stdClass Object ( [id] => 480374 [title] => Jedina mogućnost za promjenu vlasti u Zadru je model ujedinjene oporbe, sve drugo znači ostanak HDZ-a na vlasti [alias] => jedina-mogucnost-za-promjenu-vlasti-u-zadru-je-model-ujedinjene-oporbe-sve-drugo-znaci-ostanak-hdz-a-na-vlasti [catid] => 304 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Bit će ovo dosadni, već viđeni izbori, jedina velika promjena koju će Zadar dočekati u svibnju odigrat će se osam dana prije izlaska na birališta, jer već skoro rasprodane karte pokazuju da će najposjećeniji skup u završnici predizborne kampanje biti koncert Đorđa Balaševića. Jedinu pravu priliku za unošenje "dramske napetosti" mogla je donijeti suluda odluka Božidara Kalmete da se na izborima pojavi s nezavisnom listom, ali on se odlučio za mirovinu, što je podjednako zbunilo i opoziciju i lokalni HDZ. I jedni i drugi se pitaju vrijedi li još sintagma "sve je isto samo njega nema".

Zašto u Zadru neće biti promjene vlasti?

Prošle je subote u talijanskom gradiću Verbaniji umrla  Emma Morano, vjerojatno najstarija osoba na svijetu i posljednja rođena u 19. stoljeću, umrla je u subotu u dobi od 117 godina. Živjela je u tri stoljeća, doživjela dva svjetska rata i više od 90 talijanskih vlada, ali da je nekim slučajem cijeli svoj život provela u Zadru – potomke ne bi mogla daviti pričama „e, kad smo mi ono smijenili onu vlast“.

Zadarski sociolog Sven Marcelić skreće pažnju na povijesnu bizarnost: građani Zadra cijelo stoljeće unazad, nikada i ni u jednom slučaju, nisu promijenili vlast! Carstva su nestajala, države se raspadale, demokracija je ostarila, a u Zadru nije bilo izborne smjene vlasti. Njegov stariji kolega Ivica Maštruko ni sada ne očekuje promjene:

- Povijesna i politička inercija će i ovog puta protutnjati kroz Zadar i odlučiti izbore. Imamo stanovništvo s niskom političkom intuicijom, takva je opća razina naših birača. Kalmetin odlazak u tome ništa bitno ne mijenja, nije on ni dosada bio kreator HDZ-ove politike na nacionalnoj razini, nego samo njena transmisija prema bazi gdje je izdignut na razinu simbola provođenja nacionalne politike iako sam nije imao utjecaja na kreiranje te politike u vrhu stranke. On je dobar stranački činovnik, provodio je politiku za sva vodstva HDZ-a koja su ga zato i (p)održavala. I povlačenje iz kandidature je provođenje politike stranačkog vrha. Ali, mora mu se priznati vještina trajanja, zaključuje Maštruko i nastavlja:

- Unaprijed se zna broj glasača za pojedinu stranku pri čemu su pojedinci, njihove kvalitete i programi potpuno nebitni. Nikakav politički skandal ili afera na to ne mogu utjecati, a odlučujući element će biti izlaznost na izbore koja će biti manja nego na parlamentarnim izborima. Zato HDZ ima prednost, jer ima discipliniranije i organiziranije biračko tijelo. Ni oni nisu posebno motivirani, ali će dobrom organizacijom i pod političkim pritiskom stranke izaći na izbore, misli Maštruko i ukazuje na problem anestiziranog "zadarskog civilnog društva":

- Nevladine udruge ni približno ne mogu poremetiti nastojanja etabliranih stranaka, civilna scena je bezlična, praktično ne postoje građanske udruge s opredjeljenjima koja nisu ideološki utemeljena. Na cijeloj alternativnoj sceni je postojala jedino Akcija mladih, ali oni su svojim ekscesnim nastupom i koalicijom s Mostom definitivno izgubili mogućnost da predvode građansku alternativu. Jedina „protestna skupina“ su Bleke i konji, ali oni su marginalni. Samo udruge iz Domovinskog rata imaju utjecaja na odabire političkog vodstva, one ne žele sudjelovati u vlasti, ali veteranske organizacije imaju izraženu ambiciju utjecati na političke i strukture vlasti, a ženska udruga je ne samo interesna nego i grupa za pritisak, smatra Maštruko.

- Jedina mogućnost za promjenu vlasti u Zadru je model ujedinjene oporbe, slično izborima 2001. kada je Antićeva lista u tome umalo uspjela, a sve drugo znači ostanak HDZ-a na vlasti. HDZ je 2001. propustio priliku da shvati što znači biti konkurentan, da je otišao u oporbu morali bi tražiti novi način funkcioniranja, neke strukture se ne bi okamenile. Ovako, oni nisu morali mijenjati postojeću paradigmu, kaže Sven Marcelić smatrajući da promjene HDZ-ove paradigme neće biti ni sada.

- Potrošit će se nešt o energije, javni prostor će se zakrcati irelevantnim temama, a uslijedit će stari dobri kontinuitet, gradom će se i dalje vladati, a ne njime upravljati, misli i treći zadarski sociolog Krešimir Krolo.

Što pokazuje analiza favorita među gradonačelničkim kandidatima, HDZ-ovog Branka Dukića i SDP-ove Sabine Glasovac?

Dukić je politički nedefiniran, kao političar još ne postoji i ta mu je anonimnost trenutna prednost. Kako kaže jedan njegov stranački kolega: dosada se nije imao prilike nikome zamjeriti.

Nesumnjivo je riječ o smirenom čovjeku s profesionalnim ugledom, nesklonom sukobima, ali omiljenost ne putuje u obveznom paketu s liderstvom, popularnost u kvartu i u gradu je nešto drugo od karizmatičnosti, manjak elokvencije se može kratkoročno maskirati umijećem slušanja, ali Dukić jednom mora progovoriti. Zasada ga je PR služba "zatočila u gluhu sobu", ali kad progovori, Dukić će jednom, a pogotovo nakon vjerojatne pobjede u drugom krugu, konačno morati postati političar. A svaki političar kad-tad se pretvori u razočarenje.

Postane li gradonačelnik, Dukić će se naći u nepoznatom okruženju, on ne može kontrolirati Gradski odbor vlastite stranke ni pročelničku strukturu u gradskoj upravi, čekaju ga neprekidni sukobi s opozicijom, dojučerašnjim saveznicima, agresivnim investitorima, podzemnim lobijima. Pitanje je što će Dukić pokazati u takvoj situaciji. Ne vrijedi puno procjena da će biti lutka na Kalmetinom koncu, jer iskustvo pokazuje da je Jadranka Kosor bila prototip takve lutke u Sanaderovim rukama, ali je na kraju lutka prerezala konce, a lutkar je završio u raljama krezubog pravosuđa.

- Branko Dukić je osoba koja prolazi pod štitom gesla „da je i najgori – glasat ću za njega“. Pozicije birača su unaprijed definirane bez obzira na kvalitetu ponude, bilo kakvi programi su bespredmetni i totalno suvišni, ni jedan jedini birač o njima ne vodi računa, kaže Maštruko.

- Dukić je sistemski igrač, figura koja je stavljena na vrh već postojeće strukture. On za sobom nema „remorkere“ i čovjek je bez afera, kao prazna ploča i u tom je smislu idealan. Ali je i čovjek bez javnosti poznatih svojstava. Na njegovom je mjestu mogao biti bilo tko, njegova je uloga nastavak funkcioniranja dosadašnje strukture i tu neće biti promjena jer je cijeli Zadar već formatiran kroz neke ulaze kapitala i Dukić nema snage to mijenjati, misli Sven Marcelić i ide u usporedbu Dukićeve i kampanje Sabine Glasovac:

- Oni će voditi dvije potpuno različite kampanje. Dukić komunikacijski ne postoji, on još nije „progovorio“, PR ekipa ga štiti od javnog nastupa, a u nekoliko navrata je bilo očito da kampanju umjesto njega vodi Kalmeta. Dukić je igrač sustava koji će ga dovesti do cilja. Glasovac će ići na maksimalno personaliziranu kampanju, što je logično jer je ona kao osoba prepoznatljivija od SDP-ovog sustava u Zadru, procjenjuje Marcelić.

- SDP ima problem lošeg kadroviranja i negativne selekcije, unutarstranački sustav je zatvoren i ne filtrira ljude spremne poslušati i one koji nisu u poziciji moći. Kod opozicije ne vidim nikakvu viziju o iskoraku grada u 21. stoljeće, a upravo bi oporba trebala biračima ponuditi fundamentalno drugačiju politiku. Viziju budućnosti ne vidim ni kod njihovih kandidata, kaže Krešimir Krolo po kojemu "osim AM koja je imala kontinuitet, ključna pogreška „malih“ je izostanak permanentne kampanje i rada na rok od dva ili više izbornih ciklusa, oni se pojave pred kampanju i nakon izbora se sav aktivizam ugasi".

Osim što svi naši sugovornici smatraju vrlo vjerojatnim zadržavanje HDZ-a na vlasti, u preciznije se prognoze malo tko želi upuštati jer, kako upozorava Krolo, zanimljivo je što osim stranačkih, nikakve druge vjerodostojne ankete za Zadar ne postoje, a tu je i važno pitanje kolika će biti izlaznost na izbore.

- Ne mislim da će biti velikog pomaka, zadržat će se dominacija HDZ-a i SDP-a mada su obje stranke u lošem stanju. HDZ se muči s Agrokorom, imaju i problem s profilom kandidata u Zagrebu i Splitu, a SDP je u rasulu. Omjer između njih će u Zadru ostati približno isti, procjenjuje Marcelić.

Već desetljećima zadarskoj opoziciji deveti krug pakla izgleda kao welnes centar za oporavak od šamaranja na lokalnim izborima, izborno rušenje Kalmete nisu dočekali. Kad se moglo pošteno i zakonito HDZ je pobjeđivao, kad se nije moglo ni pošteno ni zakonito, HDZ je isto pobjeđivao, umorna opozicija je sada izgubila ključnu metu, ali se pokazuje da rascjepkana, devastirana i lišena ozbiljnije karizmatične ličnosti ni sada nema snage za bilo kakav drastičan preokret. S druge strane, HDZ se nikada nije nalazio pred izvjesnijim zadržavanjem vlasti, ali strankom vlada čudna "pobjednička apatija", razina adrenalina je na minimumu, politička energija je miljama daleko od euforije.

O čemu se radi?

Nekoliko je razloga za političku anemiju u grupaciji koja desetljećima drži Zadar. Lokalna nomenklatura nije pretjerano oduševljena stranačkom politikom na nacionalnoj razini, Plenković im nije do kraja sjeo, "prijateljsko ratovanje" s Mostom im je neshvatljivo. Drugo, u bazi se osjeća određeno nezadovoljstvo lokalnim kandidatima, isticanje Božidara Longina kao kandidata za župana sigurno neće doprinijeti homogenizaciji stranačke infrastrukture u kojoj su se brojni županijski ogranci oteli kontroli: u Benkovcu je kaos, neposlušnost je zabilježena u Ninu, nezadovoljni su, ali i ambiciozni brojni načelnici i njihovi ogranci, a kadrovski redizajn ih dodatno zbunjuje.

Treće, HDZ u isti mah mijenja i gradonačelnika i župana, brojne dosadašnje političko-interesne grupacije su utihnule da vide kamo to vodi i hoće li se morati prestrojavati, a nije isključeno ni stvaranje potpuno novih interesnih lobija unutar i na rubu stranke. Prvi indikatori koji će pokazati u kom pravcu će se krenuti u "post-Kalmetino" vrijeme bit će imena kandidata za zamjenike gradonačelnika i župana, a potom će još precizniji azimut donijeti sastav gradske i županijske liste. Dotle će vladati bonaca, a među HDZ-ovcima će se, uz oprezno zadržavanje poznatog Kalmetinog telefonskog broja 098/449..., sve više tražiti i 091/521... na koji se javlja Branko Dukić.

Ali, ni to neće trajati dok se ne potroše rezerve nafte.

Kad se upale svjetla na gradskoj vijećnici označavajući početak utrke, iz mraka odjednom nahrupi puno leptira – uz očekivane meanstream stranke i grupacije na koje su Zadrani već navikli, nagrnu i egotripaši, fanatični misionari, zečevi na jednokratno navijanje, cirkusanti. Ali, i to je već viđeno.


 IVICA MAŠTRUKO: CRKVA ĆE DATI TIHU POTPORU HDZ-U

- Crkva u Zadru na razini proklamacija, deklamacija i javnih istupa neće podleći političkoj propagandi, ali će na nižoj razini, na razini župnika, imati utjecaja na političke preferencije vjernika. Pozicija crkve je jasno definirana i usidrena u „domoljublju i nacionalnim vrijednostima“, a to je „prirodno okruženje HDZ-a. Dakle, „nećemo se petljati“, a na nižim razinama će pokušati dati potporu HDZ-u, kaže Ivica Maštruko.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ZADRANI VEĆ STOTINU GODINA NISU SMIJENILI VLAST, PA NEĆE NI OVAJ PUT... [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2017-04-13 13:07:53 [created_by] => 3198 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2017-04-23 09:18:43 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2017-04-22 21:20:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 3129 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 304 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--4kantuna [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Teme iz Zadra i Zadarske županije [menu-meta_keywords] => zadar, zadarska županija, politika, crna kronika, gospodarstvo, gradska uprava, županijska uprava [secure] => 0 [page_title] => 4 kantuna [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Portals/3/Images/2017/04/22/1_kampanja_izbori5-220417.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "kampanja_izbori5-220417" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "1260x840" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 304 [name] => 4 kantuna [alias] => 4-kantuna [description] => [parent] => 301 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"301","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 8274147 Threads: 3 Questions: 1627434295 Slow queries: 4988666 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 113258125 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 59 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /zadar/4-kantuna ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /zadar/4-kantuna/jedina-mogucnost-za-promjenu-vlasti-u-zadru-je-model-ujedinjene-oporbe-sve-drugo-znaci-ostanak-hdz-a-na-vlasti-480374 [printLink] => /zadar/4-kantuna/jedina-mogucnost-za-promjenu-vlasti-u-zadru-je-model-ujedinjene-oporbe-sve-drugo-znaci-ostanak-hdz-a-na-vlasti-480374?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 295017 [name] => izbori [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => izbori [link] => /tag/izbori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 310627 [name] => marcelić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => marcelic [link] => /tag/marcelic ) [2] => stdClass Object ( [id] => 310628 [name] => maštruko [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => mastruko [link] => /tag/mastruko ) [3] => stdClass Object ( [id] => 310629 [name] => krolo [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => krolo [link] => /tag/krolo ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ZADRANI VEĆ STOTINU GODINA NISU SMIJENILI VLAST, PA NEĆE NI OVAJ PUT... [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Jedina mogućnost za promjenu vlasti u Zadru je model ujedinjene oporbe, sve drugo znači ostanak HDZ-a na vlasti [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3198 [name] => Predrag Opačić [username] => predrag-opa-i [email] => predrag-opa-i@sd.hr [password] => $2y$10$y..QATXOiXmUfhMI1PM65uiyIpg5Jyy1b1x3fnOe7ZS4MwMIqLP/a [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/predrag-opacic-3198 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1716 [gender] => m [description] => [image] => 1716.png [url] => [group] => 4 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1716.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/3/Images/2017/04/22/1_kampanja_izbori5-220417.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => kampanja_izbori5-220417 [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/3/Images/2017/04/22/1_kampanja_izbori5-220417.jpg [title] => kampanja_izbori5-220417 ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Bit će ovo dosadni, već viđeni izbori, jedina velika promjena koju će Zadar dočekati u svibnju odigrat će se osam dana prije izlaska na birališta, jer već skoro rasprodane karte pokazuju da će najposjećeniji skup u završnici predizborne kampanje biti koncert Đorđa Balaševića. Jedinu pravu priliku za unošenje "dramske napetosti" mogla je donijeti suluda odluka Božidara Kalmete da se na izborima pojavi s nezavisnom listom, ali on se odlučio za mirovinu, što je podjednako zbunilo i opoziciju i lokalni HDZ. I jedni i drugi se pitaju vrijedi li još sintagma "sve je isto samo njega nema".

Zašto u Zadru neće biti promjene vlasti?

Prošle je subote u talijanskom gradiću Verbaniji umrla  Emma Morano, vjerojatno najstarija osoba na svijetu i posljednja rođena u 19. stoljeću, umrla je u subotu u dobi od 117 godina. Živjela je u tri stoljeća, doživjela dva svjetska rata i više od 90 talijanskih vlada, ali da je nekim slučajem cijeli svoj život provela u Zadru – potomke ne bi mogla daviti pričama „e, kad smo mi ono smijenili onu vlast“.

Zadarski sociolog Sven Marcelić skreće pažnju na povijesnu bizarnost: građani Zadra cijelo stoljeće unazad, nikada i ni u jednom slučaju, nisu promijenili vlast! Carstva su nestajala, države se raspadale, demokracija je ostarila, a u Zadru nije bilo izborne smjene vlasti. Njegov stariji kolega Ivica Maštruko ni sada ne očekuje promjene:

- Povijesna i politička inercija će i ovog puta protutnjati kroz Zadar i odlučiti izbore. Imamo stanovništvo s niskom političkom intuicijom, takva je opća razina naših birača. Kalmetin odlazak u tome ništa bitno ne mijenja, nije on ni dosada bio kreator HDZ-ove politike na nacionalnoj razini, nego samo njena transmisija prema bazi gdje je izdignut na razinu simbola provođenja nacionalne politike iako sam nije imao utjecaja na kreiranje te politike u vrhu stranke. On je dobar stranački činovnik, provodio je politiku za sva vodstva HDZ-a koja su ga zato i (p)održavala. I povlačenje iz kandidature je provođenje politike stranačkog vrha. Ali, mora mu se priznati vještina trajanja, zaključuje Maštruko i nastavlja:

- Unaprijed se zna broj glasača za pojedinu stranku pri čemu su pojedinci, njihove kvalitete i programi potpuno nebitni. Nikakav politički skandal ili afera na to ne mogu utjecati, a odlučujući element će biti izlaznost na izbore koja će biti manja nego na parlamentarnim izborima. Zato HDZ ima prednost, jer ima discipliniranije i organiziranije biračko tijelo. Ni oni nisu posebno motivirani, ali će dobrom organizacijom i pod političkim pritiskom stranke izaći na izbore, misli Maštruko i ukazuje na problem anestiziranog "zadarskog civilnog društva":

- Nevladine udruge ni približno ne mogu poremetiti nastojanja etabliranih stranaka, civilna scena je bezlična, praktično ne postoje građanske udruge s opredjeljenjima koja nisu ideološki utemeljena. Na cijeloj alternativnoj sceni je postojala jedino Akcija mladih, ali oni su svojim ekscesnim nastupom i koalicijom s Mostom definitivno izgubili mogućnost da predvode građansku alternativu. Jedina „protestna skupina“ su Bleke i konji, ali oni su marginalni. Samo udruge iz Domovinskog rata imaju utjecaja na odabire političkog vodstva, one ne žele sudjelovati u vlasti, ali veteranske organizacije imaju izraženu ambiciju utjecati na političke i strukture vlasti, a ženska udruga je ne samo interesna nego i grupa za pritisak, smatra Maštruko.

- Jedina mogućnost za promjenu vlasti u Zadru je model ujedinjene oporbe, slično izborima 2001. kada je Antićeva lista u tome umalo uspjela, a sve drugo znači ostanak HDZ-a na vlasti. HDZ je 2001. propustio priliku da shvati što znači biti konkurentan, da je otišao u oporbu morali bi tražiti novi način funkcioniranja, neke strukture se ne bi okamenile. Ovako, oni nisu morali mijenjati postojeću paradigmu, kaže Sven Marcelić smatrajući da promjene HDZ-ove paradigme neće biti ni sada.

- Potrošit će se nešt o energije, javni prostor će se zakrcati irelevantnim temama, a uslijedit će stari dobri kontinuitet, gradom će se i dalje vladati, a ne njime upravljati, misli i treći zadarski sociolog Krešimir Krolo.

Što pokazuje analiza favorita među gradonačelničkim kandidatima, HDZ-ovog Branka Dukića i SDP-ove Sabine Glasovac?

Dukić je politički nedefiniran, kao političar još ne postoji i ta mu je anonimnost trenutna prednost. Kako kaže jedan njegov stranački kolega: dosada se nije imao prilike nikome zamjeriti.

Nesumnjivo je riječ o smirenom čovjeku s profesionalnim ugledom, nesklonom sukobima, ali omiljenost ne putuje u obveznom paketu s liderstvom, popularnost u kvartu i u gradu je nešto drugo od karizmatičnosti, manjak elokvencije se može kratkoročno maskirati umijećem slušanja, ali Dukić jednom mora progovoriti. Zasada ga je PR služba "zatočila u gluhu sobu", ali kad progovori, Dukić će jednom, a pogotovo nakon vjerojatne pobjede u drugom krugu, konačno morati postati političar. A svaki političar kad-tad se pretvori u razočarenje.

Postane li gradonačelnik, Dukić će se naći u nepoznatom okruženju, on ne može kontrolirati Gradski odbor vlastite stranke ni pročelničku strukturu u gradskoj upravi, čekaju ga neprekidni sukobi s opozicijom, dojučerašnjim saveznicima, agresivnim investitorima, podzemnim lobijima. Pitanje je što će Dukić pokazati u takvoj situaciji. Ne vrijedi puno procjena da će biti lutka na Kalmetinom koncu, jer iskustvo pokazuje da je Jadranka Kosor bila prototip takve lutke u Sanaderovim rukama, ali je na kraju lutka prerezala konce, a lutkar je završio u raljama krezubog pravosuđa.

- Branko Dukić je osoba koja prolazi pod štitom gesla „da je i najgori – glasat ću za njega“. Pozicije birača su unaprijed definirane bez obzira na kvalitetu ponude, bilo kakvi programi su bespredmetni i totalno suvišni, ni jedan jedini birač o njima ne vodi računa, kaže Maštruko.

- Dukić je sistemski igrač, figura koja je stavljena na vrh već postojeće strukture. On za sobom nema „remorkere“ i čovjek je bez afera, kao prazna ploča i u tom je smislu idealan. Ali je i čovjek bez javnosti poznatih svojstava. Na njegovom je mjestu mogao biti bilo tko, njegova je uloga nastavak funkcioniranja dosadašnje strukture i tu neće biti promjena jer je cijeli Zadar već formatiran kroz neke ulaze kapitala i Dukić nema snage to mijenjati, misli Sven Marcelić i ide u usporedbu Dukićeve i kampanje Sabine Glasovac:

- Oni će voditi dvije potpuno različite kampanje. Dukić komunikacijski ne postoji, on još nije „progovorio“, PR ekipa ga štiti od javnog nastupa, a u nekoliko navrata je bilo očito da kampanju umjesto njega vodi Kalmeta. Dukić je igrač sustava koji će ga dovesti do cilja. Glasovac će ići na maksimalno personaliziranu kampanju, što je logično jer je ona kao osoba prepoznatljivija od SDP-ovog sustava u Zadru, procjenjuje Marcelić.

- SDP ima problem lošeg kadroviranja i negativne selekcije, unutarstranački sustav je zatvoren i ne filtrira ljude spremne poslušati i one koji nisu u poziciji moći. Kod opozicije ne vidim nikakvu viziju o iskoraku grada u 21. stoljeće, a upravo bi oporba trebala biračima ponuditi fundamentalno drugačiju politiku. Viziju budućnosti ne vidim ni kod njihovih kandidata, kaže Krešimir Krolo po kojemu "osim AM koja je imala kontinuitet, ključna pogreška „malih“ je izostanak permanentne kampanje i rada na rok od dva ili više izbornih ciklusa, oni se pojave pred kampanju i nakon izbora se sav aktivizam ugasi".

Osim što svi naši sugovornici smatraju vrlo vjerojatnim zadržavanje HDZ-a na vlasti, u preciznije se prognoze malo tko želi upuštati jer, kako upozorava Krolo, zanimljivo je što osim stranačkih, nikakve druge vjerodostojne ankete za Zadar ne postoje, a tu je i važno pitanje kolika će biti izlaznost na izbore.

- Ne mislim da će biti velikog pomaka, zadržat će se dominacija HDZ-a i SDP-a mada su obje stranke u lošem stanju. HDZ se muči s Agrokorom, imaju i problem s profilom kandidata u Zagrebu i Splitu, a SDP je u rasulu. Omjer između njih će u Zadru ostati približno isti, procjenjuje Marcelić.

Već desetljećima zadarskoj opoziciji deveti krug pakla izgleda kao welnes centar za oporavak od šamaranja na lokalnim izborima, izborno rušenje Kalmete nisu dočekali. Kad se moglo pošteno i zakonito HDZ je pobjeđivao, kad se nije moglo ni pošteno ni zakonito, HDZ je isto pobjeđivao, umorna opozicija je sada izgubila ključnu metu, ali se pokazuje da rascjepkana, devastirana i lišena ozbiljnije karizmatične ličnosti ni sada nema snage za bilo kakav drastičan preokret. S druge strane, HDZ se nikada nije nalazio pred izvjesnijim zadržavanjem vlasti, ali strankom vlada čudna "pobjednička apatija", razina adrenalina je na minimumu, politička energija je miljama daleko od euforije.

O čemu se radi?

Nekoliko je razloga za političku anemiju u grupaciji koja desetljećima drži Zadar. Lokalna nomenklatura nije pretjerano oduševljena stranačkom politikom na nacionalnoj razini, Plenković im nije do kraja sjeo, "prijateljsko ratovanje" s Mostom im je neshvatljivo. Drugo, u bazi se osjeća određeno nezadovoljstvo lokalnim kandidatima, isticanje Božidara Longina kao kandidata za župana sigurno neće doprinijeti homogenizaciji stranačke infrastrukture u kojoj su se brojni županijski ogranci oteli kontroli: u Benkovcu je kaos, neposlušnost je zabilježena u Ninu, nezadovoljni su, ali i ambiciozni brojni načelnici i njihovi ogranci, a kadrovski redizajn ih dodatno zbunjuje.

Treće, HDZ u isti mah mijenja i gradonačelnika i župana, brojne dosadašnje političko-interesne grupacije su utihnule da vide kamo to vodi i hoće li se morati prestrojavati, a nije isključeno ni stvaranje potpuno novih interesnih lobija unutar i na rubu stranke. Prvi indikatori koji će pokazati u kom pravcu će se krenuti u "post-Kalmetino" vrijeme bit će imena kandidata za zamjenike gradonačelnika i župana, a potom će još precizniji azimut donijeti sastav gradske i županijske liste. Dotle će vladati bonaca, a među HDZ-ovcima će se, uz oprezno zadržavanje poznatog Kalmetinog telefonskog broja 098/449..., sve više tražiti i 091/521... na koji se javlja Branko Dukić.

Ali, ni to neće trajati dok se ne potroše rezerve nafte.

Kad se upale svjetla na gradskoj vijećnici označavajući početak utrke, iz mraka odjednom nahrupi puno leptira – uz očekivane meanstream stranke i grupacije na koje su Zadrani već navikli, nagrnu i egotripaši, fanatični misionari, zečevi na jednokratno navijanje, cirkusanti. Ali, i to je već viđeno.


 IVICA MAŠTRUKO: CRKVA ĆE DATI TIHU POTPORU HDZ-U

- Crkva u Zadru na razini proklamacija, deklamacija i javnih istupa neće podleći političkoj propagandi, ali će na nižoj razini, na razini župnika, imati utjecaja na političke preferencije vjernika. Pozicija crkve je jasno definirana i usidrena u „domoljublju i nacionalnim vrijednostima“, a to je „prirodno okruženje HDZ-a. Dakle, „nećemo se petljati“, a na nižim razinama će pokušati dati potporu HDZ-u, kaže Ivica Maštruko.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
kampanja_izbori5-220417
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/zadar/4-kantuna/jedina-mogucnost-za-promjenu-vlasti-u-zadru-je-model-ujedinjene-oporbe-sve-drugo-znaci-ostanak-hdz-a-na-vlasti-480374 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=1a9d7e7a54b4e6ba739ed5c01e7da4bc832c1158 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Jedina+mogu%C4%87nost+za+promjenu+vlasti+u+Zadru+je+model+ujedinjene+oporbe%2C+sve+drugo+zna%C4%8Di+ostanak+HDZ-a+na+vlasti&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fzadar%2F4-kantuna%2Fjedina-mogucnost-za-promjenu-vlasti-u-zadru-je-model-ujedinjene-oporbe-sve-drugo-znaci-ostanak-hdz-a-na-vlasti-480374 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fzadar%2F4-kantuna%2Fjedina-mogucnost-za-promjenu-vlasti-u-zadru-je-model-ujedinjene-oporbe-sve-drugo-znaci-ostanak-hdz-a-na-vlasti-480374 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ZADRANI VEĆ STOTINU GODINA NISU SMIJENILI VLAST, PA NEĆE NI OVAJ PUT... [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) )
StoryEditorOCM
4 kantunaZADRANI VEĆ STOTINU GODINA NISU SMIJENILI VLAST, PA NEĆE NI OVAJ PUT...

Jedina mogućnost za promjenu vlasti u Zadru je model ujedinjene oporbe, sve drugo znači ostanak HDZ-a na vlasti

22. travnja 2017. - 23:20
kampanja_izbori5-220417

Bit će ovo dosadni, već viđeni izbori, jedina velika promjena koju će Zadar dočekati u svibnju odigrat će se osam dana prije izlaska na birališta, jer već skoro rasprodane karte pokazuju da će najposjećeniji skup u završnici predizborne kampanje biti koncert Đorđa Balaševića. Jedinu pravu priliku za unošenje "dramske napetosti" mogla je donijeti suluda odluka Božidara Kalmete da se na izborima pojavi s nezavisnom listom, ali on se odlučio za mirovinu, što je podjednako zbunilo i opoziciju i lokalni HDZ. I jedni i drugi se pitaju vrijedi li još sintagma "sve je isto samo njega nema".

Zašto u Zadru neće biti promjene vlasti?

Prošle je subote u talijanskom gradiću Verbaniji umrla  Emma Morano, vjerojatno najstarija osoba na svijetu i posljednja rođena u 19. stoljeću, umrla je u subotu u dobi od 117 godina. Živjela je u tri stoljeća, doživjela dva svjetska rata i više od 90 talijanskih vlada, ali da je nekim slučajem cijeli svoj život provela u Zadru – potomke ne bi mogla daviti pričama „e, kad smo mi ono smijenili onu vlast“.

Zadarski sociolog Sven Marcelić skreće pažnju na povijesnu bizarnost: građani Zadra cijelo stoljeće unazad, nikada i ni u jednom slučaju, nisu promijenili vlast! Carstva su nestajala, države se raspadale, demokracija je ostarila, a u Zadru nije bilo izborne smjene vlasti. Njegov stariji kolega Ivica Maštruko ni sada ne očekuje promjene:

- Povijesna i politička inercija će i ovog puta protutnjati kroz Zadar i odlučiti izbore. Imamo stanovništvo s niskom političkom intuicijom, takva je opća razina naših birača. Kalmetin odlazak u tome ništa bitno ne mijenja, nije on ni dosada bio kreator HDZ-ove politike na nacionalnoj razini, nego samo njena transmisija prema bazi gdje je izdignut na razinu simbola provođenja nacionalne politike iako sam nije imao utjecaja na kreiranje te politike u vrhu stranke. On je dobar stranački činovnik, provodio je politiku za sva vodstva HDZ-a koja su ga zato i (p)održavala. I povlačenje iz kandidature je provođenje politike stranačkog vrha. Ali, mora mu se priznati vještina trajanja, zaključuje Maštruko i nastavlja:

- Unaprijed se zna broj glasača za pojedinu stranku pri čemu su pojedinci, njihove kvalitete i programi potpuno nebitni. Nikakav politički skandal ili afera na to ne mogu utjecati, a odlučujući element će biti izlaznost na izbore koja će biti manja nego na parlamentarnim izborima. Zato HDZ ima prednost, jer ima discipliniranije i organiziranije biračko tijelo. Ni oni nisu posebno motivirani, ali će dobrom organizacijom i pod političkim pritiskom stranke izaći na izbore, misli Maštruko i ukazuje na problem anestiziranog "zadarskog civilnog društva":

- Nevladine udruge ni približno ne mogu poremetiti nastojanja etabliranih stranaka, civilna scena je bezlična, praktično ne postoje građanske udruge s opredjeljenjima koja nisu ideološki utemeljena. Na cijeloj alternativnoj sceni je postojala jedino Akcija mladih, ali oni su svojim ekscesnim nastupom i koalicijom s Mostom definitivno izgubili mogućnost da predvode građansku alternativu. Jedina „protestna skupina“ su Bleke i konji, ali oni su marginalni. Samo udruge iz Domovinskog rata imaju utjecaja na odabire političkog vodstva, one ne žele sudjelovati u vlasti, ali veteranske organizacije imaju izraženu ambiciju utjecati na političke i strukture vlasti, a ženska udruga je ne samo interesna nego i grupa za pritisak, smatra Maštruko.

- Jedina mogućnost za promjenu vlasti u Zadru je model ujedinjene oporbe, slično izborima 2001. kada je Antićeva lista u tome umalo uspjela, a sve drugo znači ostanak HDZ-a na vlasti. HDZ je 2001. propustio priliku da shvati što znači biti konkurentan, da je otišao u oporbu morali bi tražiti novi način funkcioniranja, neke strukture se ne bi okamenile. Ovako, oni nisu morali mijenjati postojeću paradigmu, kaže Sven Marcelić smatrajući da promjene HDZ-ove paradigme neće biti ni sada.

- Potrošit će se nešt o energije, javni prostor će se zakrcati irelevantnim temama, a uslijedit će stari dobri kontinuitet, gradom će se i dalje vladati, a ne njime upravljati, misli i treći zadarski sociolog Krešimir Krolo.

Što pokazuje analiza favorita među gradonačelničkim kandidatima, HDZ-ovog Branka Dukića i SDP-ove Sabine Glasovac?

Dukić je politički nedefiniran, kao političar još ne postoji i ta mu je anonimnost trenutna prednost. Kako kaže jedan njegov stranački kolega: dosada se nije imao prilike nikome zamjeriti.

Nesumnjivo je riječ o smirenom čovjeku s profesionalnim ugledom, nesklonom sukobima, ali omiljenost ne putuje u obveznom paketu s liderstvom, popularnost u kvartu i u gradu je nešto drugo od karizmatičnosti, manjak elokvencije se može kratkoročno maskirati umijećem slušanja, ali Dukić jednom mora progovoriti. Zasada ga je PR služba "zatočila u gluhu sobu", ali kad progovori, Dukić će jednom, a pogotovo nakon vjerojatne pobjede u drugom krugu, konačno morati postati političar. A svaki političar kad-tad se pretvori u razočarenje.

Postane li gradonačelnik, Dukić će se naći u nepoznatom okruženju, on ne može kontrolirati Gradski odbor vlastite stranke ni pročelničku strukturu u gradskoj upravi, čekaju ga neprekidni sukobi s opozicijom, dojučerašnjim saveznicima, agresivnim investitorima, podzemnim lobijima. Pitanje je što će Dukić pokazati u takvoj situaciji. Ne vrijedi puno procjena da će biti lutka na Kalmetinom koncu, jer iskustvo pokazuje da je Jadranka Kosor bila prototip takve lutke u Sanaderovim rukama, ali je na kraju lutka prerezala konce, a lutkar je završio u raljama krezubog pravosuđa.

- Branko Dukić je osoba koja prolazi pod štitom gesla „da je i najgori – glasat ću za njega“. Pozicije birača su unaprijed definirane bez obzira na kvalitetu ponude, bilo kakvi programi su bespredmetni i totalno suvišni, ni jedan jedini birač o njima ne vodi računa, kaže Maštruko.

- Dukić je sistemski igrač, figura koja je stavljena na vrh već postojeće strukture. On za sobom nema „remorkere“ i čovjek je bez afera, kao prazna ploča i u tom je smislu idealan. Ali je i čovjek bez javnosti poznatih svojstava. Na njegovom je mjestu mogao biti bilo tko, njegova je uloga nastavak funkcioniranja dosadašnje strukture i tu neće biti promjena jer je cijeli Zadar već formatiran kroz neke ulaze kapitala i Dukić nema snage to mijenjati, misli Sven Marcelić i ide u usporedbu Dukićeve i kampanje Sabine Glasovac:

- Oni će voditi dvije potpuno različite kampanje. Dukić komunikacijski ne postoji, on još nije „progovorio“, PR ekipa ga štiti od javnog nastupa, a u nekoliko navrata je bilo očito da kampanju umjesto njega vodi Kalmeta. Dukić je igrač sustava koji će ga dovesti do cilja. Glasovac će ići na maksimalno personaliziranu kampanju, što je logično jer je ona kao osoba prepoznatljivija od SDP-ovog sustava u Zadru, procjenjuje Marcelić.

- SDP ima problem lošeg kadroviranja i negativne selekcije, unutarstranački sustav je zatvoren i ne filtrira ljude spremne poslušati i one koji nisu u poziciji moći. Kod opozicije ne vidim nikakvu viziju o iskoraku grada u 21. stoljeće, a upravo bi oporba trebala biračima ponuditi fundamentalno drugačiju politiku. Viziju budućnosti ne vidim ni kod njihovih kandidata, kaže Krešimir Krolo po kojemu "osim AM koja je imala kontinuitet, ključna pogreška „malih“ je izostanak permanentne kampanje i rada na rok od dva ili više izbornih ciklusa, oni se pojave pred kampanju i nakon izbora se sav aktivizam ugasi".

Osim što svi naši sugovornici smatraju vrlo vjerojatnim zadržavanje HDZ-a na vlasti, u preciznije se prognoze malo tko želi upuštati jer, kako upozorava Krolo, zanimljivo je što osim stranačkih, nikakve druge vjerodostojne ankete za Zadar ne postoje, a tu je i važno pitanje kolika će biti izlaznost na izbore.

- Ne mislim da će biti velikog pomaka, zadržat će se dominacija HDZ-a i SDP-a mada su obje stranke u lošem stanju. HDZ se muči s Agrokorom, imaju i problem s profilom kandidata u Zagrebu i Splitu, a SDP je u rasulu. Omjer između njih će u Zadru ostati približno isti, procjenjuje Marcelić.

Već desetljećima zadarskoj opoziciji deveti krug pakla izgleda kao welnes centar za oporavak od šamaranja na lokalnim izborima, izborno rušenje Kalmete nisu dočekali. Kad se moglo pošteno i zakonito HDZ je pobjeđivao, kad se nije moglo ni pošteno ni zakonito, HDZ je isto pobjeđivao, umorna opozicija je sada izgubila ključnu metu, ali se pokazuje da rascjepkana, devastirana i lišena ozbiljnije karizmatične ličnosti ni sada nema snage za bilo kakav drastičan preokret. S druge strane, HDZ se nikada nije nalazio pred izvjesnijim zadržavanjem vlasti, ali strankom vlada čudna "pobjednička apatija", razina adrenalina je na minimumu, politička energija je miljama daleko od euforije.

O čemu se radi?

Nekoliko je razloga za političku anemiju u grupaciji koja desetljećima drži Zadar. Lokalna nomenklatura nije pretjerano oduševljena stranačkom politikom na nacionalnoj razini, Plenković im nije do kraja sjeo, "prijateljsko ratovanje" s Mostom im je neshvatljivo. Drugo, u bazi se osjeća određeno nezadovoljstvo lokalnim kandidatima, isticanje Božidara Longina kao kandidata za župana sigurno neće doprinijeti homogenizaciji stranačke infrastrukture u kojoj su se brojni županijski ogranci oteli kontroli: u Benkovcu je kaos, neposlušnost je zabilježena u Ninu, nezadovoljni su, ali i ambiciozni brojni načelnici i njihovi ogranci, a kadrovski redizajn ih dodatno zbunjuje.

Treće, HDZ u isti mah mijenja i gradonačelnika i župana, brojne dosadašnje političko-interesne grupacije su utihnule da vide kamo to vodi i hoće li se morati prestrojavati, a nije isključeno ni stvaranje potpuno novih interesnih lobija unutar i na rubu stranke. Prvi indikatori koji će pokazati u kom pravcu će se krenuti u "post-Kalmetino" vrijeme bit će imena kandidata za zamjenike gradonačelnika i župana, a potom će još precizniji azimut donijeti sastav gradske i županijske liste. Dotle će vladati bonaca, a među HDZ-ovcima će se, uz oprezno zadržavanje poznatog Kalmetinog telefonskog broja 098/449..., sve više tražiti i 091/521... na koji se javlja Branko Dukić.

Ali, ni to neće trajati dok se ne potroše rezerve nafte.

Kad se upale svjetla na gradskoj vijećnici označavajući početak utrke, iz mraka odjednom nahrupi puno leptira – uz očekivane meanstream stranke i grupacije na koje su Zadrani već navikli, nagrnu i egotripaši, fanatični misionari, zečevi na jednokratno navijanje, cirkusanti. Ali, i to je već viđeno.


 IVICA MAŠTRUKO: CRKVA ĆE DATI TIHU POTPORU HDZ-U

- Crkva u Zadru na razini proklamacija, deklamacija i javnih istupa neće podleći političkoj propagandi, ali će na nižoj razini, na razini župnika, imati utjecaja na političke preferencije vjernika. Pozicija crkve je jasno definirana i usidrena u „domoljublju i nacionalnim vrijednostima“, a to je „prirodno okruženje HDZ-a. Dakle, „nećemo se petljati“, a na nižim razinama će pokušati dati potporu HDZ-u, kaže Ivica Maštruko.

22. svibanj 2024 03:38