StoryEditorOCM
4 kantunaAFERA ‘SANDUČIĆ‘

Jesu li HDZ i ‘Zadarski list‘ prekršili izbornu šutnju? GIP: ‘U fazi smo istraživanja svih navoda iz prijave, a ima ih jako puno...‘

Piše Božana Sviličić
31. svibnja 2021. - 20:28

Gradsko izborno povjerenstvo Grada Zadra još istražuje jesu li HDZ i 'Zadarski list' kršili izbornu šutnju nakon su 29. svibnja od Državnog izbornog povjerenstva (DIP) zaprimili prijavu Marjane Botić iz Akcije mladih.

Botić je prijavila DIP-u da se na dan izborne šutnje 'Zadarski list' od 28. svibnja, na čijoj je naslovnici bio kandidat HDZ-a za gradonačelnika Branko Dukić, iznenada našao u poštanskim sandučićima stanara zgrada na Bilom Brigu.

- Kako je moguće dnevni list dijeliti gratis u sklopu kampanje za drugi krug za gradonačelnika budući je na naslovnici velika fotografija i promo naslov Branka Dukića, a unutra vjerojatno “usta moja hvalite me” članak? Kako je HDZ došao u posjed viška zadarske dnevne novine? Koliko su platili, ako uopće jesu, tu remitendu i je li uopće moguće komercijalni dnevni list dijeliti kao stranački promo letak? - zapitala se Botić u prijavi DIP-u. Navela je i kako je 'Promo novina kandidata za gradonačelnika stranke HDZ, podijeljena u više ulaza u zgrade na Bilom brigu', te je u privitku dostavila i fotografije sa dva različita ulaza.

image
Zadar, 231020
Jutros je odrzana konferencija za novinare ispred Trgovackog suda u Zadru gdje se Marko Pupic Bakrac osvrnuo na jucerasnje uhicenje i pretres kuce zbog optuzbe za prijetnju zupanu Bozidaru Longinu.
Na fotografiji: Marjana Botic.
Foto: Luka Gerlanc/CROPIX
Luka Gerlanc/Cropix

- U fazi smo istraživanja svih navoda iz prijave Marjane Botić, a ima ih jako puno. Ukoliko se utvrdi kršenje izborne šutnje povjerenstvo nije nadležno za kažnjavanje, već podnosi optužni prijedlog nadležnom sudu. Zasad još ne možemo ništa potvrditi niti demantirati,jer još sve provjeravamo. Koliko će to dugo trajati ne mogu reći, nismo ograničeni rokovima - rekla je članica Gradskog izbornog povjerenstva, sutkinja Jasna Ančić Barić.

U HDZ-u su demantirali navode vijećnice, a na traženje Gradskog izbornog povjerenstva, tvrtka RTD d.o.o. u čijem je vlasništvu 'Zadarski list', očitovala se navodeći kako se novina regularno prodaje preko ugovornih partnera s kojima imaju sklopljene ugovore, a kojima su uređeni odnosi te način i cijena prodaje novina. Kako su naveli, prodaja jednog broja ni za koga nije ograničena i svatko može kupiti novine u neograničenom broju.

- Kako vidimo pritužba se odnosi na broj koji je u prodaji bio u petak 28.05.2021. godine i u kojem je izišao intervju s gosp. Brankom Dukićem. Ukoliko je netko taj dan odlučio kupiti naše novine i za svoje susjede, nije radio ništa protuzakonito.

U prijavi Marjane Botić nema ništa što bi ukazivalo na bilo kakav prekršaj naše tvrtke. Marjana Botić neosnovano proziva našu novinu kojom prilikom se koristi za širenje kleveta i rušenje ugleda naše novine. Odbacujemo svaku tvrdnju gđe. Marjane Botić kojom kleveće našu tvrtku.

Tim više jer je svim strankama u kampanji na vrijeme i transparentno dostavljen cjenik za korištenje medijskog prostora u našim novinama koju priliku su njezini stranački kolege i koalicijski partneri također koristili za klevetanje i difamiranje naše tvrtke javno putem portala Zadar News, dok ih je nakladnik 24 sata odbio uvidjevši njihove namjere. Istodobno, oni sami nisu prihvatili ponuđenu poslovnu suradnju s našom tvrtkom. Marjana Botić očito ne može shvatiti ili ne razumije da je naše poslovanje komercijalno pa su stoga njezine tvrdnje irelevantne i usmjerene samo na to da nanese štetu našoj tvrtci“, navodi se u očitovanju tvrtke RTD d.o.o. Gradskom izbornom povjerenstvu Grada Zadra.

19. travanj 2024 14:44