StoryEditorOCM
4 kantunaTROŠKOVE PLAĆAMO

Je li samo korona opustošila Klub Zadrana u glavnom gradu? I zbog čega nije izabrano novo vodstvo Kluba zadarskih studenata u Zagrebu?

Piše Predrag Opačić
1. listopada 2020. - 22:32

Što se događa u Zadarskom klubu u Zagrebu? I je li za sve kriva COVID epidemija zbog koje se o aktivnostima Kluba osnovanog još davne 1996. godine, u posljednje vrijeme jako malo čuje?

-Klub redovno funkcionira. Naravno, u trenutnim okolnostima osigurano je provođenje svih epidemioloških mjera. Klub Zadrana kao prostor vodi i održava jedna zaposlenica Grada Zadra koji iz proračuna podmiruje režijske troškove. Radi se o iznosu potrebnom za plaćanje režijskih troškova prosječnog stana od stotinjak kvadrata, kaže gradska pročelnica Dolores Grdović Kalmeta i pojašnjava da je niz aktivnosti u Klubu Zadrana na sebe preuzela Udruga Klub zadarskih studenata.

Posljednja novost na Facebook profilu Udruge Klub Zadarskih studenata u Zagrebu objavljena je još tamo 3. ožujka kada je organizirana humanitarna izložba slika. Prva sljedeća objava je ona po kojoj „sav prihod od prodane pive večeras ide za djecu iz Latice tako da ovaj put ne potičemo odgovornost u konzumaciji”, što je objavljeno 12. prosinca prošle godine. Istog dana išla je i najava humanitarnog kviza.

Od tada – muk. Barem sudeći po Facebook profilu Kluba zadarskih studenata koji se „bavi organiziranjem prigodnih kulturnih događanja i priredbi, tribina, izložbi, glazbenih i zabavnih večeri, promocija, izleta i slično u svrhu zbližavanja studenata koji imaju prebivalište u Zadarskoj županiji, a studiraju u Zagrebu.”.

image
Klub zadarskih studenata

-Aktivnosti su nam zamrle od pojave korona virusa i potresa u Zagrebu. Dotada smo se trudili organizirati tri-četiri događanja mjesečno, uglavnom preko vikenda, objašnjava predsjednik zagrebačke udruge zadarskih studenata Luka Klarić kojemu je treći uzastopni jednogodišnji mandat istekao u travnju.

-Upravo smo bili započeli proceduru izmjene vodstva Udruge kada se pojavila korona, pa je velika većina naših članova otišla kući, u Zadar, s obzirom da uglavnom prate on line nastavu. Čim se sve ovo raščisti, ta će izborna procedura biti obavljena, kaže Klarić, sada već bivši student.

-Koliko uopće Klub zadarskih studenata ima članova?

-Ta brojka varira iz godine u godinu, od sto do 170, ali standardna brojka se kreće između 100 i 120 studenata.

Još starije datume od onih „studentskih” dobijete ako od Googla zatražite podatke na temu „Klub Zadrana u Zagrebu”: Humanitara akcija za mališane iz dječjeg vrtića Latica, Klapa „Bošket” i koncert Mladena Grdovića, najava nastupa Iće Sikirića, te repriza umirovljenja dresova Kreše Ćosića i Pina Giergije. S tim što je humanitarna akcija održana 2017. godine, „Bošket” i neizbježni Mladen Grdović nastupili su 2013., a dresovi košarkaških legendi reprizno su umirovljeni prije 11 godina.

Klub Zadrana je krajem 90-ih organizirao Noć Zadrana, ali se ni za ovu udrugu odavno ništa ne čuje. A djelatnost im je vrlo slična onoj Kluba zadarskih studenata: „organiziranje prigodnih kulturnih događanja i priredaba, tribina, tečajeva, predavanja, okruglih stolova, književnih večeri, izložbi, glazbenih i zabavnih večeri, promocija, izleta u skladu s posebnim propisima, susreta s poznatim osobama i slično u svrhu upoznavanja studenata koji imaju prebivalište u Zadarskoj županiji, a studiraju u Zagrebu, skrb o boljem standardu studenata na području smještaja i prehrane, suradnja sa srednjoškolskom mladeži s područja Zadarske županije organiziranjem susreta i posjeta u svrhu upoznavanja s mogućnostima studiranju u Zagrebu...”

Sve se to (ne) događa u stanu od stotinjak kvadratnih metara u vlasništvu Grada Zadra.

Režijski troškovi – do 30.000 kuna godišnje

-Iz sredstava proračuna grada Zadra pokrivaju se režijski troškovi za prostor Zadarskog kluba u Zagrebu. Radi se o plinu, struji i drugim komunalijama za što se godišnje izdvaja do 30.000 kuna, kaže Ivan Mijolović, gradski pročelnik za financije.


 

08. svibanj 2024 03:21