StoryEditorOCM
4 kantunaKNJIŽNICA PODJELA

Je li Vučetić bio u sukobu interesa? Zašto su svi to prešutjeli i žive li nam gradski vijećnici u "carstvu okruglog pečata”? Evo gdje su zaposleni...

Piše Predrag Opačić
13. rujna 2022. - 21:51

Svojedobno je jedan od gradskih vijećnika HDZ-a odradio dva mandata i u osam godina za govornicu Gradskog vijeća izašao – jedan jedini put. A tada je rekao otprilike ovo: Ja sam žestoko protiv ove odluke, ali ću glasati za!?

Može li se s tim usporediti ono što je u ponedjeljak napravio predsjednik Gradskog vijeća Marko Vučetić i je li Vučetić bio u sukobu interesa kad je sudjelovao u donošenju odluke o tome hoće li Grad Zadar prenijeti svoja vlasnička prava nad Znanstvenom knjižnicom na Sveučilište na kojemu je Vučetić zaposlen? Pogotovo zato što je istovremeno i član sveučilišnog Senata gdje je zdušno podržao "pripajanje” Znanstvene knjižnice, to obrazložio i na Gradskom vijeću, a onda je – glasao protiv!?

Ni HDZ ni opozicijska većina u tome nisu vidjeli ništa sporno, a ako su i vidjeli, točno su izračunali da im je bolje ne javljati se. Jer, nije Vučetić jedini koji bi bio u sukobu interesa: Marjana Botić iz Akcije mladih, te Violeta Vukić Valjan i Matilda Karamatić Brčić iz HDZ-a, također su zaposlene na Sveučilištu u Zadru i uredno su sudjelovale u donošenju odluke.

image
Jure Miskovic/Cropix

Uostalom, od 27 vijećnika, većina njih je na "okruglom pečatu” i nikoga od njih nikada i ni u jednom slučaju nije zasmetala činjenica da donose odluke od izravnog utjecaja i na svoje poslodavce. Primjerice, Ante Kolega je HDZ-ov vijećnik koji je i na prošloj sjednici bio u prilici podržati urbanistički plan predložen od "Višnjika”, gradske tvrtke u kojoj je Kolega zaposlen.

Ali, vratimo se Vučetiću. Je li predsjednik GV-a bio u sukobu interesa?

- Da, može se reći da sam se našao u sukobu interesa i ja sam o tome transparentno i na vrijeme govorio. Međutim, sukob interesa bi bio konzumiran da je o ishodu odlučivao moj glas, kaže Vučetić.

I odlučivao je! Da ste bili ZA, odluka bi prošla, a ovako je pala...

- Kao predsjednik Gradskog vijeća imam tehničku mogućnost praćenja tijeka glasanja i glasao sam zadnji, u trenutku kada moj glas više nije mogao biti odlučujući. Da sam glasao u skladu s onim što mislim, bila bi riječ o sukobu interesa jer bih tada glasao kao član Senata, a ne kao predsjednik Gradskog vijeća. Osim toga, odbio sam glasati ZA o nečemu čemu se HDZ 20 godina odupirao, jer bi se stvorila lažna slika da je HDZ u međuvremenu promijenio mišljenje i sve bi prikazivao kao neku svoju "političku pobjedu”. A u stvari ih je slomila ministrica kulture i prelomila 20-godišnji otpor zadarskog HDZ-a. Zamijenio sam pozicije s HDZ-om.

Zar se niste mogli izuzeti iz glasanja? Tako vaš glas uopće ne bi bio u igri...

- Obrazložio sam zbog čega sam za prijenos vlasništva nad ZK. I dalje mislim tako, ali mislim i da bismo do toga trebali doći konsenzusom i dogovorom svih strana.

Što se dobilo s ovakvim ishodom?

- Sada će, umjesto gradonačelnika, Gradsko vijeće biti sugovornik Sveučilištu, to je korak k depolitizaciji priče oko Znanstvene knjižnice.

Jeste li glasali protiv kako ne biste pokvarili odnose s Rubešom, Radetom i Meštrovićem?

- Oni su znali moju poziciju i nemaju mi što zamjerati. Svi gradski vijećnici imaju manjak informacija o stvarnom stanju i događajima oko ZK. Organizirat ću sastanak koordinacije u Gradskom vijeću i raspraviti status Knjižnice. Zbog toga što nema ravnatelja, nitko ne pita što u svemu ovome žele Znanstvena knjižnica i njeni zaposlenici i to je ono što je zabrinjavajuće, a što je sada izbjegnuto, uvjeren je Marko Vučetić.

Zašto su sjednicu napustili gradski pročelnici?

U trenutku kada je Marko Vučetić sa sjednice Gradskog vijeća izbacio gradonačelnika Branka Dukića, s njim su otišli njegov zamjenik Ante Babić i vijećnici HDZ-ove liste. Što je, u atmosferi političkog nadmetanja, potpuno logičan potez.

Ali, zbog čega su točno vijećnicu napustili i gradski pročelnici?! Oni vole za sebe reći da su "profesionalci”, da su "izabrani na javnom natječaju”... Jedan od njih čak kaže kako mu u opisu radnog mjesta nigdje ne piše da mora biti na sjednici Gradskog vijeća i time kopa rupu pod sobom, jer je onda logično pitanje: zbog čega onda redovito sjede na svim sjednicama?!

- Izašli su iz istog onog razloga zbog kojeg na poziv predsjednika Kluba HDZ-a odlazi i gradonačelnik Dukić. Pročelničke pozicije nisu političke, pa ispada da su napustili svoja radna mjesta, a ako su izabrani na natječaju, trebali su ostati zbog svog osobnog dostojanstva, kaže Vučetić.

CARSTVO "OKRUGLOG PEČATA”: Gdje su nam zaposleni gradski vijećnici?

SDP-ova lista: Marko Vučetić (Sveučilište u Zadru), Daniel Radeta (privatni sektor), Danijela Vukoša (vrtić u Obrovcu), Nino Mrčela (privatni sektor), Irena Dragić (Zavod za zapošljavanje)

Akcija mladih: Ante Rubeša (Akcija mladih), Marjana Botić (Sveučilište U Zadru), Roko Tadin (student)

Nezavisna lista: Enio Meštrović (nezaposlen, samostalni umjetnik), Vito Dovranić (kuhar u privatnom sektoru), Drita Dunatov (OPG), Adela Frank (Hrvatska pošta), Anadia Kožul (njegovateljica u Austriji i Njemačkoj), Željko Krizman (građevinski poduzetnik), Rino Rados (knjigovođa u privatnom sektoru)

Domovinski pokret: Damir Biloglav (privatna liječnička ordinacija)

HDZ-ova lista: Bruno Milin (umirovljenik), Duško Vuković (umirovljenik), Marijana Bakmaz (ravnateljica srednje škole), Damir Burčul (privatni fizioterapeut), Davor Karlović (trener u STK Donat), Ante Kolega ("Višnjik”), Mate Marić ("Obala i lučice”), Marija Petani ("Čistoća”), Violeta Valjan Vukić (Sveučilište u Zadru), Matilda Brčić Karamatić (Sveučilište u Zadru), Mate Lukić (Natura Jadera)

25. travanj 2024 19:51