StoryEditorOCM
4 kantunaŽUPANIJSKI VIJEĆNIK MILAN STOJANOV (HNS) POD OPTUŽBAMA ZA NASIPANJE OBALE I NELEGALNI RAD AUTO KAMPA U DRAGAMA

Jesam, nasipao sam pomorsko dobro i sada čekam kaznu Lučke kapetanije! S kampom je sve OK, zbog legalizma sam izgubio 50.000 eura, a bespravni mulovi i bove nikome ne smetaju!

29. kolovoza 2019. - 00:25
kamp_drage3-280819

Je li nezavisni županijski vijećnik Milan Stojanov pred početak ovog ljeta otvorio nelegalni kamp u Dragama, ili se s izmakom kolovoza do kraja usijala konkurencija među vlasnicima sve brojnijih kampova, pa njegove  kolege neutemeljeno u pomoć poizivaju pravnu državu ne bi li svoj dio kolača udebljali do kraja sezone? Nezadovoljstvo je krenulo od vlasnika okolnih kampova na području Draga.

- Otkud mu pravo da nelegalno otvori kamp i radi na crno, a još je i političar i županijski vijećnik?! Jesmo li mi drugi budale jer živimo od toga, a imamo sve potrebne dozvole? Ili bismo se morali odseliti u Irsku jer nas nema tko zaštiti? Zvali smo Zadarsku županiju, ali tamo tvrde da mu nisu dali nikakvu koncesiju, a čovjek je nasipao pomorsko dobro, kaže jedan od vlasnika okolnih kampova nezadovoljan činjenicom što "županijskom vijećniku nitko ne može ništa" i što radi bez svima drugima potrebnih "minimalnih tehničkih uvjeta".

- Zvali smo mi i inspekcije i oni su došli, utvrdili o čemu se radi, ali se nakon što su oni otišli sve nastavilo po starom, ogorčen je naš sugovornik koji je želio ostati anoniman.

Načelnik Pakoštana Milivoj Kurtov zna da je parcela Milana Stojanova "uredno ograđena", da se ona ne nalazi na pomorskom dobru, te da se "na pomorskom dobru od parcele do mora nalazi javna plaža koju koriste gosti svih kampova u tom dijelu Draga".

- Za tu plažu nije bilo nikakvih zahtjeva prema Općini za izdavanje koncesijskog odobrenja za, primjerice, iznajmljivanje ležaljki ili pedalina, kaže načelnik Kurtov koji ipak pretpostavlja da Stojan ima dozvolu za rad svog kampa.

Milan Stojanov uopće nije bio iznenađen pitanjem o "nelegalnom kampu", ali je imao jedan ispravak:

- Kamp je u vlasništvu mog oca, ali je sigurno da se prašina diže samo zbog mene!

Evo kako županijski vijećnik objašnjava situaciju s radom kampa.

- Zemljište o kojemu je riječ već je generacijama u posjedu moje obitelji, sada je posjednik mnoj otac. On je početkom srpnja Odjelu za gospodarstvo Ureda državne uprave u Zadru podnio zahtjev za kategorizaciju zemljišta i sada čekamo da oni izađu na teren i odrade svoj dio posla. S tim što ovo nije klasičan auto kamp, nego se radi o mobilnim kućicama, za što nam niti ne treba koncesija ili koncesijsko odobrenje, kaže Stojanov objašnjavajući kako je u protekle dvije godine "izgubio 50.000 eura samo zato što je htio ići legalnim putem".

- Do kraja 2017. su na snazi bile zakonske odredbe po kojima smo kamp kućice mogli postaviti bez obzira na neriješenu uknjižbu terena. Zato smo pokrenuli "pojedinačni ispravni postupak" radi upisa i sada čekamo da procedura bude završena, kaže Stojanov.

Zasada je uređen kamp za osam mobilnih kućica, a Stojanov navodi i kako mu je u planu "urediti i drugu parcelu za 12 kućica, ali čeka rješenje i upis vlasništva".

- Čekat ću to rješenje o kategorizaciji i vidjeti što će napraviti Ured državne uprave, hoće li izdati rješenje ili će tražiti nekakve nadopune. Odlučili smo najprije riješiti vlasništvo, pa uz građevinsku dozvolu izgraditi recepciju, tuševe, WC-e, ali građevinsku dozvolu ćemo valjda čekati do Božića. Nekoliko gostiju čije su kućice sada u kampu, u stvari su tu samo preko dana, jer spavaju u mojim apartmanima i svi su uredno prijavljeni Turističkoj zajednici, navodi Stojanov po čijim se procjenama u kampovima u Dragama trenutno odmara između 3 i 4.000 ljudi, ali su, izgleda, sporni samo njegovi gosti.

- Željeli smo sve obaviti legalno i na tome ćemo inzistirati do kraja. Svi ti kampovi imaju dokumentaciju za osam ili deset kamp kućica, ali ih smještaju i po 40-50 i tako krše zakone. Ali, to nikome ne smeta, zaključuje Stojanov.

 

"Za nasipanje pomorskog dobra čekam kaznu Lučke kapetanije"

Jeste li ili niste nasipali pomorsko dobro?

- Ne bježim od toga: jesam. Netko me je prijavio jer sam nasuo dva kamiona škalje, želio sam malo urediti obalu za ljude koji se tu dolaze kupati. Došli su iz Lučke kapetanije, napravili zapisnik i sada čekam kaznu. Minimalno sam zašao u pomorsko dobro, ali OK, vratio sam se do granice pomorskog dobra i svog zemljišta. Zanimljivo je da su ta dva kamiona nasute škalje smetala, a nikome ne smetaju bespravni mulovi, bove i sve ono što ostali vlasnici kampova rade na pomorskom dobru, kaže Milan Stojanov.

27. travanj 2024 15:08