskih stupova iz svog rješenja, odnosno hoće li u tom slučaju to više biti isti rad koji je dobio prvu nagradu, odgovorio je prof. Emil Šverko. Arhitektonska struktura rada postavljena je s tri reda stupova i gredama u čvrstom materijalu, a ostale stvari u rješenju mogu se prilagođavati prema posebnim uvjetima. No to neće utjecati na ideju rada koja će ostati ista, odnosno to će i dalje biti isti rad, kazao je Šverko.

Novinari su tražili i da konzervatori objasne svoj stav prema pobjedničkom radu, no kad je Nenad Rimanić, koji je kao stručni savjetnik žirija Njirićevom radu dao negativnu ocjenu, trebao doći do riječi, Nikola Popić je odlučio pročitati obrazloženje Ocjenjivačkog suda za najbolji rad, zajedno s posebnim primjedbama i uputama za njegovu doradu. Nakon toga nitko više nije imao pitanja i službeni dio javne diskusije o natječaju je zatvoren.

Autor pobjedničkog rada Hrvoje Njirić sa suradnicima, Iskrom Filipović i Nikolom Radeljkovićem iz dizajnerskog studija Numen For Use, bili su ugodno iznenađeni velikim interesom Zadrana i odzivom na otvaranje izložbe, unatoč hladnom vremenu, što su shvatili kao interes građana za sudbinu javnog prostora. Obećali su da će uvažiti sve konstruktivne kritike koje će doprinijeti boljem konačnom rješenju, jer prostor tržnice i povijesnu jezgru Zadra visoko cijene.

- Ne inzistiramo na tome da tržnica izgleda kao što je sada predložena na natječaju, spremni smo uvažiti konstruktivne kritike. Uvjeravam vas da ću sav svoj ljudski i profesionalni elan uložiti u nešto što će biti dobro, funkcionalno, lišeno manjkavosti, što će predstavljati mali civilizacijski korak u artikuliranju Zadra 21. stoljeća. Ja i moj tim imamo za cilj Zadru osigurati infrastrukturu lišenu frivolnosti i suvišnosti, svedenu na minimalnu gestu, reducirajući naš stvaralački ego. Nešto što će funkcionirati u današnjem vremenu, ali će svojim stupovljem dati svevremensku kategoriju, zadržavajući kontinuitet i odgovornost prema javnom prostoru – kazao je Njirić dodajući da će sve opaske Ocjenjevačkog suda i primjedbe konzervatora biti riješene u hodu s nadležnim službama u potrazi za prihvatljivim rješenjima.

S njim se složio i Nikola Radeljković iz poznatog dizajnerskog studija Numen koji je radio urbani mobilijar za novu splitsku rivu, a za zadarsku tržnicu su predložili rješenje za rasklopne prodajne banke (pultove).

- Privukao nas je prostor koji je Njirić na jedan scenografski način riješio konceptom i idejom s minimalnom gestom. Za mene pravi posao tek počinje, a to je razgovor s direktorom tržnice, korisnicima i prodavačima, kako bih doznao kakve sve imaju potrebe, kako im točno vjetar i gdje puše, kako im pada kiša, o čemu trebamo izraditi jednu malu studiju – kazao je Radeljković.

Ukoliko dokumentacija za izvođenje bude izrađena do kraja ove godine, velika je mogućnost da Zadar novu tržnicu dobije već iduće godine. Cijena radova zasad je samo okvirna i kreće se između 8 i 10 milijuna kuna, a prva vrijednost znat će se tek nakon izrade izvedbenog projekta.

Izložba radova može se pogledati do 21. siječnja od 9 do 13 sati.

27. travanj 2024 19:48