StoryEditorOCM
4 kantunaSAD IMAJU PLAN

Je li dio šetnice u Preku obnovljen bez građevinske dozvole? Županija takav akt nije izdala, a izvidi Općinskog državnog odvjetništva još traju...

Piše P.O.
17. lipnja 2022. - 22:46

Radovi na šetnici u Preku, koja od trajektne luke uz more vodi do centra mjesta, izazvali su ne samo pažnju mještana, nego su doveli i do prijave Općinskom državnom odvjetništvu. Tvrdeći da ih nitko nije konzultirao i da nisu upoznati sa zahvatom uz mjesnu rivu, dio mještana, pogotovo onih čije se kuće nalaze uz obalni pojas, posumnjali su da Općina i načelnik Jure Brižić namjeravaju umjesto dotadašnje šetnice i plaže, izgraditi prometnicu otvorenu za promet. Nagađali su da se radi o „tihom proboju” ceste kojom bi se pogodovalo nepoznatom investitoru.

Zbog toga je Općinskom državnom odvjetništvu i poslana prijava „sumnjivih radova”. A onda je, kada su radovi na dijelu obale već okončani, Općinsko vijeće iznenada donijelo odluku o izradi Urbanističkog plana uređenja dijela obalnog pojasa. U toj odluci stoji kako je „planirano proširenje dijelova postojeće šetnice u širini od oko 3 metra prema akvatoriju i nasipanje školjere”, a „ukupna dužina dijelova šetnice koja se namjerava proširiti iznosi oko 280 metara”.

Površina obuhvata UPU-a je oko 2,2 hektara od čega na plažni kopneni dio otpada oko 0,84 hektara, a preostalih 1,37 hektara na akvatorij, a kao cilj izrade plana definirana je „izgradnja (rekonstrukcija) i uređenje obalnog pojasa koji će u urbanističkom i funkcionalnom pogledu osigurati bolju prohodnost javnog dužobalnog pojasa”. Osim toga, „rekonstrukcijom dijela obalnog pojasa povećala bi se plažna površina” pa bi „šetnica danju služila kao sunčalište, a noću kao lungo mare”. Sredstva za izradu UPU-a bit će osigurana u općinskom proračunu.

-Nema govora ni o kakvoj cesti ili prometnici, ona tu nikad nije ni bila. Radi se samo o uređenju plaže i šetnice, a priča o nekakvoj prometnici je plasirana zbog lokalnih izbora, kaže općinski načelnik Jure Brižić.

-Zašto, kako tvrdi nezadovoljni dio mještana, nije ishodovana građevinska dozvola?

-Zato što smo radili po Pravilniku o jednostavnim građevinama, pa nam građevinska dozvola nije ni trebala.

-Ali na ploči postavljenoj uz šetnicu je bio naveden broj građevinske dozvole...

-To je broj rješenja nadležnog Upravnog odjela da nam građevinska dozvola za te radove ne treba.

-Je li s vama razgovarao netko iz Općinskog državnog odvjetništva?

-Ne, nitko me nije zvao, zaključuje načelnik Brižić.

Iz Općinskog državnog odvjetništva su nam odgovorili da „naloženi izvidi nisu dovršeni”.

S druge strane, iz županijskog Upravnog odjela za prostorno uređenje, zaštitu okoliša i komunalne poslove su nam potvrdili da „građevinsku dozvolu” za radove na obali u Preku nisu izdali! Kada smo im poslali broj koji je na ploči gradilišta naveden kao broj „građevinske dozvole”, rečeno nam je da se po njegovom broju vidi da to nije akt županijskog Upravnog odjela nego Općine Preko koja može djelovati po svom Planu za upravljanje pomorskim dobrom. Pitanje je samo: zbog čega je onda na ploči  gradilišta stajalo "građevinska dozvola".

„Ministarstvo nam je dalo sredstva"

-Na početku smo planirali urediti oko 50 metara jer smo od Ministarstva mora, prometa i infrastrukture dobili 460.000 kuna. Kako je Ministarstvo i ove godine raspisalo natječaj, javili smo se za 400.000 kuna, a s izrađenim UPU-om bismo mogli kandidirati cjelokupan zahvat i cjelokupan iznos, što bi bilo jednostavnije izvesti nego u fazama, kaže načelnik Jure Brižić.

-Koliko bi to koštalo?

-Oko 2,5 milijuna kuna.

 

 

24. travanj 2024 05:38