StoryEditorOCM
4 kantunaNE ZNAJU ZA NAKNADU

Je li zadarski župan bio u sukobu sukoba interesa kao član Uprave Hrvatskih voda, Hrvatskih šuma i Lučke uprave. Evo što je Povjerenstvo odlučilo....

Piše Božana Sviličić
25. rujna 2023. - 21:09

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa objavilo je u ponedjeljak kako ne postoje pretpostavke za pokretanje postupka u predmetu protiv zadarskog župana Božidara Longina.

Istragu protiv Longina Povjerenstvo je otvorilo nakon prijave od 11. travnja prošle godine u kojoj se navodi kako je zadarski župan kao predsjednik uprave i član više upravnih vijeća u - sukobu interesa.

Longin bio zamjenik župana Zadarske županije od 2013. do 2017, dok se na mjestu župana nalazi od 2017. do 2021., kao i od lipnja 2021. godine do danas.

Kako prijava nije bila specificirana, a niti na traženje od podnositelja nije dostavljena relevantna dokumentacija, Povjerenstvo je uvidom u Registar obveznika utvrdilo da je Longin obnašao dužnost člana Uprave trgovačkog društva Hrvatske šume d.o.o. u mandatu 2008. do 2012. godine. Član Upravnog vijeća Hrvatskih voda bio je od 4. siječnja 2018. do 24. veljače 2022., te u razdoblju od 4. siječnja 2018. do 24. prosinca 2021. godine. 

Predsjednikom Upravnog vijeća Lučke uprave Zadar Longin je imenovan 4. ožujka 2016. Prethodno je 30. ožujka 2020. godine razriješen, te imenovan predsjednikom Upravnog vijeća Lučke uprave Zadar u novom mandatnom razdoblju.

Povjerenstvo je analizom utvrdilo kako Longin obnašajući funkciju predsjednika Upravnog vijeća Lučke uprave Zadar u razdoblju od 4. ožujka 2016. do 24. prosinca 2021., nije bio u sukobu interesa, dok je to bio - od 25. prosinca 2021. do 19. lipnja - nakon izmjene Zakona o sukobu interesa za što mu je Povjerenstvo 28. srpnja izreklo novčanu sankciju u iznosu od 530,89 eura.

Novim Zakonom o spriječavanju sukoba interesa, koji je stupio na snagu 2021. godine sa 12 je na 18 mjeseci nakon mandata produljeno razdoblje ‘hlađenja‘ dužnosnika u kojemu ne mogu više biti imenovani na upravljačke funkcije u tvrtkama s kojima su bili u poslovnom odnosu ili su nad njima obavljali nadzor.

- S obzirom da Longin obnaša dužnost župana Zadarske županije, od dana stupanja na snagu novog ZSSI-a točnije od 25. prosinca 2021.g. više nije mogao obnašati funkciju predsjednika Upravnog odbora Lučke uprave Zadar, a istu je nastavio obnašati do 19. lipnja 2023.g. kada je podnio ostavku na navedenu funkciju, zaključili su iz Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa. 

Što se pak tiče Longinovog članstva u Upravnom vijeću Hrvatskih voda gdje je bio od 4. siječnja 2018. do 24. veljače 2022., te od 4. siječnja 2018. do 24. prosinca 2021., tu, prema odluci Povjerenstva, nije bilo sukoba interesa zbog iznimke propisane člankom 14. starog Zakona o spriječavanju sukoba interesa. Prema tom članku dužnosnici iznimno mogu biti članovi u najviše do dva upravna vijeća ustanova, odnosno nadzorna odbora izvanproračunskih fondova koji su od posebnog državnog interesa ili su od posebnog interesa za jedinicu lokalne, odnosno regionalne samouprave.

Uvidom u Odluku o popisu pravnih osoba od posebnog državnog interesa utvrđeno je da su upravo Lučka uprava Zadar i Hrvatske vode navedene kao pravne osobe od posebnog državnog interesa. Popis pravnih osoba od posebnog državnog interesa utvrđuje Hrvatski sabor na prijedlog Vlade RH.

- Imajući u vidu da je Božidar Longin razriješen dužnosti člana Upravnog vijeća Hrvatskih voda 24. veljače 2022., dakle, unutar roka od 60 dana od dana stupanja na snagu ZSSI/21-a u kojem je bio dužan urediti svoje privatne poslove kako bi se spriječio predvidljivi sukob interesa prema članku 8. stavku 1. ZSSI/21-a, Povjerenstvo je utvrdilo da iz postupanja obveznika Božidara Longina ne proizlazi postojanje pretpostavki za pokretanje postupka pred Povjerenstvom - navodi se u obrazloženju predsjednice povjerenstva dipl.iur. Aleksandre Jozić-Ileković.

U svrhu utvrđivanja činjenica, Povjerenstvo je zatražilo od Vlade RH očitovanja je li Vlada RH od ožujka 2011. do danas imenovala Longina za predsjednika ili člana upravnog vijeća ustanove kojoj je država osnivač te, ako jest, u kojem je razdoblju je obnašao te funkcije i je li za njihovo obnašanje primao naknadu.

Od Zadarske županije je zatražena informacija li od ožujka 2011. do danas imenovala Longina za predsjednika ili člana upravnog vijeća ustanove kojoj je osnivač te, ako jest, u kojem je razdoblju i je li za njihovo obnašanje Longin primao naknadu.

Zadarska županija je odgovorila 10. srpnja navodeći kako od ožujka 2011. do danas nije imenovala Longina za predsjednika ili člana upravnog vijeća ustanove kojoj je županija osnivač. Deset dana kasnije Vlada RH je odgovorila kako je na prijedlog Ministarstva mora, prometa i infrastrukture na sjednici 4. ožujka 2016. godine imenovala Longina predsjednikom Upravnog vijeća Lučke uprave Zadar. Na sjednici 30. ožujka 2020. godine razriješen je te dužnosti, te imenovan predsjednikom Upravnog vijeća Lučke uprave Zadar u novom mandatnom razdoblju.

Longin je podnio ostavku na dužnost predsjednika Upravnog vijeća Lučke uprave Zadar, te je na sjednici Vlade RH 20. srpnja razriješen te dužnosti, a Rješenje će biti objavljeno u službenom glasilu RH te će se naknadno dostaviti i Povjerenstvu.

U dopisu se također navodi da je Vlada RH na prijedlog ministra zaštite okoliša i energetike, na sjednici 4. siječnja 2018. imenovala Longina članom Upravnog vijeća Hrvatskih voda, a te je dužnosti zbog isteka mandata razriješen na sjednici Vlade 24. veljače 2022. godine, te se i zaključno napominje kako Vlada RH ne raspolaže podacima o isplati naknada Longinu za obnašanje spomenutih dužnosti.

 

 

30. travanj 2024 03:31