StoryEditorOCM
4 kantunaBIO JE NA RUBU SUZA

Kako je Josip Živković za kilo kokaina dobio godinu dana zatvora: sutkinja ‘pala‘ na njegove emocije i obećanje da više neće imati posla s drogom!

Piše Ivica Nevešćanin
15. travnja 2021. - 15:23

Nakon što je u rujnu 2019. uhićen u Zadru s više od kilograma kokaina Josip Živković (38) je u veljači 2020. pravomoćno osuđen na zatvorsku kaznu od dvije godine zatvora. Prema djelomičnoj uvjetnoj osudi sutkinje Općinskog suda Maje Ivković, Živković je jednu godinu morao odslužiti, a druga je bila uvjetna na pet godina.

Živković je kaznu odslužio u rujnu prošle godine i tada mu je počeo teći rok od pet godina kušnje. Sada se sumnja da je počinio novo kazneno djelo, odnosno prekršio uvjetnu kaznu, što znači da bi iza rešetaka mogao ostati više godina.

Odluka sutkinje Ivković u prosincu 2019. godine izazvala je nevjericu u zadarskim pravosudnim krugovima. Nitko se nije mogao načuditi tako blagom sankcijom za izuzetno teško kazneno djelo posjedovanja i preprodaje preko kilograma kokaina visoke čistoće, čija se ulična vrijednost procjenjuje na oko 1,7 milijuna kuna, a za što je inače predviđena sankcija od jedne do 12 godina zatvora. 

Odluku sutkinje Ivković nisu doživjeli kao sankciju nego poticaj na trgovinu većim količinama narkotika.

Veterinarski tehničar Josip Živković uhićen je u Rapskoj ulici u Zadru 16. rujna 2019. oko 17.15 sati. Kokain su mu pronašli ispod sjedala motocikla kojim se koristio, marke Suzuki Burgman, bijele boje i snage 650 kubika, sa zagrebačkim tablicama. Paket dimenzija kutije „Domaćica” bio je oblijepljen prozirnom folijom, a u njemu je bilo 1002,74 grama kokaina.

image
Jure Miskovic/Cropix

Tijekom dokaznog postupka Živković je priznao djelo točno prema optužnici. Rekao je kako je točno da je droga pronađena ispod sjedala motora, ali da to nije bio njegov kokain, već da ga je on samo trebao odvesti s točke A na točku B. U obrani je rekao da droga nije bila namijenjena za daljnju preprodaju, odnosno da je on nije imao namjeru preprodavati, a za drugo ne zna. Sudu nije mogao reći od koga je dobio kokain i kome ga je trebao dostaviti radi straha za svoju obitelj. Kazao je da se kaje svaki dan što je to napravio, nazvavši to trenutkom slabosti, a za tu uslugu trebao je dobiti 500 eura. Radi se o novcu, kako je rekao, „koji mu je trebao, ali u konačnici zapravo i ne”. Sutkinja je na kraju obrazloženja istaknula da je okrivljenik u svojoj obrani u cijelosti priznao činjenični opis i pravnu kvalifikaciju djela prema optužnici te da je „za cijelo vrijeme davanja iskaza bio na rubu suza”.

Prilikom određivanja kazne, sutkinja Ivković je kao olakotne okolnosti Živkoviću uzela njegovo priznanje te „iskreno izraženo žaljenje”, a posebno činjenicu da je neosuđivan i otac četvero malodobne djece. Sutkinja je utvrdila da je to bio eksces u njegovom ponašanju, a pored kajanja, izrazio je i „ozbiljnu namjeru da ubuduće ne čini kaznena djela te je ozbiljno obećao sudu ih ubuduće neće raditi, a zasigurno neće iznevjeriti povjerenje suda”.

Kao otegotnu okolnost, sutkinja Ivković je uzela činjenicu da se ipak radi o više od kilogram droge koju je Živković nabavio i posjedovao. Zato mu je odredila kaznu zatvora u trajanju dvije godine zatvora, odnosno djelomično uvjetnu osudu.

„Ovaj sud izrečenu kaznu nalazi u svemu primjerenom s jedne strane težini počinjenog kaznenog djela, a s druge strane osobi okrivljenika, pa se s velikim stupnjem sigurnosti može očekivati da će izricanje ovakvih kazni na njega uspješno utjecati da više ne čini kaznena djela, kao i to da će ovakve kazne imati efekta i na druge potencijalne počinitelje kaznenih djela, dakako u smislu da ih se odvrati od takvog nauma” objasnila je sutkinja Ivković. Vrijeme je ubrzo pokazalo da nije bila u pravu jer je Živković ubrzo nakon izlaska opet zapao u probleme s kokainom.

image
Bore Mršić voditelj službe krim policije i Anton Dražina načelnik PU zadarske
Jure Miskovic/Cropix

Posjetimo, nakon uhićenja Živkovića policija je istaknula da je bio „kapitalac” u lancu preprodavača kokaina na zadarskom području. Zaplijenjena droga, prema mišljenu policije, bila je namijenjena distribuciji na zadarskom području, a Živkovića su izravno povezivali s tada uhićenom skupinom dilera s područja Bibinja, Benkovca i Biograda. Također su istaknuli "visoki stupanj sumnje da je prijavljeni nepripadajuću imovinsku korist od preprodaje kokaina (...) investirao u nekretnine i druge materijalne vrijednosti u svom posjedu, kao i posjedu članova obitelji i drugih bliskih osoba", odnos da se istražuje nesrazmjer između prijavljenih Živkovićevih prihoda i imovine, te da se sporne nekretnine, zgradi s više stanova, nalaze na području Bilog briga.

Na policijske tvrdnje reagirala je Živkovićeva odvjetnica Rea Atelj demantirajući navode da se novac zarađen od prodaje kokaina ulaže u stambeni biznis.

- Izgradnja nekretnina nema nikakve veze s navodnom prodajom droge i za to postoji opsežna dokumentacija Nekretnine na koje se misli u vlasništvu su tvrtke Futura projekt d.o.o. iz Zadra u kojoj je moj klijent suvlasnik 50 posto, zajedno s partnerima iz Zagreba. Nekretnina je dakle vezana ortačkim ugovorom, a njena izgradnja, stambene zgrade na području Bilog briga, tek je započela – kazala je odvjetnica Atelj.

17. travanj 2024 21:42