StoryEditorOCM
4 kantunaKONCERT RITE ORE NA TAPETU GRADSKOG VIJEĆA

Je li Paleka za privatno posredovanje nagrađen skupocjenim Rolexom? Gradonačelniče, smijenite ga, vi jeste ginekolog, ali građani nisu..., znate što već! Dukić: Bio je to vrhunski događaj i reklama za Zadar!

19. rujna 2019. - 14:47
IMG-20190916-WA0000

Potpuno očekivano, gradskom su vijećnicom u četvrtak odjekivale zaostale "lake note" oko koncerta Rite Ore, opozicija je tražila odgovornost gradonačelnika i "njegovog prijatelja" direktora Turističke zajednice Marija Paleke za gubitak od najmanje 800.000 kuna unaprijed znajući da od toga neće biti ništa. "Ritaorološka" pitanja Aktualnog sata otvorio je Daniel Radeta pitajući gradonačelnika Branka Dukića koliko su novca za koncert potrošile gradske tvrtke. Pridružio mu se Antonio Baus (AM) pitajući tko je "zaslužan za osvojeni gubitak od milijun kuna" i tražeći popis svih troškova i ugovor s Ritom Orom iako je svjestan da "zbog prijateljstva s Dukićem i članske iskaznice, Paleka ne može odgovarati".

Već iz prvog Dukićevog odgovora bilo je sve jasno:

- Ni jedna gradska tvrtka nije dala ni jedne kune, a gubitak ćemo pokriti! Čemu jal? Jer se netko usudio dovesti svjetsku TOP zvijezdu?! Pa tog je dana u Zadar došlo 2.000 stranih gostiju, zabilježeno je šest posto više noćenja. Ali, kad se nešto želi prikazati crno, crno i izgleda. Mi ulažemo, kao što smo to radili s Ryanairom, Morskim orguljama i Pozdravom Suncu, i u reklamu i brendiranje Zadra. I ja bih volio da je dvorana bila puna i da nisam morao dati niti jednu kunu, ali neki put svi zajedno moramo uplivati u velike stvari, a ne samo potplitati noge, odgovorio je Dukić tvrdeći da ni kod jednog sličnog događaja nije postojala ovolika transparentnost kao oko koncerta Rite Ore.

Dukić je objasnio da je za organizaciju koncerta bilo malo vremena, da je gubitak bio predviđen, ali da je to bio vrhunski događaj čije se organizacije ne treba plašiti.

- Dugo investiramo u promociju grada, ali zbog toga ni jedna socijalna, gospodarska ili komunalna stavka u proračunu ne pati, rekao je Dukić.

- Da ste vlastitom nepromišljenošću na nečemu na čemu svi zarađuju, izgubili 100.000 svojih eura i da ste to rekli supruzi, ona bi vam rekla da niste normalni i ne bi s vama više imala posla. Osjećali biste se očajno, to je realan život, ali ovo što vi živite nije stvaran život. Nakon ulupanih milijuna i gubitka od 800.000 kuna, to je bio "koncert desetljeća iznimno važan za Zadar". Gradonačelniče, vi jeste ginekolog, ali građani nisu..., znate što već! Jeste li spremni preuzeti odgovornost i ispričati se građanima za neodgovorno trošenje proračunskog novca? Ako vaš prijatelj Paleka kaže da je ovo pravi put, znači li to da ćemo u njegovom mandatu imati manjak od pola milijuna eura?

Budući je Paleka govorio o privatnim kanalima korištenim za organizaciju koncerta javnim novcem, razmišljamo o podnošenju kaznene prijave. A pitanje je i je li skupocjeni Rolex na Palekinoj ruci nagrada za dobro obavljen posao, izjavila je Irena Dragić (SDP) dodajući da prosječan građanin za dva života ne može zaraditi koliko Rita Ora za jedan sat.

Dukić je u odgovoru kazao da je svjestan podijeljenosti oko koncerta, ali i toga da je nekome tko nema novca i pod "negativnim je utjecajem" teško objasniti potrebu za ovakvim koncertom.

- Mogu se ispričati ljudima koji, ponukani negativnom kampanjom, misle da se uludo troši novac. Ali, zbog čega bi trebalo smijeniti Paleku? Zato što je doveo veliku svjetsku zvijezdu u Zadar?! Zar bi trebalo smijeniti i one koji su "ulupali novac" jer su projektirali i izgradili Pozdrav Suncu, Morske orgulje?! Treba li ga smijeniti jer je turistička sezona dobra, jer imamo rezultat?! Ako nešto želiš, moraš imati cilj i k njemu stremiti, zaključio je Dukić.

Iz opozicije nisu odustajali.

-Rita Ora u 10 sekundi, ogrnuta hrvatskom zastavom, izjavi "predivna zemlja" i uzme 300.000 eura za 55 minuta. U dvorani od 9.000 mjesta ona vidi 60.000 svojih obožavatelja. Direktor TZ nakon koncerta govori o "jako uspješnom i rasprodanom koncertu", tvrdi da je "ovo definitivno smjer u koje mse nastavljamo turistički razvijati". Što to ona i vi vidite, a mi ne vidimo? Na čemu ste?! To je bila blamaža širih razmjera, rekao je nezavisni Mladen Malta i dao savjet Dukiću:

- Gradonačelniče, umjesto da ste rekli "pogriješio sam, kriva procjena", ukorili Marija Paleku i dali mu žuti karton i time umanjili ovu blamažu i ušutkali oporbu, ovako se možete izvaditi jedino da mu date otkaz i kažete Josi (Nekiću, pročelniku za školstvo,. op.a.) da mu nađe posao u školi, jer se "prijatelji ne ostavljaju na cjedilu", a vi da tražite "svog" novog direktora TZ. Ovo govorim u ime obrtnika Zadra koji plaćaju članarinu koju vi bacate u vjetar, bahatite se, a nitko se ne ispričava za propuste. Naši ugostitelji plaćaju od 5 do 10 tisuća kuna članarine, pa i više, ne padaju nam ti novci s neba. Ali, dajem vam na zanje da postoji inicijativa da se prestane plaćati članarina ukoliko ne dođe do promjena. Usput, zašto su predstavnici obrtnika izbačeni iz Skupštine i Vijeća TZ i hoćete li prijatelju i direktoru TZ uručiti otkaz, pitao je na koncu Malta.

Ostao je bez odgovora.

 

MARIO PALEKA: Rolex je star devet godina, kupio sam ga još 2014. godine

- Sve se to krivo interpretira. Planirali smo organizirati jedan glazbeni festival koji je trebao s pet-šest dana događanja započeti u svibnju i kulminirati u kolovozu. Ali, centralna zvijezda je odustala. Jedan moj prijatelj je u prijateljskim odnosima s Besnikom Orom, ocem Rite Ore, pa smo stupili u kontakt s njim, a on nas je usmjerio na agenciju svoje kćeri. Odatle su nam poslali ugovor, mi smo ga proučili i odlučili ići u tom pravcu. Dakle, nitko tu nikoga nije "prijateljski nazivao", to je bio regularan put do organizacije koncerta, izjavio nam je direktor TZ Mario Paleka.

- Ni taj sat nema nikakve veze s organizacijom koncerta Rite ore. Kupio sam ga još 2014. kada sam bio na sasvim drugom mjestu. Kada sam ga kupio, sat je već bio star četiri godine, objašnjava Paleka.

25. travanj 2024 02:31