StoryEditorOCM
4 kantunaNIJE NEGO

Joso Nekić odgovara Radeti oko Građanskog odgoja: ‘Subota u anketi je zažućena jer je to opcija, a ne obveza.‘ Ups, ali anketa je crno-bijela!

Piše I.Ivanac
22. rujna 2023. - 16:48

Nakon što je Daniel Radeta, gradski vijećnik i predsjednik zadarskog SDP-a, posalo priopćenje povdom "ankete" koju gradski Upravni odjel za odgoj i školstvo provodi među roditeljima djece osnovnih škola oko uvođenja Građanskog odgoja, pročelnika gradskog odjela Josu Nekića upitali smo tko je izrađivao anketni listić i zašto na njemu piše da će se građanski odgoj održavati - subotom ujutro?!

Podsjetimo kako je Radeta upravo problematizirao izvođenje nastave Građanskog odgoja subotom tvrdeći da se radi o čistoj manipulaciji kojom se želi odbiti roditelje od prihvaćnja Građanskog odgoja. Radeta je anketu koju je proslijedio medijima dobio od roditelja čija su djeca papir donijela kući. 

- Upravni odjel je uobličio anketu, a izradila ju je Osnovna škola Šime Budinića nakon sastanka kojeg smo održali sa svim ravnateljima zadarskih osnovnih škola. Za izradu ankete odabrali smo OŠ Šime Budinića jer je to prva škola u Zadru u kojoj je građanski odgoj uveden kao eksperimentalni program. Nismo kompetentnijoj školi mogli dati da to napravi, govori pročelnik Nekić objašnjavajući zbog čega je napisano da će se nastava Građanskog odgoja održavati u subotu. 

- Subota je zažućena (iako anketa nije printana u boji, op.a.) što znači da je na školama opcija kada će uvesti sate Građanskog odgoja. Većina škola radi u dvije ili tri smjene i njima nije lako naći prostor za satnicu. Tako da je sve na volji škola, na primjer OŠ Petar Preradović koja provodi nastavu u jednoj smjeni sigurno neće održavati Građanski odgoj subotom ili Katolička škola, dok će OŠ Šimuna Kožičića Benje gotovo sigurno održavati nastavu subotom jer ta škola radi u tri smjene, kazao je Nekić dodajući kako je ta anketa "sirovi materijal".

- Građanski odgoj je koristan i na tragu smo da se uvede u sve osnovne škole i ona kojima Grad nije osnivač. Ako naši dosadašnji postupci nisu dovoljno transparentni predlažem da Gradsko vijeće ofromi povjerenstvo i radnu skupinu koja će uvesti Građanski odgoj u škole. Nikome nije u interesu da se to ne uvede. Dosada je sve bilo transparentno i trudit ćemo se da tako ostane. Ne vidim razloga za kriva tumačenja, istaknuo je Nekić. 

image

Anketni list za roditelje

Dr/Slobodna Dalmacija
27. travanj 2024 13:59