StoryEditorOCM
4 kantunaPAD S BEDEMA

Jesu li Nasadi najslabija karika? Tko je Ledani naložio da sinoć zatvori u ponoć? Koliko plaćaju godišnji najam i za koliku površinu Perivoja?

Piše P.O.
9. srpnja 2022. - 15:06

U Nasadima se osjeća strah od konačnog ishoda već započete igre čiji je jedini smisao odgovornost za smrt mladića iz Irske prebaciti nekome drugome! Količinom moći i utjecaja, to je gradsko poduzeće sigurno na "dnu hranidbenog lanca” među onima koji bi ovih dana trebali osjećati nelagodu zbog još jednog smrtonosnog pada s nezaštićenog dijela gradskih bedema u kojima deset godina caruje Ledana.

Nema nikakve dileme da su Nasadi koncesijski ugovor o najmu perivoja potpisali po nalogu svog vlasnika, Grada Zadra, bez čije volje to niti ne bi bilo moguće. Financijski, ali i "organizacijski" odnosi između Ledane i Nasada ugovorno su definitivno precizirani tek prošle godine otkada vlasnici Ledane plaćaju najamninu za stvarnu površinu koju koriste, samo je sada sav međusobni odnos reguliran u jednom jedinom ugovoru.

Cijelo to vrijeme, tvrde iz Nasada nikada ih i nitko nije kontaktirao niti se raspitivao o tome kolika je kvadratura gradskog parka prepuštena Ledani. Zato u gradskom poduzeću kao nepravdu doživljavaju i to što se prst okreće prema njima čak i zbog toga što je Ledana u petak navečer radila samo do ponoći umjesto do tri sata kao obično.

- Mi nemamo nikakvu nadležnost ni oko radnog vremena, pa čak ni oko toga hoće li u parku raditi kafić ili noćni bar, tvrde u Nasadima.

Dakle, oni nisu iznenada skratili radno vrijeme Ledane, za to je zadužena gradska administracija, to je njihov posao.

Jesu li Nasadi mogli raskinuti lani potpisani ugovor? Jesu, ali bi to, gotovo je sigurno, izazvalo odštetni zahtjev Ledane koja je, po informacijama kojima trenutno raspolažemo - uredan platiša! Godišnji najam se s PDV-om približava iznosu od 500.000 kuna, ali tek od prošle godine kada je potpisan posljednji ugovor. A Grad Zadar ima odluku po kojoj svi cjelogodišnji zakupci imaju pravo na određeni popust i smanjenje najamnine. Čak kad se uračuna i taj gradski popust, Nasadi od lani dobivaju skoro 100.000 kuna više nego prije.

Prošle godine je gradska tvrtka angažirala odvjetnika kako bi sastavio dokument kojeg zovu Protokol o izvršenju ugovora o najmu. U tom Protokolu stoji da je Ledana odgovorna ne samo za ishodovanje minimalnih tehničkih uvjeta unutar kojih bi trebala spadati i sigurnost posjetitelja, a Nasadi, mada je riječ o poduzeću koje se inače brine o gradskom zelenilu, ne održava ni zelenu javnu površinu koja je u najmu Ledane.

Tako bez odgovora ostaje i pitanje zbog čega netko (bilo tko!!) svih ovih godina nije na opasnom dijelu bedema postavio ogradu jednaku ogradi kakva je na jednako opasnom dijelu gradskih bedema postavljena kod Muzeja antičkog stakla. Tamo je postavljena neka vrsta čvrste "defense ograde”, a s obje njene strane su zasađene sadnice čije je zelenilo ubrzo "pojelo” ogradu i sasvim se odgovarajuće uklopilo u ambijent gradskih bedema, pa su tako zadovoljeni i sigurnosni i estetski kriteriji.

26. travanj 2024 15:30