StoryEditorOCM
4 kantunaŠKOLSKI STANDARD

Joso Nekić: Ne znam zašto je SDP inzistirao na amandmanu, jer je Grad Zadar osigurao higijenske uloške za sve djevojčice u osnovnim školama

Piše Iva Ivanac
7. siječnja 2022. - 16:12

Iako živimo u 21. stoljeću, o problemu menstrualnog siromaštva u Hrvatskoj se tek nedavno počelo više govoriti u javnosti. Podaci istraživanja o ovom problemu su uistinu poražavajući, a govore da je trećina žena u Hrvatskoj prisiljena štedjeti na ulošcima i tamponima jer su preskupi. U Zadru je u posljednjih mjesec dana SDP-ov amandman o higijenskim potrepštinama također izazvao pažnju, ali i pravu podjelu među vijećnicima. Iako je na koncu amandman odbijen od strane gradskih vijećnika, greškom je jedno vrijeme bio uvršten u proračun.

Pročelnik Odjela za odgoj i školstvo, Joso Nekić, na Gradskom vijeću je govorio da su higijenski ulošci već predviđeni programom, ali i kako je praksa besplatnih higijenskih potrepština za djevojčice već uvedena u sve osnovne škole kojima je Grad Zadar osnivač.

- Kako je započela priča o sve većoj potrebi za higijenskim potrepštinama za djevojčice tako smo ih odlučili uvesti unutar škola. Potrepštine za djevojčice prvotno su se nalazile kod stručnih službi, međutim, kako su sve političke opcije počele isticati važnost dostupnosti tog higijenskom materijala, razgovarali smo s ravnateljima i odlučili u sanitarne čvorove postaviti sve što djevojčicama treba, ističe pročelnik Nekić dodajući kako su kutije unutar sanitarnih čvorova postavljane ove jeseni.

- Svi ravnatelji su se odazvali ovoj akciji, a u nekim školama su kućni majstori izrađivali kutije dok su ih djeca ukrašavala, kaže pročelnik Nekić dodajući kako se troškovi higijenskih potrepština za djevojčice pokrivaju iz stavke odakle se kupuju i ostale potrepštine kao što je toaletni papir, sapun, ubrusi...

- Sve higijenske potrepštine se kupuju iz stavke "uredski materijal i ostali materijalni rashodi", a za 2022. godinu za tu je stavku predviđeno ukupno 1.191.567 kuna. Ako se dogodi da se ta sredstva potroše i bude nedostajalo novca, rebalansom ćemo dodati sredstva kako bi se sve potrebne higijenske potrepštine nabavile, kazao je Nekić naglašavajući kako je uvođenje higijenskih potrepština u škole kojima je Grad Zadar osnivač rezultat inicijative svih političkih sfera. Ponovio je i kako mu nije jasno zbog čega je SDP ustrajao na amandmanu.

26. travanj 2024 20:59