StoryEditorOCM
4 kantunaNOGOMETNI APSURDI

Kako je HNS srušio snove 13-godišnjoj djevojčici s Paga: "Iako je bila kapetanica ekipe, sada ne smije nastupati na prvenstvima jer je - ušla u pubertet"

Piše Matea Magaš
23. rujna 2022. - 12:49

Kako je Hrvatski nogometni savez u jednom danu srušio snove 13-godišnjoj djevojčici?

Malena Laura Fabijanić s Paga strastvena je nogometašica koja već tri godine aktivno trenira nogomet s dječacima. S obzirom na to da dolazi iz male sredine gdje postoji samo jedan klub, NK Pag, izbora nije bilo. No Lauri, baš kao i dječacima s kojima dijeli ljubav prema ovom popularnom sportu, nije smetalo što je jednina djevojčica na terenu.

No, HNS-u jest.

Naime, do ovog ponedjeljka pravila su bila da djevojčice do 15. godine mogu trenirati s dječacima, a kasnije, ukoliko žele nastaviti nogometnu karijeru, trebaju potražiti ženski nogometni klub. Od početka tjedna HNS je pravila izmijenio i sada djevojčice od 13 godine ne smiju trenirati s muškim kolegama.

- Zamislite taj trenutak kad djetetu koje živi ovaj sport morate reći da više ne smije igrati – revoltirano govori Laurin otac, Josip Fabijanić, dodajući kako joj se taj dan srušio svijet. Laurini timski kolege, baš kao i trener Naum Batkoski odmah su reagirali i zvali HNS i medije.

- Mi smo bili u šoku da bih odmah reagirali. Ipak, supruga je odlučila poslala mail HNS-u tražeći razloge takve odluke. Znali smo točno što će nam reći: ”Djevojčice ulaze tad u pubertet i trebaju se odvojiti svlačionice i igranje”. Jasno nam je to, ali kad živite u maloj sredini, daleko od grada gdje postoji ženski nogometni klub, onda nemate izbora nego da igra s dječacima – jasan je otac ističući kako je takav odluka igranje sa sudbinom djece.

image
Vladimir Dugandzic/Cropix

- Zar nije cilj poticati sport u djece - pita se.

- Ona je čak dobro došla momcima jer u malom mjestu nema puno djece pa bi popunila ekipe. Igrala je i za one najmlađe i za nešto starije jer ih je nedostajalo. U jednom je trenu bila i kapetanica ekipe. Eto, to vam govori koliko ju cijene i koliko ona voli ovaj sport – ističe Fabijanić kojemu je jednostavno neshvatljivo da se takve odluke donose preko noći.

Inzistiranjem na objašnjenju Laurinih roditelja saznali su kako (odjednom) Laura može trenirati s dječacima, igrati prijateljske utakmice i odlaziti na turnire, ali – ne smije igrati prvenstvo. Unatoč tome Laura je odlučila igrati po novim pravilima jer svakako ne želi odustati od nogometa.

- Nije li to apsurdno? Pomalo smiješno! Kao da djetetu date novac za sladoled, ono ga kupi, ali ga samo smije gledati, ne i jesti – govori otac dodavši kako je vjeruje da Laura nije jedino dijete u Hrvatskoj kojoj je sustav trenutno uništio san i volju za ikakvo bavljenje sportom.

- Nadam se da ste razumjeli “veličinu” problema koji trenutno imaju sve curice koje treniraju nogomet, a nisu u ženskom timu i navršile su preko 12 godina – zaključio je otac.

24. travanj 2024 20:29