StoryEditorOCM
4 kantunaPIONIR ILI ESCOBAR?

Je li Lončar sadio marihuanu ili konoplju? Tko je naoružan čuvao plantažu? Zašto policija nije čekala žetvu i uhvatila kupca 8,8 tona trave?

Piše Ivica Nevešćanin
26. kolovoza 2021. - 11:54
Mario Lončar snimljen prošle godine tijekom žetve industrijske konoplje na plantaži u SmilčiićuJure Miskovic/Cropix

Sudac istrage Županijskog suda u Zadru odredio je mjesec dana istražnog zatvora za Marija Lončara (58) koji je u srijedu priveden zbog sumnje da je u Smilčiću na plantaži industrijske konoplje posadio 7.728 biljaka marihuane, ukupne težine veće od 8,8 tona. Lončar je zadržan u pritvoru zbog mogućnosti utjecaja na svjedoke i ponavljanja kaznenog djela. U nastavku kriminalističke istrage policija je u srijedu privela i 56-godišnjaka sa zadarskog područja za kojeg se sumnja da je s Lončarom sudjelovao u ilegalnom uzgoju marihuane.

Općinsko državno odvjetništvo u Zadru u srijedu je ispitalo Lončara zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenog djela protiv zdravlja ljudi neovlaštenom proizvodnjom i prometom drogama. Lončaru se stavlja na teret da je od 1. svibnja do 18. kolovoza ove godine na području katastarske općine Islam Grčki, na državnom zemljištu u zakupu, gdje je njegova tvrtka Spela prijavila dopuštenu sadnju industrijske konoplje, na dijelu polja površine od 21.000 kvadratnih metara, od ukupno 20.841 zasađenih stabljika, u cilju da se nepripadno materijalno okoristi proizvodnjom i daljnjom prodajom droge na ilegalnom tržištu, posadio 7.728 biljaka konoplje čije lišće i cvjetni vrhovi sadrže više od 0,3 posto Tetrahidrokanabiola (THC). Te biljke, prema procjeni istražitelja, sadrže 8.860,15 kilograma droge marihuana koja se, navode iz ODO-a, nalazi na popisu droga, psihotropnih tvari i biljaka iz kojih se može dobiti droga te tvari koje se mogu uporabiti za izradu droga.

image
Jure Miskovic/Cropix

Iako u policiji tvrde da je Lončar sadio marihuanu, dakle ilegalnu vrstu konoplje, u prvom priopćenju upućenom medijima u srijedu marihuana se nigdje ne spominje, nego konoplja s povećanom količinom THC-a. U četvrtak kad smo tražili od policije objašnjenje radi li se o industrijskoj konoplji s viškom THC-a ili o indijskoj konoplji, marihuani, glasnogovornica Ivana Grbin nam je eksplicitno rekla da je riječ o marihuani. Koja još uvijek nije izvađena iz zemlje, što je inače uobičajena praksa policije kod zapljene ilegalnih stabljika indijske konoplje.

Iz priopćenja Općinskog državnog odvjetništva također se ne može shvatiti je li u Smilčiću uzgajana 'legalna' indijska konoplja s viškom THC-a ili 'ilegalna' marihuana. U priopćenju ODO-a se naime navodi da je Lončar „posadio 7.728 biljaka konoplje čije lišće i cvjetni vrhovi sadrže više od 0,3 posto Tetrahidrokanabiola (THC)”. Marihuana se nigdje ne spominje, što se može razumjeti da je kod posađene industrijske konoplje, uslijed agroklimatskih uvjeta, došlo do povećanja postaka THC-a u biljci iznad zakonom dopuštenog od 0,3 posto. Odnosno da se Lončar bavio poljoprivredom ne znajući da zapravo uzgaja marihuanu, te je kao pionir u sadnji industrijske konoplje u Dalmaciji, postao dalmatinski Escobar. 

image
Jure Miskovic/Cropix

Da su poremećaji mogući kod hibrida industrijske konoplje potvrdio je u razgovoru za Zadarski.hr Vladimir Kovačević, v.d. ravnatelja Agencije za ruralni razvoj Zadarske županije, koja je prošle godine bila partner na pionirskom projektu u Smilčiću, ali i neki drugi naši sugovornici. Štoviše, proizvođači hibridnog sjemena industrijske konoplje, pod imenom Santhica, koje je Lončar navodno koristio, u deklaraciji o proizvodu navode da je „biljka genetski stvorena za uzgoj na Atlantskoj klimi, no vrlo lako se prilagođava, tako da ni mediteranska klima ne pravi nikakav problem dokle god nema ekstremnih suša i vrućina”. Ovog ljeta, kao što je opće poznato, vrućine i suša su baš bile ekstremne, što je dakle moglo dovesti do porasta THC-a u indijskoj konoplji iznad dozvoljene granice.

Neslužbene informacije međutim govore da je kod gotovo osam tisuća problematičnih stabljika količina THC-a bila višestruko veća od dozvoljene te da je u prosjeku iznosila oko 2 posto. Povećanje THC-a za gotovo deset puta, kažu našu sugovornici, hibridi indijske konoplje ne mogu proizvesti, bez obzira na poremećaje agroklimatskih uvjeta. Osim toga, tvrde, Lončar kod sadnje nije koristio sjeme indijske konoplje nego presadnice, dakle već uzgojene male biljke. Takve presadnice rastu u obliku grmova koje imaju puno više sjemenja i cvjetova tzv. kifova. Otuda i policijska procjena da je na 7.728 posađenih biljaka žetva trebala biti teška preko 8,8 tona marihuane.

image
Jure Miskovic/Cropix

Iako je policija u četvrtak naglasila da se kriminalističko istraživanje nastavlja, mnogima nije jasno zašto su u akciju pokrenuli u vrijeme kada plantaža nije bila spremna za žetvu, odnosno zašto nisu pričekali žetvu na jesen i pratili lanac kuda će marihuana završiti. Odnosno tko će sudjelovati u berbi, gdje će se sušiti, te tko će je na koncu preuzeti za daljnju distribuciju. Na taj način bi se možda otkrio cijeli lanac „udruženih u zločinački pothvat” i odgovornih za ovu, ako se potvrde sumnje, najveću 'legalnu' plantažu marihuane u Hrvatskoj. Lončar je, naime, prošle godine na površini od 17 hektara državnog zemljišta posadio industrijsku konoplju uz državne poticaje, a ove je godine „pilot projekt” malo promijenio smjer, pa je usred polja industrijske konoplje posadio marihuanu zbog koje je sada izgubio slobodu.

Lončar i u četvrtak privedeni 56-godišnjak nisu policiji otprije poznati kao počinitelji kaznenih dijela, niti su ikad bili povezani s uzgojem, proizvodnjom ili dilanjem bilo kakvih opijata, najmanje marihuane. Na samoj lokaciji, u Smilčiću i Islamu Grčkom, mještani ne žele otvoreno govoriti o plantaži marihuane, ali mnogima je bilo čudno što se u posljednje vrijeme tamo pojavljuju njima nepoznati ljudi. Neki su mještani primijetili da su u večernjim i noćnim satima plantažu čuvale nepoznate osobe koje su, kažu, bile naoružane. Potvrdu tih informacija međutim nismo mogli dobiti. Također, tvrde da su u nekoliko navrata vidjeli pripadnike policije u civilu koji su mjesecima prije uhićenja Lončara izviđali plantažu prateći tko zbog nje sve dolazi u Smiličić. Taj detalj odgovara policijskoj informaciji da su Lončara pratili i prije svibnja, odnosno, od sadnje plantaže konoplje i marihuane, a Lončar im je postao sumnjiv navodno zbog kontakata koje je imao s nekim osobama sa zadarskog područja za koje se sumnja da su povezani s distribucijom narkotika. Prije desetak dana policija je ušla u Lončarevo polje i uzela uzorke koji se još uvijek vještače u Centru za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja Ivan Vučetić. Nije poznato jesu li vještačili svaku od 7.728 biljki za koju tvrde da je marihuana.

Zbog sumnje na uzgoj 8,8 tona marihuane za sada su privedena dvojica muškaraca sa zadarskog područja, a kako se kriminalističko istraživanje nastavlja, moguća su i nova privođenja.

image
Jure Miskovic/Cropix
26. travanj 2024 23:17