StoryEditorOCM
4 kantunaNULTI OBOLJELI

Još se sto posto ne zna tko je unio virus u biogradsku bolnicu: do jučer se tvrdilo da su to učinili liječnici, a sada se sumnja u jednog pacijenta...

Piše Ivica Nevešćanin
30. ožujka 2020. - 12:02

Tko je bio „nulti” pacijent u biogradskoj Specijalnoj bolnici za ortopediju, od kojeg je buknula zaraza u toj medicinskoj ustanovi, još uvijek nije sto posto poznato.

Epidemiolog Alan Medić tvrdi da je prema dosadašnjim rezultatima istrage među zaraženima i osobama u samoizolaciji utvrđeno da je prvi zaraženi najvjerojatnije bio pacijent koji je 10. ožujka primljen u biogradsku bolnicu. Zaraza je buknula negdje oko 17.-20. ožujka, točno nakon vremena potrebnog za inkubaciju bolesti.

Dosad se smatralo da je prvi bio zaražen jedna od dvojice liječnika koji su početkom ožujka boravili u inozemstvu. Istraga epidemiologa utvrdila je da je vrlo moguće jedan liječnik zarazio drugoga a oni pacijente, no sada se smatra da je prvozaraženi ipak bio pacijent.

- Epidemiološko istraživanje je aktivan proces. Svaki dan, svaki sat dobivamo nove informacije o načinu širenja zaraze u biogradskoj bolnici, o lokalnoj transmisiji virusa. Kada dobijemo konačnu sliku bit ćemo sigurni sto posto. Za sada mogu samo reći da je velika vjerojatnost kako je prvo zaraženi bio pacijent bolnice. On je prije djelatnika imao infekciju. Kada je krenula transmisija unutar bolnice nismo imali niti jedan pozitivan slučaj u Županiji. Jesu li se liječnici od njega zarazili, još nije poznato – kazao je Alan Medić i dodao:

- Ovdje nas je (na konferenciji za novinare, op.a.) trideset. Vrlo je moguće da je netko sada među nama zaražen. Sada smo svatko svakome potencijalni izvor zaraze. Zato je važno pridržavati se mjera socijalne distance i zaštite. Testiranja neće zaustaviti širenje virusa, nego naše ponašanje. To je najvažnije - apelirao je Medić.

26. travanj 2024 07:32