StoryEditorOCM
4 kantunaNOVO SUĐENJE ZA STRAVIČNU PROMETNU NESREĆU NA PAGU

Je li umor bio presudan za slijetanje auta s ceste?

28. studenog 2018. - 20:56
pogreb_povljana11-270410

- Nisam kriv na način na koji sam optužen - rekao je 30-godišnji Toni Stupičić u srijedu na Općinskom sudu u Zadru gdje mu je počelo ponovljeno suđenje za prometnu nesreću iz travnja 2010. kada je u prevrtanju njegovog "citroena xantie" na izlazu iz Povljane na Pagu poginulo troje njegovih prijatelja zbog čega je pobjegao u policijskom automobilu i pokušao samoubojstvo.

Izmijenjenom optužnicom tereti se za izazivanje prometne nesreće s namjerom, a postupak je vraćen na početak nakon što je uvažena žalba tužiteljstva i obrane na presudu sutkinje Ive Lovrin kojom je prošle godine proglašen krivim, te osuđen na četiri godine i šest mjeseci zatvora. U tom je postupku, naime, utvrđeno da bi nesreća bila izbjegnuta da je Stupičić primjerenije reagirao. Zaključeno je da brzina kretanja nije bila uzrok prometne nesreće već da se to dogodilo usljed Stupičićevog umora i alkoholiziranosti.

Teretio se da je zbog umora bio u stanju kao da je popio 1.73 promila, a ne 0.93 koliko mu je izmjereno nakon nesreće. Tereti se da je na putu između Gorice i Povljane umoran, nakon neprospavane noći, oko 2.30 sati sa 0,93 promila alkohola u krvi u blagom zavoju, vozeći brzinom od 106 kilometara na sat, na mjestu gdje je ograničeno 90 kilometara na sat, izletio s ceste i više puta se prevrnuo. Poginuli su njegovi prijatelji Martina Škoda (19), Ante Pogorilić (21) i Marin Orlić (24), a teške tjelesne ozlijede zadobio je Dario Škoda (19)

Smatrajući pogrešnim tako utvrđeno stanje, na to se žalio njegov odvjetnik Andrej Korljan koji smatra da Stupičić nesreću nije počinio s namjerom, već da je riječ o nehaju, što je blaže kazneno djelo.
- Potrebno je razjasniti jeli umor sigurno utvrđen ili je bio vjerojatan. Vještakinja je to utvrdila iz razgovora s okrivljenikom. On se prije nesreće odmarao, bio je naspavan a, 2.30 sati nije neprospavana noć - rekao je Korljan

Petero mladih te se subote zabavljalo u Povljani, nakon čega su krenuli u daljnji provod u Pag, što je kako se pokazalo, bilo kobno. Nakon što su na mjesto nesreće stigli policajci, Stupičić je stanju teškog šoka, sjeo u službeni policijski automobil u kojemu je bio ključ i odvezao se kući. Iz kuće je uzeo očevu lovačku pušku, a policajci ga zatekli na plaži u Povljani, gdje je prijetio samoubojstvom, ispalivši jedan hitac iz puške u zrak.

Na nagovor policijskih službenika i oca predao je pušku, a potom je doveden u policiju na kriminalističko istraživanje. U novom postupku sudac Ivan Marković naložio je na prijedlog obrane, te tužitelja Ivice Škare nova vještačenja kojima će se ponovno razmotriti pitanje brzine i pitanje umora kod vozača.

01. svibanj 2024 17:43