StoryEditorOCM
4 kantunaU ZADRU

Jutros se na početku Kalelarge odigravala drama,kao da se snima ‘Malo misto‘! Evo tko su bili glavni ‘glumci‘ i zbog čega je morala intervenirati policija!

Piše Božana Sviličić
17. lipnja 2022. - 20:00
Zadar, 120719. Vlasnici brodica u luci Fosa se zale na zapustenost lucice. Na fotografiji: Venci Jurin.Luka Gerlanc/Cropix

- Bila je policija. Reka sam jednom, ma zovi ti Dražinu (op.a. načelnik Policijske uprave zadarske Anton), pa nek on vidi što je bilo, a on meni da ne zna ko je Dražina?! Ne zna ko je Dražina?! Ne znaš ko je Dražina? Ma kako ne znaš, pa to ti je šef!….Što sam napravija? Ništa! Ona će meni da ja goste hotela polivam vodom i da sam seljačina. Ja seljačina? Pa je li to red tako razgovarati. Malo sam je uhvatio tu na škalinama i ništa drugo. Ma nije joj ništa bilo – ispričao je bijesno 78-godišnji  Vjenceslav Venci Jurin, nakon što je u petak ujutro u dvoru zgrade male i tijesne ulice Majke Margarite na zadarskom Poluotoku, u kojoj u prizemlju živi od 1946. godine, intervenirala policija.

'Dobrog duha Kalelarge', dugogodišnjeg predsjednika Udruge dobrovoljnih darivatelja krvi 'Kalelarga', gradsku legendu i marinera, za fizički i verbalni napad prijavila je mlada stanarka koja živi na katu zgrade u stanu - nasuprot Vencijevom.

- Vjenceslav Jurin Venci pred mojim vlastitim stanom izvršio je na mene fizički napad. Čovjek terorizira cijelu ulicu i postoje mnogobrojni svjedoci tome. Desetak minuta prije našeg verbalnog okršaja, koji je rezultirao time da me gurnuo niz dvije stepenice praga na ulazu u atrij, verbalno se sukobio s nekom od zaposlenica hostela odmah pored – posvjedočila je ogorčena stanarka koja se s Vencijem koji je stajao na pragu nastavila s prozora svađati i nakon odlaska policije. Dok je iz Vencijevog stana negodovala njegova pudlica Nina, ponovila mu je kako je nepristojan, te da stalno psuje prolaznike i polijeva goste hotela šmrkom. Rekla je kako od njegovog otpada u dvorištu otkako je zatoplilo stravično smrdi, te da svaki put kada padne kiša bude nesnošljivo za spavati. Rekla je i kako će zaposlenici hotela Kalelarga također ispričati kako Venci u u dva sata u noći zalijeva njihove goste sa šmrkom.

- Stalno psuješ prolaznike i nepristojan si. Pa što očekuješ, živiš usred grada, ne živiš u vili! - prigovorila mu je na što je on naglo pocrvenio, te je bijesno pitao hoće li sada nakon policije zvati i Dukića. (op.a, gradonačelnik Zadra Branko).

- Ma je li, ma vidi je, cila istetovirana! Kakva si to?! Oćeš li i Dukića sada zvati – vikao joj je Venci gnjevno sa svog praga, te je pozvao da dođe kod njega u stan i vidi koliko ordenja ima na zidu.

image

Dvor zgrade u kojoj živi Venci Jurin

Čitateljka/Slobodna Dalmacija

 

- Imam sedamdeset ordenja na zidu! Sigurno ne zato što sam seljačina. A što tvoje dvije mačke rade? Je li red tako razgovarati sa starijim čovikom? - zapitao je Venci na što je mlada stanarka odgovorila da su njene mačke 'fine i rade sve po propisu'.

Zaposlenici hotela 'Kalelarga' na koji je Vencijev stan u prizemlju naslonjen rekli su kako to jutro nisu ništa vidjeli niti čuli.

- Ne znamo ništa. Nismo jutros vidjeli Vencija. Nismo ništa čuli - posvjedočili su.

Sam Venci je potvrdio kako tu i tamo zna politi goste vodom ali da je to što radi potrebno i opravdano. Nije protiv hotela, ali je protiv nereda kojeg današnji turizam za sobom ostavlja.

- Meni je prozor tu odmah u prizemlju. Čitave noći ne spavam zbog buke do četiri ujutro. Pa ne mogu ja čitavu noć zbog toga goriti klimu. Nitko ne voli grad kao ja, ali to pijano blago čitavu noć mi viče ispod prozora. Pa što drugo mogu napraviti? – ogorčen je Venci Jurin, koji veći dio dana sa svojom pudlicom Ninom provodi i na svom brodu usidrenom u Foši.

Policija je potvrdila kako je u petak nešto prije 12 sati intervenirala u ulici Majke Margarite na broju 8 na Poluotoku.

- Policija ima saznanja o navedenim događanjima, te je u tijeku postupanje u cilju utvrđivanja svih relevantnih činjenica– izjavila je Ivana Grbin, glasnogovornica zadarske policije, te dodala kako će policija po utvrđenom stanju poduzeti odgovarajuće mjere i radnje.

24. travanj 2024 17:19