StoryEditorOCM
4 kantunaBOKANJAČKO BLATO

Jesu li pojilišta za divlje životinje po najvećim žegama prazna? Naš izvor tvrdi da ih nitko od lovaca ne puni. Predsjednik LD Diana kaže drugačije...

Piše MGM
18. kolovoza 2021. - 16:21

Nezapamćene vrućine koje haraju cijelom Europom uzele su maha i u Zadarskoj županiji gdje je već i zemlja počela pucati od suše. Nažalost, deblji kraj često izvuku oni najslabiji – životinje, osobito one u divljini.

Na mail nam je stigla pritužba jedne sugrađanke koja tvrdi kako su cijelo ljeto, čak pojilice na lovištu LD Diana na području bokanjačkog blata - prazne.  

Njen mail prenosimo u cijelosti:

- Obaveza je koncesionara, u najmanju ruku moralna, da napuni pojilice i omogući životinjama da utaže žeđ u doba ovih nesnosnih vrućina i dugotrajnih suša. S obzirom da prirodnog izvora vode nema (kao što znamo nekadašnje jezero je 60-ih godina prošlog stoljeća nažalost isušeno da bi se dobila poljoprivredna površina, koja se danas ne koristi, ali to je tema za jednu drugu priču), betonirane pojilice su jedino mjesto na kojem se životinje mogu napiti. 

Nakon kiše, kad u njima ima vode, u blizini uvijek možete sresti makar kornjaču, a ponekad i škanjca, zeca ili fazana. Nedostatak vode za mnoge male životinje u doba ljetnih mjeseci znači sigurnu smrt – piše revoltirana sugrađanka te dodaje:

- Nisam sigurna za sve, ali one pojilice pored kojih ja cijelo ljeto svaki dan prolazim nisu niti jedan put napunjene, što je žalosno. Nije poanta lovišta odstrel životinja kad za to dođe vrijeme,  poanta je i brinuti se o njima. Kad smo im već prirodno stanište toliko osakatili, najmanje što možemo učiniti je intervenirati kad za to postoje uvjeti i potreba – zaključila je.

Zvali smo predsjednika LD Diana Ervina Mrkića za komentar.

- To nije istina. Uvijek je jedno pojilište puno. Naime, kao što znate Bokanjac je u deficitu s vodom i većina bunara koja se tamo nalazi je presušila. To nam predstavlja problem. A s druge strane, moramo misliti i na poljoprivrendike kojima svaka kap znači. Naši lovci zato iz svoje špine, iz svog dvora, donose vodu. Nije ni to lako. Najčešće ne odgovaram na anonimne prijave, ali želim naglasiti kako naši lovci paze da životinje ne budu žedne – kratko je komentirao Mrkić.

06. svibanj 2024 13:05