StoryEditorOCM
4 kantunaLJETNI UPISNI ROK

Jedan odjel na Sveučilištu u Zadru među deset je top studija po izboru budućih brucoša! Evo gdje su se najmanje, a gdje najviše prijavljivali

Piše A. V. Š.
26. srpnja 2024. - 17:49

Na 42 slobodna upisna mjesta Odjela za psihologiju Sveučilišta u Zadru ove se godine prijavilo čak 789 budućih studenata, a njih 127 stavilo je taj studij kao svoj prvi izbor. Time je Psihologije postala jedini studij sa zadarskog sveučilišta koji se našao među top deset  u državi prema omjeru prvih izbora i kvote i to  na osmom mjestu.

Osim Psihologije, listu najpopularnijih su Odjel za ekonomiju i studijski program menadžmenta s 399 prijava,  Odjel za izobrazbu učitelja i odgojitelja, Studij ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja ima 387 prijava, dok je Odjel pedagogije zaprimio 340 prijava. Kao i ranijih godine, dosta se pristupnika javilo na studij sestrinstva na Odjelu za zdravstvene studije, njih 275,  dok su se na Odjel za turizam i komunikacijske znanosti stiglne prijave 272 zainteresirana buduća studenta. Na Odjel za anglistiku stigle su 224 prijave.

Inače, na Sveučilištu u Zadru bilo je 1.687 slobodnih mjesta, a pravo upisa ostvarilo je 840 studenata. Zabilježeno je 5.171 prijavljenih od kojih je za njih 916 neki sveučilišni odjel bio prvi izbor.

Na Sveučilištu kažu kako je  interes za studijske programe na razini prošlih godina i kako će se u ljetnom upisnom roku popuniti oko 60 %  upisnih kvota, što je u skladu s dosadašnjim trendovima upisa. Isto tako očekuju da će se upisne kvote dodatno popuniti nakon polaganja državne mature u jesenskom ispitnom roku.

Od studijskih programa koji bilježe pad interesa, najviše se ističu filološki odjeli. Konkretno, dvopredmetni studiji Grčki jezik i književnost, te Latinski jezik i rimska književnost zajedno imaju samo 13 prijava. Loše stoji i odjel za rusistiku koji nikome nije bio prvi izbor. Od 33 prijavljenih na 33 mjesta, pravo upisa ostvarilo je 4 studenta. Također, malo interesa bilo je na Teološkom te Povijesti umjetnosti.

08. rujan 2024 02:04