StoryEditorOCM
4 kantunaMODEL FRANKENŠTAJN

Jure Zubčić: "Kako su dva Islama opet podijeljena prekrajanjem izbornih jedinica? HDZ se perverzno poigrava s ovom državom..."

Piše Zadarski.hr
25. svibnja 2023. - 15:09

Komentar na Vladin prijedlog Zakona o izbornim jedinicama na svom je Facebook profilu objavio i predsjednik županijskog SDP-a Jure Zubčić, prenosimo ga u cijelosti. 

Kakve veze ima Islam s prekrajanjem izbornih jedinica?

Dva sela, susjedna, jedno do drugog. Središtima udaljeni tek 2,7 km. Za lijepu priču bi rekli pitoreskna, ali ovo nije takva priča.

Jedno selo se zove Islam Latinski, a drugo selo se zove Islam Grčki. Smješteni u Ravnim kotarima u zaleđu Zadra. U jednom većinu stanovništva čine Hrvati, dok u drugim većinu čine Srbi.

U jednom je komunalna infrastruktura već odavno izgrađena, a u drugom vodovod dolazi tek ove godine. Da, tek 2023. godine dolazi vodovod. Ne trebate previše poznavati hrvatske prilike i politike da znate tko je tko u ovoj priči.

Međutim, Islam Latinski je naselje u sastavu Općine Posedarje, a Islam Grčki je naselje u sastavu Grada Benkovca. Dva sela, tako blizu, a tako daleko. A uskoro postaju još udaljeniji.

Naime, Islam Latinski s novim ustrojem izbornih jedinica će glasati zajedno s Kutinom, od koje je najbržim cestovnim pravcem udaljen 348 kilometara. U toj, čudovišnoj sedmoj izbornoj jedinici, ljudi iz Islama Latinskog nemaju grad kojem gravitiraju, ne dijeli s njima niti iste probleme (osim s par susjednih naselja), poslovno i gospodarski je vezan skoro nimalo za cjelokupno područje izborne jedinice. I iako ne dijeli skoro ništa, dijelit će političke predstavnike.

Tako će u Saboru Republike Hrvatske, zakonodavanom tijelu, građanke i građane Islama Latinskog predstavljati politički predstavnici iz Kutine, Karlovca, Siska, Ogulina...

Sve to nastaje jer se HDZ perverzno poigrava s ovom državom. Nije njima bitno gdje neko područje gravitira, na kojem području građani ostvaruju svoje poslovne, društvene, političke i kulturne potrebe. Samo je bitno da se prikriju opustošeni dijelovi Hrvatske kako bi svi birali jednaki broj zastupnika radi zadovoljavanja osobnih ambicija.

A osobne ambicije ne prate ni geografsku podjelu, kulturnu, gospodarsku ili političku podjelu. One su tu samo radi osobnog interesa.

A pitate se i što je s Islamom Grčkim. Nek šute, dobivaju vodu u 21. stoljeću, pa pobogu što bih još htjeli. Po modelu HDZ-a oni će ostati zanemareni, ma u kojoj god izbornoj jedinici se nalazili.

Zašto baš priča o Islamima?

Jer slikovito opisuju dvije misli vodilje vladajuće garniture. Prva "Mogu što hoću" i drugu "Država to sam ja".

Tako su i prije 5 godina bili jedan slikovit prikaz u trenutku nacionalnog zanosa tijekom svjetskog prvenstva u Rusiji. Pa je nakon Subašićeva tri maestralno skinuta penala kolumnist Dežulović završio sa:

"...pa da katolik talijanskog prezimena iz obližnjeg sela s turskim nazivom kao najveći Hrvat prijeti smrću rođenoj kćerki ako se uda za čovjeka turskog prezimena zato što je pravoslavac."

Sretni nam festivali demokracije!

22. rujan 2023 22:26