StoryEditorOCM
4 kantunaZVIJERI I HIJENE

Jesu li suspenziju Bori Mršiću spakirale kolege iz osvete? Hoće li Dražina preživjeti ili će PU zadarska na jesen dobiti ‘prinudnog upravitelja‘?

Piše Ivica Nevešćanin
4. kolovoza 2021. - 22:20
Bore Mršić, bivši voditelj službe krim policije i Anton Dražina načelnik PU zadarskeJure Miskovic/Cropix

„Na današnji datum prije dvije godine si se ti smija a danas ja”.

Ovu poruku povodom suspenzije Bore Mršića na svojoj Facebook stranici ispisao je jedan optuženi diler kokaina sa zadarskog područja, i nije u tome ostao usamljen. Od kako je bivši šef zadarske kriminalističke policije – za samo četiri dana - najprije degradiran zbog izazivanja prometne nesreće u pijanom stanju, a zatim i udaljen iz službe zbog vrijeđanja kolege, dobar dio zadarskog podzemlja, polusvijeta i ološa, našao je potrebu da se u komentarima pod tekstove i na društvenim mrežama obračuna s Borom Mršićem.

Dok je Mršić bio u moći kao šef „krima”, svi ti strašni lavovi koji sada riču, mijaukali su kao mačkice kad ih je Mršić privodio i trpao iza rešetaka, a ništa bolje nije bilo ni među nekim Mršićevim kolegama koji su gotovo jednako sladostrasno dočekali njegov streloviti pad. Neki od njih koje je Mršić za svoje „vladavine” maknuo s dužnosti ili utjecao na njihov premještaj jer nisu bili dorasli poslu kojeg su obavljali, sada su, tvrde naši izvori, odigrali ključnu ulogu za Mršićevu suspenziju. Mršić se, istina, sam doveo u problematične situacije, ali zloba i osvetoljubivost kolega spakirala mu je dosta toga, dovoljno da mora biti udaljen iz službe.

Što je od svega toga istina, teško je reći, jer nitko iz policije ne želi službeno govoriti o događaju koji je pod istragom, a priče ispod površine više otkrivaj podjele i tabore unutar zadarske policije, nego pravu istinu od Mršićevom incidentu koji bi ga mogao koštati karijere.

Podsjetimo, Mršić se prošle subote rano ujutro trebao naći sa štićenom osobom na njezin zahtjev. Radi se o osobi koja je 24 satnu policijsku zaštitu dobila na Mršićevo inzistiranje i on je s njom redovito održavao komunikaciju. Mršić je od kolega iz policijske pratnje tražio da ostane sam sa štićenom osobom, kako bi mogli povjerljivo razgovarati. Iako tada nije bio na dužnosti, niti šef "krima", štićena osoba je samo s Mršićem htjela razgovarati. Kada se tom Mršićevom prijedlogu suprotstavio jedan od policajaca iz pratnje, Mršić je očito verbalno reagirao i postupio po svojoj volji, krenuvši sa štićenom osobom na kratku vožnju. Nakon dvadesetak minuta, kad su se vratili do Mršićevog automobila, dočekale su ih jake snage policije. Naime, policajac s kojim se Mršić verbalno sukobio, obavijestio je Operativno komunikacijski centar da je Mršić oteo štićenu osobu, a dežurni u OKC-u preusmjerio je sve policijske patrole u potragu za navodnim „otmičarem”.

Upravo taj dio priče najviše smrdi na pakiranje jer je potpuno nelogično da bi Mršić otimao štićenu osobu kojoj je on omogućio policijsku zaštitu, pogotovo zato što za takvu optužbu, odnosno postupak, nitko nema logično objašnjenje. No „zapovijed” je izdana iz OKC-a i krenuo je lov na Mršića. Drugo, policija je Mršića prijavila da se „tijekom vožnje nije kretao obilježenom prometnom trakom” te da je „odbio testiranje na prisutnost alkohola u organizmu”. Mršić je, drugim riječima, osumnjičen da je opet vozio u pijanom stanju, ali ne svoj, nego automobil štićene osobe, i pritom nije pristao na testiranje, što je automatski prekršaj. Najteža optužba na račun Mršića, ona da je navodno oteo štićenu osobu, policija u svom priopćenju nigdje ne spominje, tako da je Mršić zaradio dvije nove prijave: za vrijeđanja kolege policajca i za odbijanje alkotestiranja!

Jednog od odvjetnika kojeg je Mršić angažirao za obranu u ovom postupku na Prekršajnom odjelu Općinskog suda u Zadru, Tomislava Gambiražu, htjeli smo pitati za okolnosti pod kojima je Mršić bio priveden u subotu ujutro, ali nam se zahvalio na interesu i prekinuo razgovor. Neslužbene informacije, naime, govore da Mršić ima najmanje troje svjedoka koji su vidjeli da on nije vozio automobil štićene osobe, nego da je sjeo na mjesto suvozača i da je na mjestu ostao sve dok ih nije zaskočila policija na povratku kod Mršićevog automobila. Mršić je ušao u automobil na jednoj benzinskoj postaji u Zadru pa postoji mogućnost da su cijelu tu situaciju snimile i nadzorne kamere. Utvrđivanje okolnosti prepušteno je sudu, a dok se presuda ne donese pričekat će se i s disciplinskom odlukom.

Suđenje Mršiću za vrijeđanje kolege i odbijanje alkotestiranja, zbog godišnjih odmora, trebalo bi početi u rujnu, a tek po pravomoćnosti sudske odluke bit će donijeta i odluka o njegovoj disciplinskoj odgovornosti. Disciplinski postupak za vrijeđanja i odbijanje alkotesta odvojen je od slučaja u kojem je Mršić, također izvan službe, izazvao prometnu nesreću u pijanom stanju, za što će također disciplinski odgovarati, ali za nedolično ponašanje. Dok okončanja svih suđenja i donošenja disciplinskih sankcija, Mršić nekoliko idućih mjeseci neće raditi, ali će sukladno zakonu primati 80 posto plaće.

Cijeli „slučaj Mršić” događa se uoči reorganizacije PU zadarske najavljene za jesen kada se očekuje provjetravanje nekih odjela i premještaj pojedinih policijskih kadrova. U takvom kontekstu, dok se Ravnateljstvo policije u Zagrebu zatrpava predstavkama protiv pojedinih zadarskih rukovoditelja, „ranjene zvijeri”, poput Mršića, postaju lak plijen za „hijene i lešinare”. Suspenzijom je izbačen iz igre za novu kadrovsku križaljku i sigurno neće tako skoro moći napredovati u službi. Eliminiran je iz konkurencije, piramida moći sada se drukčije slaže, osim ako suđenje za vrijeđanje i alkotest ne bude brzo provedeno i završi u Mršićevu korist.

U takvoj situaciji, ako se stanje ne stabilizira, najgore što bi se moglo dogoditi PU zadarskoj je uvođenje „prinudne uprave”, odnosno micanje načelnika Antuna Dražine, kojem je Mršić bio desna ruka, i dovođenje rješenja sa strane. PU zadarska je već imala takvo iskustvo koje se nije pokazalo dobrim. Naprotiv, načelnici nametnuti od politike, odnosno MUP-a i Ravnateljstva policije, koji ne vole da se po medijima razvlače afere visokih dužnosnika, više su pogodovali stvaranju novih klanovskih podjela unutar PU zadarske i profesionalnoj degradaciji nekih važnih službi, nego zalaganju i borbi protiv kriminala.

23. travanj 2024 07:11