StoryEditorOCM
4 kantunaOSJEĆAJ BESMISLA

Jedini urbani festival ‘Derivat‘ ove godine ‘pobjegao‘ iz Zadra u Ražanac, a organizator poručuje: Grad nam je isprazan

Piše Mišel Kalajžić
11. lipnja 2024. - 13:14

Samo se stari frikovi toga sjećaju, ali u Zadru je 1990. godine nastupao legendarni bend "Motorhead". Bio je to, međutim, fijasko, jedan od mnogih koji će uslijediti.

U dvorani Jazine okupilo se te nedjelje tek 20-ak posjetitelja i uzalud je Lemmy Kilmister urlao na mikrofon karakteristično podignut iznad njegove glave, a ostatak benda neštedimice prašio ljuti rock‘n‘roll – koncert je zbog izostanka publike neslavno propao, unatoč tome što su im predgrupa bili, već tada vrlo popularni beogradski "Partibrejkersi". Jednako su tako neslavno propali i koncerti "Cool and the Gang" ili "Boney M" u Zatonu, pa i "Garden festival" u Petrčanima i metal festival "Underwall" u Jazinama. Zadar kao da je bio uklet po pitanju urbanih glazbenih događanja

Nekoliko desteljeća kasnije, Zadar je konačno dobio urbani festival "Derivat" u organizaciji poznatog nezavisnog kazalištarca Jure Arasa i njegova Tetara VeRRdi.

"Derivat" se pokazao kao pun pogodak, u suši takvih ljetnih događanja u Zadru, ovaj open air glazbeni festival ostao je dugo ljeta usamljen "na braniku urbanog", ali ove godine, u šestom izdanju - seli se u Ražanac, malo mjesto na sjevernom dijelu Zadarske županije, s pogledom na Velebitski kanal, gdje će se održati 20. srpnja.

U Benkovcu postoji festival "Vlajternativa", "Rock in Poljica" uspješno se održava u tom selu... Zašto urbani sadržaji "bježe" iz Zadra u okolna sela koja postaju mini centri urbane kulture. Bizarno, ali je tako? - pitamo Arasa...

Više pročitajte na portalu Slobodne Dalmacije.

25. lipanj 2024 17:07