StoryEditorOCM
4 kantunaDOBRA ODLUKA?

Kada bi se u Zadru postavilo referendskom pitanje Jazine ili dvorana Krešimira Ćosića, svi bi nedvojbeno dali prednost Višnjiku

Piše Dražen Žura
28. kolovoza 2022. - 14:46

Jazine ili moderna dvorana Krešimir Ćosić? Ukoliko bi se u Zadru postavilo ovakvo referendumsko pitanje, nedvojbeno, mnogi posve razumni, a takvih je većina, nedvojbeno, bi dali prednost komforu i sigurnosti kojeg nudi SC ”Višnjik”, sa svim svojim sadržajima, unutarnjim i vanjskima. Usput, oni koji nisu usko vezani uz zadarsku košarku, ali im je dobro poznato kakvi se sve sadržaji nude u okviru ŠC” Višnjik”, u nemalom su čudu, doslovce!

Ali, Nadzorni odbor KK Zadra, očito ne misli tako, jer je odavno donesena odluka kako će se utakmice HT Premijer ligi igrati u Jazinama!

Što se pak tiče regionalne AdmiralBet ABA lige, još uvijek nije posve sigurno hoće li se u derutnoj dvorani igrati jedna, dvije, tri ili možda čak cijelo prvenstvo. Uz opasku, odnosno, mogućnost, neslužbeno saznajemo, kako bi se na Višnjiku igralo svega dvije utakmice i to protiv beogradskih klubova, Crvene zvezde i Partizana? Razlog je više nego jasan, jer je utakmice „visokog rizika”, iznimno teško organizirati u Jazinama.

Odmah se postavlja pitanje kako će na sve reagirati vodstvo ABA lige, jer svima je dobro poznato da je riječ o natjecanju koje živi od sponzorskih ugovora. I nije im svejedno hoće li se njihovi reklamni sadržaji kroz TV prijenose vrtjeti s mjesta za koje postoje iznimni uvjeti ili pak iz dvorane za koju, uvjerenja sam mnogi u vodstvu ABA lige moguće je i ne znaju u kakvom su stanju. Istina, lanjske sezone su zažmirili, ne na jedno, nego oba oka, pa se zbog zauzetosti dvorane „Krešimir Ćosić”, igrala utakmica između Zadra i FMP-a! Hoće li ponovno „žmiriti”, nismo posve sigurni?

Svi klubovi, pa tako i Zadar dobro su upoznati kako se na način kojim se promovira AdmiralBet ABA liga, dakle, marketinškim programom, nastoji privući što više oglašivača. Međutim, teško je vjerovati da bi se bilo koja imalo ozbiljna tvrtka odlučila za promidžbu u dvorani, u kojoj ne znaš koji vjetar snažnije puše, jugo ili bura.

U dvoranu čiji zastarjeli sustav grijanja, tako i hlađenja, ima potrebu dvodnevnog „zagrijavanja” da bi se uopće pokrenuo! O tome koliko je u zimskom, ali i proljetnom razdoblju nemoguće igrati, svjedoči jedna od lanjskih utakmica HT Premijer lige, domaćin je bio KK „Puntamika” umalo bila prekinuta, jer se nije mogla postići primjerena temperatura. Upravo iz razloga što je previše „buža na madirima”, međutim, skandal je izbjegnut jer su igrači obje momčadi odlučili igrati. Bilo je očito kako se žele solidarizirati zajedno s nekih stotinjak gledatelja, koji su zbog hladnoće uvelike trljali dlanove.

O svlačionicama i ostalim popratnim sadržajima, nema potrebe elaborirati, možda jedino istaknuti kako za navijače ne postoji čak ni „kemijski WC”, kamoli moderan sanitarni čvor! O tome da su se u Jazinama odavno nastanili golubovi, vjerojatno i glodavci, prijenosnici zaraznih bolesti, a za koji dan u takvu dvoranu trebaju utrčati svi mlađi uzrasti KK Zadra, koji teži k europskom nebu. Doista, svakom roditelju ne preostaje ništa drugo nego za staviti prst na čelo i stalno strepjeti hoće li se njihovo dijete ne daj Bože zaraziti ili ozlijediti na nekim starim od davnina zaostalim metalnim predmetima za koje ne znaš kad će isplivati na površinu ili ispod betona ili nekog drvenog dijela. A krov? Možda će se opet za vrijeme utakmice u kante od „Jupola” skupljati voda na središnjem krugu igrališta?

Iz kluba gotovo papagajski svaki dan govore i tvrde kako je isključivi cilj štednja, jer financijski se ne može pratiti cjelodnevno korištenje dvorane „Krešimir Ćosić”, kao i dvije, možda i tri manje dvorane.

Ali, isto tako Nadzorni odbor ima pripremljeno rješenje sadržano kroz upit gradskim ocima o potrebi ulaganja u pretpotopnu infrastrukturu, negdje oko pola milijuna kuna u svrhu privremenog „šminkanja” Jazina!? I dok se potroši na kilograme boje i lakova, zatvore prozori, te donekle prispodobe svlačionice i prostorije za službene osobe, proći će pola sezone! Idemo dalje....

Na koji način se osim sponzora kojih nema ni na vidiku, jer da ih ima onda ne bi postojala ni blokada koju su povukli igrači zbog ne podmirenih dugovanja, mogu privući pretplatnici, kao i ostali navijači. Što im se nudi? O kakvom je komforu riječ? Hoće li prostor oko dvorane ponovno postati javni nužnik kao „sentiment” na neka davna vremena?

O inim troškovima koje nalaže organizacija utakmice u što su uključeni, redarska služba, zaštitari, vatrogasci, policija i prodavači ulaznica, nema potrebe zboriti.

I onda se nameće zaključak koji na samo činjenicu da se odlazi iz dvorane „Krešimir Ćosić”, kod svakog iskrenog i vjernog navijača izaziva nevjericu. Ako ni zbog čega drugog, onda zbog doprinosa kojeg je Ćosić dao zadarskoj, europskoj i svjetskoj košarci. Nije li svojedobno ispred Jazina bio postavljen spomenik čovjeku koji je davao sebe za Zadar i zadarsku košarku, pa je isti izgradnjom velebne dvorane koja je po njemu dobila i ime, premješten na Višnjik.

U što će već danas ili sutra, biti uprt Krešin pogled, ako u dvorani koja nosi to slavno ime, njegov Zadar neće igrati u modernom zdanju o kojem je zasigurno razmišljao i bio bi ponosan na izgradnju dvorane o kojoj priča cijela Europa. Ali, ne i aktualni Nadzorni odbor KK Zadra! Tko zna, možda će u svojim umotvorinama doći na zamisao da se spomenik ponovno premjesti u neposrednu blizinu Jazina? Ništa nije isključeno!

 

18. travanj 2024 09:28