StoryEditorOCM
4 kantunaMANIPULACIJE

Kafići na Poluotoku kojima su makli terase nezakonito su zarađivali, zakidali državu za porez i potkradali Zadrane!

Piše Iva Ivanac
1. lipnja 2023. - 18:24

Nijedan od tri ugostiteljska objekta čije je stolove i stolice komunalno redarstvo u srijedu i četvrtak uklonilo s javne površine – kafići ”Mimoza”, ”Bizarre” i ”Kala” na Poluotoku - nemaju minimalne uvjete za terasu!

- Prema saznanjima s kojima raspolaže Upravni odjel za gospodarstvo i turizam Zadarske županije, navedeni ugostiteljski objekti nisu prema ovom odjelu podnijeli zahtjev za izdavanje minimalnih tehničkih uvjeta za terase objekata koje se nalaze na javnoj površini, odgovorio je Ante Sjauš, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo i turizam Zadarske županije, uz dodatno pojašnjenje kako svatko tko ima terasu, bez obzira je li ona zatvorenog ili otvorenog tipa te ima li na njoj dva ili dvadeset stolova, mora imati minimalne uvjete za terasu.

Kako bi neki ugostiteljski objekt dobio minimalne uvjete za terasu, županijskom Upravnom odjelu za gospodarstvo i turizam, među ostalim, mora dostaviti i ugovor o zakupu javne površine.

Međutim, komunalno redarstvo je upravo zbog toga što nemaju ugovore o zakupu javne površine, odlučilo ukloniti ugostiteljski namještaj s terasa triju kafića na Poluotoku.

image
Grad Zadar/

Naime, iz gradske uprave su nam kazali kako kafić "Mimoza" za dio koji mu komunalni redari žele maknuti, a koji se nalazi pod trijemom na Kalelargi te u prolazu dviju zgrade, nikada nije plaćao zakup javne površine, a za dio na kojem se nalazi zatvoreni dio terase (podignut na posebnu podlogu), zakup je prestao plaćati koncem prošle godine.

Vlasnik kafića "Bizarre" je zakup javne površine prestao plaćati koncem 2019. godine, a tek je prije desetak dana predao nepotpuni zahtjev za zakup javne površine.

Kafić "Kala" je zakup javne površine za terasu također prestala plaćati krajem prošle godine, a u srijedu su, na dan kada su maknuli terasu, predali zahtjev za zakup javne površine, koji je također nepotpun.

Zaključak je sljedeći: ako vlasnici kafića nemaju ugovor o zakupu javne površine, onda ne mogu ni dobiti minimalne uvjete za obavljanje djelatnosti.

Također, ako ova tri ugostiteljska objekta nisu niti podnijela zahtjev za izdavanje minimalnih uvjeta za terasu, znači da su sve vrijeme, dok nisu imali ugovor o zakupu javne površine, na vanjskom prostoru gdje su imali postavljene stolove i stolice, radili protuzakonito, ostvarujući nepripadajuću imovinsku korist, čime su oštetili državni proračun.

Također su u vremenu kada nisu imali sklopljen ugovor s Gradom Zadrom besplatno koristili javnu površinu i time oštetili gradsku blagajnu, odnosno građane Zadra.

Iako su neki od prekršitelja maknuli svoje nelegalne terase izgledno je kako će se u cijelu priču uključiti i Državni inspektorat, a moguće i policija, zbog mogućih prekršajnih dijela...

Nitko nema minimalne uvjete!

Da bi neki ugostiteljski objekt mogao s Gradom sklopiti ugovor o zakupu javne površine, u svom zahtjevu treba zadovoljiti nekoliko uvjeta: mora predati dokaz da mu ugostiteljski objekt ima minimalne uvjete, registraciju obrta ili trgovačkog društva te potvrdu da nemaju nikakvog dugovanja prema Gradu.

Zakup javne površine između Grada i neke pravne osobe koja posjeduje ugostiteljski objekt isključivo je definiran ugovorom u kojem je navedeno gdje se zakupljuje javna površina, koje su obveze zakupca, cijena zakupa i skica javne površine koja se koristi.

Zahtjev za zakup javne površine potrebno je predati na vrijeme, a to je minimalno 15 dana prije otvaranja ugostiteljskog objekta.

image
Grad Zadar/

Sve je krenulo od ‘Ledane‘...

Pokretanje ”čistki” javnog prostora na Poluotoku posljedica je izazvana aferom ‘Ledana‘ koja je godinama koristila veći prostora od onog kojeg je u stvarnosti plaćala i za koji je imala ugovor s Nasadima.

‘Ledana‘ je imala probleme i s minimalnim uvjetima za obavljanje ugostiteljske djelatnosti na terasi. Imali su uvjete za puno manju površinu terase nego što su je u stvarnosti koristili. Zbog toga je protiv vlasnika ‘Ledane‘ vođen upravni postupak u kojem im je zabranjeno pružati ugostiteljske usluge na prostoru za koje nemaju minimalne uvjete. Naknadno su vlasnici ‘Ledane‘ ishodili odgovarajuće minimalne uvjete za prostor koji su koristili, ali im zakup površine Nasadi nisu više produžili.

26. travanj 2024 10:46