StoryEditorOCM
4 kantunaINTERVJU

Je li ŠC Višnjik talac KK Zadar, zašto zbog duga nisu podignuli ovrhu, profitiraju li na račun Kluba i postoji li opasnost od dokapitalizacije?

Piše Iva Ivanac
10. studenog 2021. - 21:54

Otkako je KK Zadar dospio u ulogu najvažnijeg razloga pada rebalansa proračuna, odmah je u srce tog političkog problema upala i gradska tvrtka ŠC Višnjik i to iz dvostrukog razloga: Višnjik najviše milijuna potražuje od KK Zadra, a KK Zadar je najviše dužan Višnjiku. Takvi međusobni "utopljenički odnosi" otvorili su i pitanje odnosa između dva dijela gradskog vlasništva, njihove poslovne odnose, ali i unutarnju strukturiranost i poduzeća i Kluba.

Je li ŠC Višnjik talac košarkaškog kluba Zadar, zašto zbog višemilijunskog duga nisu podignuli ovrhu protiv Kluba, zbog čega "uzimaju" novce od prodaje karata, profitiraju li na račun Kluba i postoji li opasnost od dokapitalizacije Višnjika kojom bi gradsko poduzeće završilo u rukama "privatnog vlasnika", pitanju su koja u posljednje vrijeme postavljaju brojni vijećnici i stručnjaci koji govore o KK Zadru, ali i o ovoj gradskoj tvrtki. Bio je to povod za razgovor s Denisom Karlovićem, direktorom Višnjika.

Gospodine Karlović, koliki je dug KK Zadar prema ŠC Višnjik? Kolika je mjesečna, odnosno godišnja tarifa prve ekipe i što sve ulazi u tu stavku? Zbog čega plaćaju veću struju od ostalih koji iznajmljuju dvorane?

- Ukupan dug KK Zadar prema Višnjiku trenutno iznosi 14.149.817,58 kuna. Godišnji najam prve ekipe za treninge u centralnoj i malim dvoranama te za natjecanja iznosi 1.274.250,00 kuna, odnosno 106.187,50 kuna mjesečno. Omladinski pogon ima plaćene termine preko UO za kulturu i sport gdje se osiguravaju sredstva na poziciji najam sportske dvorane Višnjik gdje su osigurana sredstva i za najam dvorane i za druge sportske klubove. KK Zadar ne plaća veću struju od ostalih korisnika dvorane, ali se cijene dvorana razlikuju ovisno je li se iznajmljuje mala ili velika dvorana.

Što bi se dogodilo da KK Zadar otkaže ugovor sa ŠC Višnjikom? I da se to kojim slučajem dogodi, hoće li nam dvorana "zjapiti prazna"?

- Mi imamo toliku listu čekanja da bismo samo za centralnu dvoranu u prvoj godini iznajmljivanja uzeli milijun i pol kuna, dok bismo od Kluba za prvu ekipu godišnje trebali dobiti 1,27 milijuna kuna, a od njih ne dobivamo novce! Postoji toliki interes za dvoranama od različitih udruga koje nemaju veze s Gradom i toliko zahtjeva za raznim priredbama da i kada bi se kojim slučajem ugovor s KK Zadrom otkazao, Višnjik ne bi imao poslovnih poteškoća.

Zbog čega niste podigli ovrhu protiv KK Zadar?

- Grad Zadar je vlasnik ŠC Višnjika i KK Zadar i oko toga se vode intenzivni pregovori, odnosno traži se model rješavanja duga. Ono što Višnjik ima, a što je odluka naše Skupštine, jest da Grad stoji iza duga KK Zadra prema Višnjiku i to je najbolja garancija da će dug biti naplaćen jer je Grad likvidan. Dakle, nije to samo suhoparan odnos između "dvije strane", već je tu i vlasnik koji garantira odlukom svog najvišeg tijela da će dug biti vraćen. To je moment koji je bitan u cijeloj priči. Ne očekujem da Klub vrati dug bez Grada. Nikad se nije razgovaralo na način da sredstva koja Grad odobri za funkcioniranje KK Zadar idu Višnjiku i zbog duga prema Višnjiku nikad nije patilo funkcioniranje KK Zadar. S druge strane, imamo istog vlasnika i nije logično vući jednostrane poteze poput ovrhe, već idemo na dogovor.

Podiže li KK Zadar profitabilnost ŠC-u Višnjik?

- S čim?! Da mi možemo iznajmiti dvoranu nekom drugom, zasigurno ne bismo imali njihovih dugovanja. Mi njima izdajemo račune, a oni ih ne plaćaju. Čak i organizacija utakmica ide preko Višnjika i Višnjiku se fakturiraju troškovi organizacije kao što su računi zaštitarske tvrtke i vatrogasaca. 2019. godine, kada smo imali punu sezonu i nije bilo pandemije, ti su troškovi iznosili preko 450 tisuća kuna. Sve te usluge za organizaciju utakmice tvrtke fakturiraju Višnjiku koji ima rok plaćanja od tri dana, a onda mi te troškove prefakturiramo Klubu koji to ne plati. Kad sam ja došao na mjesto direktora, nitko nije htio raditi s KK Zadrom, pa smo mi to preuzeli na sebe jer smo na dispoziciji, tu smo da pomognemo. Smatram da je i naš posao da pomognemo tim klubovima, naročito KK Zadru. Ako centralnu dvoranu možemo iznajmiti i bez njih, te uzeti novce, po čemu oni onda nama podižu profitabilnost?

Je li KK Zadar talac ŠC Višnjik?

- Koji argument može biti da je KK Zadar talac Višnjika?! Klub u okviru Višnjika ima vrhunske uvjete kako za trening tako i za natjecanje. Ja bih rekao da je obratna situacija. To je jednaka teza kao i ona da će se "Višnjik" prodati. Kako, ako je sve Statutom definirano?!

Zašto novac od prodaje karata za utakmice KK Zadar "ostaje" Višnjiku?

- KK Zadar je od nas tražio da mi za njih prodajemo karte jer već imamo taj sistem za prodaju karata. Proviziju naplaćujemo deset posto, toliko da naplaćujemo svoje troškove, ali kad novci dođu na naš račun, s obzirom da su nam dužni tolike novce, mi ta sredstva ne možemo vratiti. Oni mogu uzeti drugu agenciju za prodaju karata. Prvo, mislim da bi ih to došlo skuplje, ali bi onda ta agencija njima mogla vraćati novce. Mi to zakonski ne možemo vratiti, nije to moja volja već je regulirano zakonima, a i tako smanjujemo njihov dug prema nama.

Zašto se ŠC Višnjik ne pretvori iz trgovačkog društva u javnu ustanovu? U čemu bi bila razlika?

- Formiranjem ŠC Višnjik u društvo s ograničenom odgovornošću se dosada uštedjelo nešto više od 100 milijuna kuna! Javna ustanova nema povrata PDV-a, a trgovačko društvo koje Višnjik jest – ima! Na ulaganja koja su bila od osnutka Višnjika, od gradnje dvorane, bazena i ostalih ulaganja, a koja su dosada premašila iznos od oko 400 milijuna kuna, se time što smo trgovačko društvo poreznim obveznicima uštedjelo oko sto milijuna kuna, odnosno 25 posto sredstava jer je za taj iznos svaka investicija bila jeftinija.

Zašto se ŠC Višnjik ne pripoji javnoj ustanovi Zadarski sport?

- To je apsolutno neisplativo jer je bilo koja investicija preko javne ustanove 25 posto skuplja nego preko trgovačkog društva. Druga stvar je da imate situaciju u kojoj bi spajali jedan europski sportski centar s – čime? S dvoranom Mocire i dvoranom Ravnice? Niti s ekonomske strane niti razvojne ili bilo koje druge to nije isplativo. To bi bio loš potez. Da se Zadarki sport pripoji Višnjiku, to bi bio logičniji slijed, ali to je odluka Grada. S obzirom da ŠC Višnjik ima svoj zacrtan put razvoja od gradnje hotela, gradnje muzeja košarke, ugostiteljskog objekta, pa kasnije i nogometnog kampa na Barutani, mislim da su to dvije stvari koje vlasnik treba razvijati na drugačijim osnovama. Višnjik je možda jedna od najboljih europskih baza za razvitka sportskog turizma i te priredbe koje smo imali su dovele tisuće noćenja i to ne u sezoni, nego izvan nje.

Postoji li opasnost da se Višnjik dokapitalizira i da tako bude prepušten na upravljanje nekom poduzetniku?

- Ne postoji opasnost dokapitalizacije zato što je u prvoj godini mog mandata s tadašnjim gradonačelnikom Božidarom Kalmetom dogovoreno da se u Statut stavi odredba po kojoj svaka prodaja preko milijun kuna mora biti odobrena od Gradskog vijeća. Time je Višnjik potpuno stavljen pod kontrolu građana grada Zadra koji biraju svoje predstavnike u Gradsko vijeće.

Ima li ŠC Višnjik višak zaposlenih? Koliko ljudi je na višemjesečnim i dugogodišnjim bolovanjima?

- Kada sam stupio na mjesto direktora "naslijedio" sam 52 zaposlenika, sada ih imamo oko 60. Ali nama za neki veliki događaj treba oko dvjesto ljudi, a za neko normalno funkcioniranje treba oko 50. Vani ovakve tvrtke funkcioniraju na model outsourcanja kojim se angažiraju dodatni radnici sukladno obujmu posla. Kad Zadar igra finale Kupa, da bi sutradan dvorana normalno funkcionirala potrebno je 20 čistačica, a kad nema utakmice dovoljne su tri čistačice za dvoranu. Za Davis cup je mjesec dana radilo 250 ljudi, a za Infobip stotinjak ljudi. Na dugim bolovanjima je troje zaposlenika.

Zašto jedan dio sredstava koje Grad Zadar izdvaja za ŠC Višnjik ide preko Upravnog odjela za gospodarstvo, obrtništvo i razvitak otoka? Što uzimate otocima?

- I prije mene je kapitalna pomoć za gradske firme išla preko odjela koji se zvao Upravni odjel za gospodarstvo, a onda mu je naziv promijenjen pa je dodano i za razvitak otoka. Ništa mi ne uzimamo otocima već se preko tog upravnog odjela dodjeljuje kapitalna pomoć za sve gradske tvrtke.

Je li posljednja kapitalna pomoć upućena ŠC Višnjik putem rebalansa proračuna išla zapravo za KK Zadar?

- Radi se o tri stavke. Prva stavka je kapitalna pomoć preko Upravnog odjela za kulturu i sport kojom se osiguravaju sredstva za sportske klubove i udruge iz programa javnih potreba u sportu. Rebalansom proračuna se povećavaju ukupno za 1,9 milijuna kuna zbog pandemije koronavirusa jer mlađe dobne kategorije i kategorije sporta koji nisu u najvećem stupnju natjecanja, nisu mogle niti završiti službena natjecanja pa se kalendar natjecanja iz 2020. prebacio u 2021. godinu i došlo je do povećanja treninga i natjecanja kako na državnoj razini tako i na međunarodnoj. U tu stavku spadaju troškovi za najam dvorane u iznosu od 1,3 milijuna kuna, troškovi najma bazena u iznosu od 300 tisuća kuna i troškovi za najam otvorenihterena također u iznosu od 300 tisuća kuna.

Druga stavka se odnosi na ulaganje u infrastrukturu Višnjika sukladno preuzetim obvezama: ostalo je nerealizirano 400 tisuća kuna za svlačionice, 600 tisuća kuna za teniski balon koje je resorno ministarstvo sufinanciralo s 300 tisuća kuna, 400 tisuća kuna su dva urbanistička plana Višnjika i Barutane, odnosno budućeg nogometnog kampa koji su doneseni odlukama Gradskog vijeća.

Treća stavka je kapitalna pomoć od UO za gospodarstvo, obrtništvo i razvoj otoka koja se rebalanosm izjednačava s kapitalnom potporom od prošle godine. S tim da Višnjik nije imao pravo na potporu Vlade RH za očuvanje radnih mjesta, kao što je to imala Liburnija, te je sukladno ugovorima morao odrađivati natjecanja bez prisustva publike ubog čega je na koncu ostao bez prihoda.

04. svibanj 2024 04:07