StoryEditorOCM
4 kantunaU PONEDJELJAK

Kako će Grad Zadar i njegovo urbano područje iskoristiti 43 milijuna eura? Doznajte na konferenciji "Inovacija, transformacija, urbanizacija"

Piše Sponzorirani sadržaj
24. veljače 2024. - 13:09

Pred Gradom Zadrom i njegovim urbanim područjem nalazi se nova financijska omotnica mehanizma integriranih teritorijalnih ulaganja (ITU mehanizam) vrijedna 43 milijuna eura iz koje će se financirati ukupno devet integriranih projekata.

Urbano područje, uz Grad Zadra, uključuje Grad Nin i 13 općina: Bibinje, Galovac, Kali, Kukljica, Novigrad, Poličnik, Posedarje, Preko, Ražanac, Sukošan, Škabrnja, Vrsi i Zemunik Donji.

Sredstva koja će se moći koristiti od 2021. do kraja 2027. osigurana su preko Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije.

Kako bi građanima i svim zainteresiranima približili projekte koji se planiraju financirati iz nove ITU omotnice, Grad Zadar organizira konferenciju "ITU ZADAR 2030 - Inovacija, transformacija, urbanizacija" koja će se održati u ponedjeljak u dvorani Novog studentskog doma (Put Stanova 1a) s početkom u 10 sati.

image

Program konferencije ITU Zadar 2030

Grad Zadar/

Prva, vrlo uspješna ITU financijska perspektiva trajala je od 2014. do 2020., u sklopu koje je na Urbanom području Zadra realizirano ukupno osam integriranih projekata kao što su: izgradnja infrastrukture Gospodarske zone Crno, novi Poduzetnički inkubator, rekonstrukcija zgrade stare Tehničke škole i Centra za mlade s okolišem, obnova kompleksa Samostana sv. Nikole te rekonstrukcija Tuđmanove ulice s uvođenjem digitalnih tehnologija u sektoru prometa i javnog prijevoza.

image

Gradonačelnik Zadra Branko Dukić
 

Luka Gerlanc/Cropix

- Ova konferencija uvod je u niz kapitalnih projekata za sadržajniji, inovativniji, moderniji i zeleniji Zadar. Nije to obična konferencija već poruka mladima koje pozivamo aktivno sudjelovati s Gradskom upravom na razvoju svog grada. Integrirani teritorijalni razvoj, dokazano upravo na zadarskom primjeru, predstavlja najefikasniji model provedbe razvojnih politika urbanih područja. Taj model jača lokalne kapacitete, umrežava sudionike upravljanja lokalnog razvoja, omogućava dugoročno planiranje, ali i provedbu višesektorskih projekata povezanih u jedinstveni strateški razvojni dokument.

Za naš Zadar, ITU 2030. prilika je generaciji koja dolazi jer o zadarskim projektima odlučujemo svi zajedno. To nije daleka budućnost, mi u nju već sutra ulazimo. Promišljajmo Zadar za našu djecu i budimo spremni na izazove ovog urbanog područja i nakon 2030. Tada će na ovim mjestima stajati nova zadarska generacija. Imamo obvezu ostaviti im zdrave i čvrste temelje. A ova sadašnja integrirana teritorijalna ulaganja u tome će imati nenadoknadivu ulogu, kazao je gradonačelnik Zadra Branko Dukić.

image

Program konferencije ITU Zadar 2030

Grad Zadar/

Zadru se u novom financijskom razdoblju otvaraju izvanredne prilike za realizaciju kapitalnih projekata sa skoro duplo većom omotnicom.

Iz nove omotnice financirat će se projekt obnove Trga Sv. Frane u Zadru i druga faza uređenja kompleksa stare Tehničke škole, pripremljen je projekt 2. faze ITS-a s nastavkom rekonstrukcije Ulice dr. Franje Tuđmana, modernizacija Autobusnog kolodvora te izgradnja Park&Ride sustava.

Nastavlja se i projekt ZUM širenjem sustava pametnog parkiranja. Također, širi se i sustav javnih bicikala na urbano područje s popratnom biciklističkom infrastrukturom. Posebno je područje razvoja zelene infrastrukture koje uključuje uređenje šume Musapstan, a značajna sredstva iz ove omotnice predviđena su za modernizaciju sportske infrastrukture koja obuhvaćaju projekte izgradnje olimpijskog bazena i opremanja centra za dijagnostiku sportaša u ŠC Višnjik, ali i rekonstrukciju i izgradnju sportskih kvartovskih i mjesnih igrališta.

image

Ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić

Luka Gerlanc/Cropix

- Jedan od zasigurno razvojno najvažnijih mehanizama podrške razvoju gradova kroz EU fondove je mehanizam Integriranih teritorijalnih ulaganja. Od njega uistinu očekujemo puno -očekujemo da će dati gradovima alat kojim će usmjeriti budući razvoj urbanih područja i njihovih županija. U gradovima se događa život, koncentracija stanovništva i sadržaja. Kroz ova ulaganja, mogu slobodno kazati, otvara se novo poglavlje u razvoju Zadra. Do sada je Zadar bio primjer razvoja nizom kapitalnih ulaganja u prometnu i drugu komunalnu infrastrukturu, javne prostore i sadržaje te stvorio pretpostavke za snažna ulaganja privatnog sektora.

Danas je Zadar pozicioniran na vodeće mjesto kao grad koji se najviše razvio od rata do danas, a sjetit ćemo se s koliko stradanja i štete smo dočekali poslijeratno razdoblje. Sad je vrijeme za novu stranicu, dosezanje standarda na razini najrazvijenijih europskih gradova. S ovim sredstvima koja su mu na raspolaganju, Zadar ima priliku postati “zeleniji”, digitalno i tehnološki pristupačniji, s novim modernim kreativnim i društvenim sadržajima. Bit će to nova trajna vrijednost za sve stanovnike ovoga grada, a od toga će ponajviše koristi imati mlađe generacije koje dolaze i zbog kojih sve ovo i radimo – kazao je Šime Erlić, ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije.

image

Pročelnica za EU fondove Stefani Mikulec Perković

Luka Gerlanc/Cropix

U sklopu konferencije "Inovacija, transformacija, urbanizacija" održavaju se i tri panela, a na njima će gostovati sugovornici kojih se novi projekti iz ITU mehanizma direktno dotiču.

O transformaciji javnih prostora za razvoj zajednice govorit će pročelnica Odjela za psihologiju Sveučilišta u Zadru prof. dr. sc. Nataša Šimić te predsjednik društva arhitekata Zadar Petar Kozina. Razvoj poslovnog okruženja i inovacije komentirat će vlasnica DEGORI obrta za promidžbu, marketing i usluge Martina Gori Miočić i ravnatelj Međunarodnog centra za podvodnu arheologiju u Zadru Mladen Pešić.

Voditelj sektora za upravljanje i razvoj prometa, INOVATIVNI ZADAR Ivan Malčić i stručnjak iz područja prometnog planiranja Božo Cicvarić razgovarat će o urbanizaciji kroz prizmu održive mobilnosti.

Vršiteljica dužnosti pročelnice Upravnog odjela za EU fondove Grada Zadra, Stefani Mikulec Perković, predstavit će na konferenciji sve dosadašnje projekte financirane iz ITU mehanizma, ali i one koji se planiraju realizirati u novoj financijskoj perspektivi.

Na konferenciji će biti predstavljen kratki film koji će prikazati retrospektivu dosadašnjih projekata financiranih iz ITU mehanizma.

Svi zainteresirani mogu se prijaviti na konferenciju putem ovog LINKA.

image

Olimpijski bazen s tornjem i bazenom za skokove u vodu na Višnjiku

Grad Zadar/Slobodna Dalmacija
image

Olipijski bazen na Višnjiku

Grad Zadar/Slobodna Dalmacija
image

Centar za posjetitelje Wing for natura u Ninu

Grad Zadar/Slobodna Dalmacija
image

Dvorana za boćanje u mjestu Rupalj, Općina Poličnik

Grad Zadar/Slobodna Dalmacija
image

Muzej bure u Ražancu

Grad Zadar/Slobodna Dalmacija
image

Sportska i rekreacijska igrališta u Bibinjama

Grad Zadar/Slobodna Dalmacija
03. svibanj 2024 12:10