StoryEditorOCM
4 kantunaPROFITERI MRŽNJE

Je li Mate Lukić organizator prosvjeda protiv stranih radnika? Dukić: To je potpuno promašeno! Parunov: Šteti se Zadru! Policija: Istina je drukčija

Piše Iva Ivanac, Ivica Nevešćanin
11. listopada 2024. - 20:02

Građanski pokret Vratimo Hrvatsku Hrvatima u subotu u 11 sati na Narodnom trgu u Zadru organizira prosvjed pod nazivom "Dignimo glas za spas". Iako nije poznato tko su organizatori prosvjeda, na društvenim mrežama stoji da su njegovi ciljevi „kontrola uvoza i ograničenje kvota stranih radnika; pojačane policijske patrole po gradskim četvrtima radi sigurnosti djece; ista prava i uvjeti kako za strane tako i za domaće radnike; te stopiranje uvođenja poreza na nekretnine”.

Jedan od glavnih promotora prosvjeda je predsjednik HSP-a Zadarske županije i gradski vijećnik Mate Lukić koji već danima preko društvenih mreža poziva građane da dođu na Narodni trg i kažu ”ne”. 

image

Mate Lukić Facebook objave

Facebook/

Organizacija prosvjeda pokrenuta je samo nekoliko dana nakon što je policija na Bilom brigu privela jednog muškarca iz Uzbekistana pod sumnjom da je pokušao seksualno iskoristiti dvije djevojčice od 11-godina. U njegovom uhićenju navodno su sudjelovali neki građani koji su o svemu i obavijestili policiju. Privedenom muškarcu je određen istražni zatvor do mjesec dana i protiv njega još uvijek nije podignuta optužnica.

I prije tog događaja, vijećnik Lukić koristio je svoj profil na društvenim mrežama kako bi promovirao krajnje desničarske stavove, ali i širio mržnju i netrpeljivost prema svima koji nisu u skladu s njegovim svjetonazorskim vrijednostima. Na meti su mu često i radnici koji zadnjih godina dolaze u Hrvatsku i Zadar iz zemalja trećeg svijeta i o kojima nema baš najbolje mišljenje.

image

Mate Lukić Facebook objave

Facebook/

„Nepalci imaju najmanji IQ na planeti, u prosjeku oko 40, oni su bezopasni temperamentom i fizički. Ovi ostali, hmm, hmm. Slučaj BB je samo uvertira. Tko bi rekao da će na Sinjoretovu gdje nismo zaključavali kuće zalaskom sunca djeca bježat u kuće, a žene u gradu biti u strahu” napisao je Lukić ispod jedne svoje objave nakon privođenja Uzbekistanaca.

Osim Uzbekistanaca, zadarskoj javnosti nije poznat nijedan drugi slučaj u kojem je neki strani radnik, ili neki stranac, pokušao napasti ili seksualno iskoristiti dijete. Slučaj u kojem je muškarac s Bilog briga priveden je još uvijek u fazi istrage, a hoće li biti i optužen, i za što, nije poznato. 

Svejedno, na istim društvenim kanalima na kojima Lukić histerično podgrijava atmosferu linča prema stranim radnicima, ponavlja se informacija da se sličan slučaj nedavno dogodio na sportskim terenima ŠC Višnjiku. Zadarski.hr je pisao o tom događaju opširno, ali se pokazalo da nijedna tvrdnja s kojom se danima uznemiravala zadarska javnost nije točna, naprotiv, čovjek kojeg se htjelo prikazati kao predatora zapravo je pomogao djetetu koje se odvojilo od staratelja da se ne izgubi.

image

Mate Lukić Facebook objave

Facebook/

Zbog svojih filofašističkih stavova Lukića u zadarskoj javnosti posprdno zovu ”Bejbi ustaša”. Nadimak je dobio kao golobradi član HSP-a koji često istupa o temama i stvarima iz hrvatske prošlosti o kojima ne poznaje osnovne činjenice, ali ih svjesno, tendenciozno i pojednostavljeno, interpretira za potrebe dnevne politike, kako bi manipulirao građanima, ali i kako bi dodatno radikalizirao svoje sljedbenike na društvenim mrežama.

Iako se Lukić nigdje ne spominje kao organizator prosvjeda "Vratimo Hrvatsku Hrvatima”, njegovo višetjedni angažman na promociji događaja, kao i objave u kojima priznaje da je u kontaktu s anonimnim organizatorima, stvaraju dojam da je iza svega u stvari Lukićeva samopromocija, odnosno njegova prikrivena politička kampanja za gradonačelnika Zadra, koju on već mjesecima najavljuje. Lukić u tom cilju ovakve prosvjede koristi, ali i neke lokalne medije koji mu potpuno nekritički ustupaju prostor za iznošenje njegovih besmislica pomažući mu tako da profitira na mržnji, da svoju kampanju netolerancije pretoči u politički kapital. Sve to upućuje na sumnju da Lukić organizacijski stoji iza najavljenog prosvjeda upravo kako bi dobio veću političku vidljivost zagađujući javni prostor govorom mržnje, poluistinama i lažnim informacijama. 

image

Mate Lukić Facebook objave

Facebook/

Podsjetimo, Lukić je nedavno uhvaćen da je u pijanom stanju na službenoj dužnosti zapalio službeni automobil. I prije toga je imao probleme sa zakonom, ali on sve to opravdava tobožnjim ‘višim interesima‘, kao što su u ovom slučaju borba za zaštitu "naše djece" od stranih radnika. 

Na Lukićevu žalost, stvarnost je potpuno drugačija. U Zadarskoj županiji, točno je, zadnjih je godina došlo desetak tisuća stranih radnika, ali broj kaznenih djela koje su oni počinili je praktički zanemariv. Među njima gotovo nema težih kaznenih djela, pogotovo seksualnog karaktera na štetu djece. Statistički bi se moglo reći da više seksualnih nasrtaja na djecu imaju svećenici na području Zadarske županije nego strani radnici, ali Lukić nikada nije protestirao protiv svećenika pedofila, niti je na svojim društvenim kanalima huškao građane protiv Katoličke crkve, ili kapitalizma kao eksploatacijskog sustava, odnosno predsjednika vlade Plenkovića i HDZ-a čija je dugogodišnja loša demografska i gospodarska politika, uz sveprisutnu korupciju, dovela do nezapamćenog vala iseljavanja mladih ljudi iz Hrvatske i prisilnog uvoza stranih radnika bez kojih bi hrvatska ekonomija bila osuđena na propast. 

Naprotiv, Lukić upravo takve političke kanale koristi za vlastitu zaštitu i korist pa je tako kao koalicijski partner HDZ-a uhljebljen na radno mjestu u javnoj ustanovi Natura Jadera koju je nedavno teško oštetio, a javnosti je o svemu tom lagao predstavivši sebe kao junaka u nesretnim okolnostima. 

image

Gradonacelnik Branko Dukić
 

Luka Gerlanc/Cropix

Gradonačelnik Branko Dukić oštro osuđuje prosvjed „Vratimo Hrvatsku Hrvatima” poručujući organizatorima da građane "ne spašavaju na takav način". 

- Prvo, pa kakav je to naziv ove inicijative? Čija je sada Hrvatska? Kome je treba vratiti i tko je to vraća danas, 2024. godine? Stvorili su je i oslobodili hrvatski branitelji zajedno s hrvatskim građanima. Svi znamo kada i kako, kazao je gradonačelnik Dukić dodajući kako svatko ima pravo javno izražavati svoje mišljenje, ali pritom mora poštivati zakonske, pa i društvene norme. 

- Ovo je potpuno promašeno! Kakva zamjena stanovništva?! Ne vjerujem da bi se organizatori pridružili prosvjedima s istim motivima u nekim drugim državama zato što u njima žive i rade Hrvati. Ne bih ni ja, pa tako ne podržavam niti pronalazim razumno objašnjenje za ovaj njihov, naglašava gradonačelnik ističući kako je Zadar siguran grad, a prema službenim statistikama i stručnim istraživanjima Hrvatska je za život među najsigurnijim zemljama u Europi i svijetu. 

- Neka nas ne spašavaju na takav način! Nadam se njihovoj toleranciji, makar onolikoj kolika je moja prema ovakvom prosvjedu. Zadar je otvoren i dobronamjeran grad, a takav će i ostati, poručuje Dukić. 

image

Mate Lukić Facebook objave

Facebook/

Pavao Parunov, asistent na Odjelu za sociologiju Sveučilišta u Zadru koji se bavi društvenim nejednakostima i socijalnim politikama, kaže kako se na prosvjed u Zadru može gledati kao na ponavljanje tipičnog obrasca konzervativnih grupa kada se susreću s pitanjem migracijama u većini država. 

- Taj obrazac često uključuje instrumentalizaciju djece kao točke ”obrane” najviše moralne vrijednosti, ali gotovo uvijek ostaje nedorečeno što i od koga bi se zaista trebalo obraniti. Taj nedorečeni prostor se onda može ispunjavati po potrebi i svi su pozvani da ga ispune. I u ovom slučaju je vidljivo da se građani uključuju u govor mržnje, rasizam, ksenofobiju i širenje lažnih informacija. Društvene mreže su sastavni dio toga. Upitno je u kojoj mjeri će se svi ti komentari realizirati kroz fizički dolazak na prosvjed ali to nije nužno najvažniji element ove akcije – komentari se pišu, čitaju, razmjenjuju i dolaze do većeg broja građana nego što bi došli u gradskom javnom prostoru, ističe Parunov dodajući kako govor mržnje na društvenim mrežama nije samo "priprema" za nešto više, to je dio društvene stvarnosti građana u kojoj formiraju mišljenja i dobivaju informacije. 

"Huškačka" atmosfera kod ove akcije, a opet uobičajeno za izrazito konzervativne akcije, navodi Parunov, počiva na iskorištavanju neinformiranosti i općenitog nezadovoljstva sloja građana koji u ovakvoj akciji mogu pronaći priliku za artikulaciju tog nezadovoljstva.

image

Sociolog Pavao Parunov

- To se najbolje očituje u tome da je prosvjed okrenut prema "državi" tako što otvara teme socijalnih i ekonomskih politika. Mislim da je taj element ove akcije manje popraćen od rasizma koji je prisutan na relaciji "mi" i "oni", a zapravo se radi o važnom elementu koji je obično prisutan u ovakvim akcijama – iznimno konzervativne poruke u vidu nacionalnih, etničkih i drugih identiteta u kombinaciji s težnjom zaštite liberalnih i neoliberalnih ekonomskih politika. Radi se u dubokom proturječju jer su upravo te ekonomske politike fleksibilizacije i devalvacije rada dovele do iseljavanja jednog dijela stanovništva i eksploatacije migrantskih tokova kao jeftinije radne snage. Aktualna društvena klima usmjerena na migrantske radnike u Zadru ne otvara ovo pitanje. A nužno bi ga bilo otvoriti i propitati što ”zamjena stanovništva“ doista znači?, govori Parunov navodeći kako trenutno ta teza funkcionira kao oblik teorije zavjere koja mobilizira građane. 

- Suočavanje s proturječjem ove akcije bi značilo i suočavanje s činjenicom da nitko nije isplanirao "zamjenu stanovništva", radi se o ekonomskom i društvenom procesu kapitalističkih društava u kojeg je uključen i Zadar i koji neminovno sa sobom donosi društvene promjene. Otvaranje tog pitanja bi značilo suočiti se s time da dosadašnji smjer ekonomskog i društvenog razvoja evidentno donosi sa sobom destruktivne posljedice. Ali aktualna društvena klima se fokusira na površinu tih posljedica i pokušava ih razriješiti kroz obezvrjeđivanje života migranata, kaže Parunov i navodi kako je teško predvidjeti koliko će ovaj prosvjed u Zadru potaknuti druge sredine da se mobiliziraju, ali i naglašava da se njime sasvim sigurno ostvaruje dobar temelj i poticaj za to. 

image

Mate Lukić Facebook objave

Facebook/

- Nažalost, prateći migrantske tokove u drugim državama u Europi, obrazac mobiliziranja lokalnog stanovništva i stvaranja ovakve klime može biti snažno prisutan. S ovom akcijom, projicira se slika Zadra kao konzervativne društvene sredine, ali u kontekstu brojnih drugih gradova i ovakvih akcija u Europi, to nažalost i nije nešto čime bi se Zadar istaknuo kao posebno konzervativna sredina. U svakom slučaju, ova akcija i načini na koji se građani mobiliziraju oko pitanja migranata ponovno ukazuje na važnost donošenja javnih politika na državnoj razini, koje bi jasno poručile da je suživot jedina dostojanstvena opcija za sve građane koja bi i migrantske radnike zaštitila od nasilja i izgradila sigurne zone kontakta s lokalnim zajednicama. Pri tome, gradovi i lokalne zajednice ne moraju čekati, mogu se i sami organizirati i prestati ignorirati ovaj problem i ne prepuštati ga ovakvim štetnim akcijama, zaključuje Parunov.

Subotnji skup je prijavljen policije, a ona će pozorno pratiti hoće li njemu biti bilo kakvih oblika govora mržnje, odnosno kršenja kaznenog i prekršajnog zakona. 

image

Mate Lukić Facebook objave

Facebook/

Policija: Stranci su više žrtve nego počinitelji kaznenih djela!

Prema podacima PU zadarske, u posljednje tri godine na području Zadarske županije strani državljani su većinom žrtve a ne počinitelji kaznenih djela. Gotovo tri puta više kaznenih djela je izvršeno nad njima nego što su ih oni počinili. Konkretno, tijekom 2022., 2023 te do kraja rujna 2024. nad stranim je državljanima počinjeno 1065 kaznenih djela, dok su oni sudjelovali u počinjenju 315 kaznenih djela. 

Riječ je o svim kaznenim djelima koje su počinili strani državljani, najviše kao turisti i posjetioci te radnici, koji nemaju gotovo nikakve veze sa seksualnim iskorištavanjem djece.

- Od ukupno 2.943 osoba koje su žrtve različitih kaznenih djela u 2022. godini, 305 je stranih državljana. Od ukupno 1.030 osoba protiv kojih je policija u 2022. godini podnijela kaznene prijave zbog osnovane sumnje da su počinile kaznena djela, 90 osoba je stranih državljana, ističu iz policije.

U 2023. godini 3.218 osoba je bilo žrtvom različitih kaznenih djela, od čega je stranih državljana 398. Od ukupno 1.066 osoba protiv kojih je policija u toj godini podnijela kaznene prijave zbog osnovane sumnje da su počinile kaznena djela, 110 osoba je stranih državljana.

- U devet mjeseci 2024. godine evidentirano je ukupno 2.687 žrtava raznih kaznenih djela. Od evidentiranog ukupnog broja, 362 osoba je stranih državljana. Od ukupno 878 osoba protiv kojih je policija u devet mjeseci 2024. godini podnijela kaznene prijave zbog osnovane sumnje da su počinile kaznena djela, 115 je stranih državljana, pokazuju policijska statistika.

Počinjena kaznena djela za koja su osumnjičeni strani državljani uglavnom iz domene imovinskih kaznenih djela (krađe, teške krađe, razbojništva, drske krađe i sl.) te kaznenih djela protiv sigurnosti prometa, kriminaliteta droga i kaznenih djela krivotvorenja isprava. Najveći broj evidentiranih kaznenih djela u kojima su oštećeni strani državljani također se odnosi na imovinska kaznena djela te na kaznena djela protiv sigurnosti prometa. U navedenim slučajevima uglavnom se radi o stranim državljanima iz raznih zemalja koji su u Zadarskoj županiji turistički boravili ili su bili na proputovanju, ističu iz PU zadarske.

image

Mate Lukić Facebook objave

Facebook/

Što kaže Zakon?

Policija do sada nije pokretala postupke protiv osoba koje su u najavi subotnjeg prosvjeda promovirale rasnu netrpeljivost i govor mržnje, kazano nam je u policiji, ali će budno pratiti razvoj događaja, uz napomenu da i Kazneni i Prekršajni zakon predviđa sankcije za takva djela. 

Kazneni zakon članak 325. / Javno poticanje na nasilje i mržnju
Tko putem tiska, radija i televizije, računalnog sustava ili mreže, na javnom skupu ili na drugi način javno potiče ili javnosti učini dostupnim letke, slike ili druge materijale kojima se poziva na nasilje ili mržnju usmjerenu prema skupini ljudi ili pripadniku skupine zbog njihove rasne, vjerske, nacionalne ili etničke pripadnosti, jezika, podrijetla, boje kože, spola, spolnog opredjeljenja, rodnog identiteta, invaliditeta ili kakvih drugih osobina, kaznit će se zakonom zatvora od tri godine.

Zakon o javnom okupljanju 
Članak 22. 
Ovlaštena službena osoba MUP-a može spriječiti odnosno prekinuti mirno okupljanje i javni prosvjed ako (stavak 5.) sudionici pozivaju ili potiču na rat ili uporabu nasilja, na nacionalnu, rasnu ili vjersku mržnju ili bilo koji oblik nesnošljivosti
Članak 18.
(...) Sudionicima mirnog okupljanja i javnog prosvjeda zabranjeno je nositi odoru, dijelove odore, odjeću, oznake ili druga obilježja kojima se poziva ili potiče na rat ili uporabu nasilja, na nacionalnu, rasnu ili vjersku mržnju ili bilo koji oblik nesnošljivosti

Postoji mogućnost počinjenja prekršaja iz domene javnog reda i mira, a u svezi Zakona o suzbijanju diskriminacije kojim se osigurava zaštita i promicanje jednakosti kao najviše vrednote ustavnog poretka RH, stvaraju se pretpostavke  za ostvarivanje jednakih mogućnosti i uređuje zaštita od diskriminacije na osnovi rase ili etničke pripadnosti ili boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, članstva u sindikatu, obrazovanja, društvenog položaja bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog naslijeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije.

11. listopad 2024 20:03