StoryEditorOCM
4 kantunaAFERA "IBAN 19"

Jure Zubčić: "Zašto je 46-orici studenata, nakon što su primljeni, jučer javljeno da ipak ne mogu u Dom? I zbog čega HDZ štiti ravnatelja Radoša?"

Piše Iva Ivanac
2. rujna 2021. - 12:17

Županijski vijećnik Jure Zubčić (SDP) koji je otkrio aferu "IBAN 19", koja se događala u Srednjoškolskom đačkom domu, u četvrtak je održao konferenciju za medije na kojoj otkrio nove detalje. Podsjetimo kako je đački dom od sredine ljeta služio kao karantena, a Zubčić je na svom Facebook profilu razotkrio ravnatelja Stipicu Radoša koji je korisnicima karantene slao svoj privatni račun kako bi uplatili novce za smještaj. Radoš je taj čin priznao i na hitnoj sjednici Domskog odbora.

Zubčić je na presici sažeo tijek afere, kazao je kako su ravnatelju pronađena sredstva na računu i kako se pravdao apsurdnim razlozima da je računovodstvo bilo na godišnjem.

- Osmi dan od otkrivanja afere gdje je javni novac u pitanju i gdje je ravnatelj priznao što je napravio, on je još uvijek na funkciji. To je preslika društva u kojem živimo, kazao je Zubčić dodajući kako im se javljaju mnogi studenti i radnici doma, te kako imaju nova saznanja o tome što se tamo događa. 

- U srijedu je 46 studenata koji su na natječaju dobili smještaj u Studentskom domu, dobilo obavijest kako neće moći biti smješteni u domu jer je prevelik interes srednjoškolskih učenika. Studenti koji su računali na taj smještaj sada su ostali na ulici. Studentski centar im nudi subvenciju od 200 kuna, a svi znamo da to nije dovoljno za smještaj u Zadru, kazao je Zubčić i upitao se zašto HDZ još uvijek štiti ravnatelja Radoša? 

- Vjerojatno zato što su i drugi umiješani u ovu priču. Ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Zadar Zoran Škrgatić u svom je odgovoru na moj upit napisao da su u Srednjoškolskom đačkom domu od 20. srpnja do 20. kolovoza određene 22 mjera samoizolacije. Pritom navodi kako ih je osam provodilo punu izolaciju, a 14 osoba je boravilo manje od deset dana. Tražio sam   da specificira koliko je dana tih 14 osoba boravilo kako bi mogli odrediti ukupni trošak koji je Dom trebao naplatiti. Zanimljivo je da ravnatelj Škrgatić navodi kako je osam stranih trista napustilo dom bez da je podmirilo smještaj. Kako je uopće moguće da ravnatelj ZJZ Zadar raspolaže s takvim podacima i otkud mu te informacije? Ta činjenica postaje zanimljiva ako znamo da je Radoš na hitnoj sjednici Domskog odbora kazao kako je Dom izdao sedam računa od kojih su tri naplaćena, a četiri ne. S druge strane ZJZ Zadar tvrdi da su bile 22 osobe, a moje pitanje je zašto onda nemamo 22 računa?, upitao se Zubčić upozoravajući kako je u karantenu u samo mjesec dana, prema navodima ZJZ Zadar, poslano 22 ljudi, a od početka pandemije imamo samo 19 oboljelih turista. 

- Ni te se brojke ne poklapaju! U cijelu priču umiješan i načelnik Stožera civilne zaštite Zadarske županije Šime Vicković koji nikada nije donio odluku o karantenskom smještaju u Domu. Na temelju čega su se turisti slali tamo, je li u pitanju neki usmeni dogovor i je li to razlog zašto dožupan i župan štite ravnatelja Radoša?, nastavio je Zubčić dodajući kako će oporbeni klubovi u županijskoj skupštini poslati prijedlog za izvanrednu sjednicu.

Zubčić je kazao i kako je u cijeloj ovoj priči imao problema i s dostavom dokumentacije te najavio da će od svih županijskih ustanova zatražiti kompletnu dokumentaciju vezanu uz fiskalnu odgovornost jer imaju podatke da nije samo Srednjoškolski đački dom u problemu. 

- Kako nisu izdani svi računi, postavlja se legitimno pitanje, je li ravnatelj Radoš uzimao novac "na ruke"? U ovoj se situaciji pojavili i priča koja se oporbenim vijećnicima uvijek prebacuje. Smatra se da smo mi opasnost radnicima u javnim ustanovama, ali mi smo njihova zaštita jer ih štitimo od kriminalnih radnji na koje ih nagovaraju njihovi ravnatelji. Ne trebaju strahovati jer smo mi njihova zaštita i kontrolirat ćemo sve i jednu ustanovu i poduzeća jer ćemo tražiti da posluju transparentno i da odgovaraju na upite ne samo vijećnika već i građana. Svim zaposlenicima poručujem, ako pošteno i marljivo rade svoj posao, ne trebaju se bojati i da prijave sve radnje za koje sumnjaju da su ilegalne, poručio je Zubčić dodajući kako mu je cilj smjena ravnatelja Radoša, ali i upozorio kako će razotkriti ravnatelja Škrgatića jer je očigledno da je i on umješan u to.

Telefonskim putem smo pokušali dobiti i ravnatelja Zavoda za javno zdrastvo Zorana Škrgatića, ali na naše pozive nije odgovarao. 

 

19. travanj 2024 10:27