StoryEditorOCM
4 kantunaVRTIĆ NA VIŠNJIKU

Joso Nekić nakon kazne prosvjetne inspekcije: "Znam da je Jure Zubčić rekao da me treba "ubiti", ali takav propust nije za smrtnu presudu!"

Piše Iva Ivanac
30. studenog 2022. - 13:08

Nakon što je predsjednik županijskog SDP-a Jure Zubčić objavio kako je bio u pravu kada je govorio da je novi područni objekt Dječjeg vrtića Radost, Višnjik III započeo s radom bez potrebne dokumentacije, njegove navode potvrdila je i prosvjetna inspekcija Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Podsjetimo kako je Zubčić tvrdio da je vrtić otvoren bez rješenja za rad u promijenjenim uvjetima, ali i bez uporabne dozvole te tražio pročenika UO za odgoj i školstvo, Josu Nekića da preuzme odgovornost. U svom odgovoru prosvjetna isnpekcija navodi kako je zbog toga protiv pravne, ali i odgovorne osobe podnesen obvezni prekršajni nalog.

A što na prozivke i kaznu kaže pročelnik Nekić?

- Aspolutno stojim pri tome da je Zakon o predškolskom odgoju nedorečen i nejasan u odredbama koje se odnose na otvaranje novog područnog objekta. Siguran sam da bi, ako zakon u ruke uzme malo iskusniji pravnik, rekao da sam u pravu. A da sam u pravu pokazat će se vrlo brzo jer će se zakon mijenjati i to baš u tim odredbama vezanim uz otvaranje novog područnog objekta. Prosvjetna inspekcija nije napisala da je vrtić zatražio ocjenu zakonitosti osnivačkog akta kod resornog ministarstva, a to je uvjet da bi izvršili promjenu u sudskom registru. Mi smo "pametni" i poslali smo zahtjev za statusnim promjenama prije rješenja ministarstva o ocjeni da je osnivački akt u skladu sa zakonom i peti dan Trgovački sud izvrši statusnu promjenu, upiše područni objekt i vrtić dobije potvrdu što znači da smo mi postupili protivno odredbi Zakona, ali je činjenica da Trgovački sud ne donosi rješenja po zakonu i evidentno je da zakon nije usklađen s drugima i da ga treba popraviti, istaknuo je pročelnik Nekić dodajući kako je slučaj otvaranja vrtića gotovo jednak prethodno navedenom jer je otvaranje novog područnog objekta izjednačeno s otvaranjem nove ustanove.

- I dalje je činjenica, a rekao sam i Zubčiću, da se isto dogodilo prilikom statusnih promjena u Obrovcu, Poličniku i Kukljici gdje su oni napravili isto što i grad Zadar. Jesmo li mi onda svi u krivu ili zakon treba mijenjati? Zašto onda svi rade tako?, pita se pročelnik Nekić dodajući kako pozdravlja rad prosvjetne inspekcije naglašavajući kako oni svoj posao obavljaju korektno.

- Znam da je Jure Zubčić rekao da me treba "ubiti", ali takav propust nije za smrtnu presudu, poručio je Nekić referirajući se na Zubčića koji je od pročelnika tražio odgovornost. Dodao je kako dosada za novootvoreni vrtić na Višnjiku od roditelja nije dobio niti jedan prigovor i kako je svih 120 djece zadovoljno te konstatirajući kako je to najbolji vrtić u gradu.

Nekić je iznio i informaciju da je u vrtić, u tijeku završnih radova, provaljeno čak dva puta, a od kad je vrtić uselio nema više nijedne provale.

- Da smo stavili zaštitare, vrtić bi to koštalo više nego što će plaiti prekršajnu kaznu, ali mi idemo dalje raditi još dva vrtića, poručuje pročelnik Nekić kojeg smo upitali hoće li onda za dva nova vrtića prije otvaranja nabaviti nabaviti svu potrebnu dokumentaciju kako bi zadovoljio zakon.

- Dotada će se zakon sto posto promijeniti. U cijeloj ovoj priči oko vrtića ljudi su smetnuli s uma najvažniju stvar, a to je da smo dužni osigurati djeci pravo na predškolsko obrazovanje. Sustav bi trebao biti ekspeditivan i ekonomičan, a ne da se borimo s birokratskim preprekama., kazao je Nekić.

"Cijena "prekršajne kazne iznosi deset tisuća kuna za pravnu osobu i pet tisuća kuna za odgovornu osobu, odnosno ravnateljicu Larisu Pavlović-Petani.

28. travanj 2024 03:20