StoryEditorOCM
4 kantunaMISTERIOZNI KVADRATI

Kako je Ledana dobila uvjete za noćni bar? Županija: Imaju 100 m2 unutarnjeg prostora! Nasadi: Mi im iznajmljujemo samo 67! Gdje su 33 kvadrata?

Piše Ivica Nevešćanin
17. srpnja 2022. - 20:11

Kako je Ledana mogla dobiti minimalne uvjete za noćni bar ako pravilnik o kategorizaciji ugostiteljskih objekata nalaže da noćni bar mora imati minimalno 100 kvadrata, a ona ima samo 67?

Tih 100 kvadratnih metara, tvrde u županijskom Uredu za gospodarstvo i turizam, mora biti isključivo u zatvorenom prostoru, a u površinu noćnog kluba ne može se uračunati javna površina u zakupu, konkretno otvoreni prostor Perivoja kraljice Jelene Madijevke gdje Ledana ima terasu, ali za potrebe kafića.

Podsjetimo, nakon sklopljenih ugovora o zakupu s Nasadima za poslovni prostor (67 kvadrata, noćni klub) i javne površine (100 kvadrata, kafić), Ledana je u svibnju 2012. zatražila i dobila minimalne uvjete od tadašnjeg državnog ureda za gospodarstvo i turizam u Zadarskoj županiji. Kako, nije baš jasno.

image
Jure Miskovic/Cropix

Direktor Nasada Josip Krnčević tvrdi da na prostoru Perivoja kraljice Jelene Madijevke ne postoji drugih zatvorenih prostora koju su dati u zakup Ledani osim objekta kružnog tlocrta u kojem je nekada bila ledana. Taj prostor, kaže Krnčević, ima 67 kvadratnih metara i Ledana ga koristi već 11 godina. Naime, kao što je Zadarski.hr već pisao, Nasadi su s Ledanom potpisali tri petogodišnja ugovora za zakup tog prostora, zadnji prošle godine, što znači da će ga Ledana koristiti do 2026. Svi ti zakupi odnose se na poslovni prostor, a ne javnu površinu, u kojem je smješten noćni klub (iliti noćni bar).

Gdje se dakle u Perivoju krije još najmanje 33 kvadrata zatvorenog prostora zahvaljujući kojima je Ledana dobila kategorizaciju noćnog bara i minimalne uvjete za rad?

Odgovor na to pitanje tražili smo od Upravnog odjela za gospodarstvo i turizam Zadarske županije u sklopu kojeg je i odsjek za izdavanje minimalnih uvjeta za ugostiteljsku djelatnost. Pitanja smo uputili privremenom pročelniku Anti Sjaušu, a voditeljica Pododsjeka za ugostiteljstvo i turizam je Marijana Špoljarić. Zadarska policija je prošlog tjedna provodila izvide u tom odsjeku upravo na okolnosti izdanih minimalnih uvjeta za Ledanu.

Postavili smo im nekoliko pitanja:

- tko je i po kojim kriterijima izdao Ledani minimalne uvjete za noćni bar 2012. i 2021. godine?

- kako je Ledana zadovoljila minimalne uvjete za noćni bar ako ima samo 67 kvadrata zatvorenog prostora (pravilnik kaže da treba imati 100)?

- kod hibridne registracije, kao u slučaju Ledane (kafić/noćni bar) mogu li se minimalni uvjeti za terasu kafića računati u površinu noćnog bara?

- na području Ledane postoji jedan izdvojeni sanitarni objekt (WC), kako je moguće dobiti minimalne uvjete za noćni klub za više od 400 osoba kad za to ne postoje sanitarni uvjeti (broj wc-a i umivaonika)?

- je li po zakonu moguće obavljati ugostiteljsku djelatnost na prostoru za koji ne postoje izdani minimalni uvjeti?

image
Jure Miskovic/Cropix

Evo što su nam odgovorili:

„Ured državne uprave u Zadarskoj županiji, Služba za gospodarstvo, Zadar, povodom zahtjeva RIVA LIBURNA d.o.o. Zadar, Maka Dizdara 48, temeljem članka 20. Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti (NN broj 138/06, 43/09, 88/10 i 50/12) donio je 18. svibnja 2012. godine Rješenje kojim se utvrđuje da prostor i oprema ugostiteljskog objekta ispunjava minimalne uvjete za obavljanje ugostiteljske djelatnosti vrste caffe-bar i noćni bar, sukladno odredbama Pravilnika o razvrstavanju i minimalnim uvjetima ugostiteljskih objekata iz skupina "restorani", "barovi", "catering objekti" i "objekti jednostavnih usluga" (NN broj 82/07 i 82/09).

Rješenjem od 25. svibnja 2012. godine, a na temelju Ugovora o zakupu javne površine između tvrtke "NASADI" d.o.o. i "RIVA LIBURNA" d.o.o., odobreni su minimalni uvjeti za pružanje ugostiteljskih usluga na otvorenom, ukupno 100 m2, i to samo za vrstu caffe-bar.

Rješenjem Upravnog odjela za gospodarstvo i turizam Zadarske županije od 13. siječnja 2022. godine, a na temelju Ugovora o zakupu javne površine s tvrtkom NASADI d.o.o., utvrđeni su minimalni uvjeti za pružanje ugostiteljskih usluga na otvorenom u površini od 599 m2, ukupnog kapaciteta 240 konzumnih mjesta samo za vrstu caffe-bar.

Noćni bar ispunjava uvjete za rad noću od 21.00 do 6.00 sati, samo u zatvorenom prostoru. U vrsti caffe-bar Ledana može raditi unutra i vani do 24.00 sata.

Temeljem priložene dokumentacije i očevidom u objektu 15. svibnja 2012. godine utvrđeno je da unutarnji prostor ima površinu najmanje 100 m2 (površina svih prostorija u zatvorenom dijelu). Površina terase se ne može računati u površinu noćnog bara.

Ugostiteljski objekt "Ledana" ima u zatvorenom dijelu dva sanitarna čvora (jedan za žene i jedan za muškarce), što je utvrđeno očevidom 15. svibnja 2012. godine, vanjski sanitarni čvor tada nije bio napravljen, niti se on može obuhvatiti rješenjem. Naime, u postupku utvrđivanja minimalnih uvjeta na otvorenom prostoru/javnoj površini, ne utvrđuju se minimalni uvjeti glede broja sanitarnih čvorova, odnosno umivaonika, a zbog povećanog broja konzumnih mjesta, što je propisano važećim Pravilnikom. Odnosno, sukladno Članku 47. Pravilnika o razvrstavanju i minimalnim uvjetima ugostiteljskih objekata iz skupina "Restorani", "Barovi", "Catering objekti" i "Objekti jednostavnih usluga" propisani broj sanitarnih čvorova se odnosi samo na kapacitet zatvorenog dijela ugostiteljskog objekta.

Prema Zakonu o ugostiteljskoj djelatnosti ne može se obavljati ugostiteljska djelatnost u prostoru za koji nisu izdani minimalni uvjeti”.

image

Skice površina koje je zakupila Ledana u perivoju kraljice Jelene Madijevke  

Zadarski.hr/

image

Skice površina koje je zakupila Ledana u perivoju kraljice Jelene Madijevke  

Zadarski.hr/

Županijski ured u svom odgovoru dakle tvrdi da je Ledana zadovoljila minimalne uvjete za noćni bar od 100 kvadrata i da je to utvrđeno očevidom i kroz priloženu dokumentaciju, odnosno da „unutarnji prostor ima površinu najmanje 100 m2 (površina svih prostorija u zatvorenom dijelu)”. Ali, gdje se taj prostor nalazi? Gdje je još tih 33 kvadrata za koje ne zna ni direktor Nasada?

Posumnjali smo da među ”unutarnje prostore” nije možda uračunat montažni objekt na glavnom podiju Ledane, na mjestu nekadašnje pagode iz 19. stoljeća, ali taj se objekt u zemljišnim knjigama i dokumentaciji Nasada vodi isključivo kao javna površina na kojoj je Ledana, navodno uz suglasnost konzervatora, podigla montažni paviljon, i to 2013. godine, dakle godinu dana nakon što je dobila minimalne uvjete za noćni bar. Gdje se dakle nalazi još 33 kvadrata unutarnjeg prostora neophodnih za kategoriju noćnog bara? Do objave ovoga teksta taj misteriji nismo uspjeli riješiti, što ne znači da nećemo i dalje pokušavati, no sumnja na zakonitost izdanih minimalnih uvjeta za noćni bar itekako ostaje.

Zanimljivi su i drugi detalji iz odgovora županijskog ureda. Ponavlja se činjenica da javni prostor u zakupu može dobiti minimalne uvjete ali samo za kafić, dok noćni bar može raditi samo u zatvorenom prostoru. Usto se naglašava da je radno vrijeme noćnog bara od 21 do 6 sati ujutro, isključivo u zatvorenom prostoru, a kafić može raditi unutra i vani do 24 sata.

Što to u praksi znači: da Ledana kao kafić može raditi do ponoći i da do tada može posluživati pića unutar i vani, ali samo na zakupljenoj površini s minimalnim uvjetima. Iza ponoći Ledana prestaje biti kafić i postaje noćni bar, što podrazumijeva da pića može prodavati i posluživati samo unutar zatvorenog objekta, ali ne i na terasi?

Svi dobro znamo da se Ledana godinama nije tako ponašala, odnosno da je iza ponoći prodavala piće na terasama. I to ne samo na terasi namijenjenoj kafiću od 100 kvadrata za koje je imala minimalne uvjete nego, nekih godina, i na sedam puta većem prostoru za koji nije imala minimalne uvjete, zato što ih kao noćni bar ni ne može dobiti za rad na otvorenom.

Dakle, ne samo da je kao noćni bar radila na otvorenom, što nije smjela, nego je i za takav rad koristila javne površine koje nije smjela koristiti. Drugim riječima, Ledana je godinama kršila zakon na nekoliko različitih načina, stvarajući pritom višemilijunsku protupravnu dobit za svoje vlasnike, Branimira Markova i Mihu Vukovića, suvlasnike tvrtke Riva Liburna (vidi okvir).

image

Muski WC kluba Ledana na otvorenom
 

Luka Gerlanc/Cropix

Konačno, zanimljiv je i detalj oko sanitarnih prostorija za noćni klub koje je Ledana zadovoljila kod dobivanja minimalnih uvjeta 2012. godine. Tada je za zakupljeni unutarnji prostor od tih navodnih 100 kvadrata i kafić s terasom od 100 kvadrata, bilo dovoljno imati dva sanitarna čvora s umivaonicima. Poznato je međutim da je na noćnim zabavama u Ledani tijekom ljeta znalo biti više stotina, možda i koja tisuća gostiju, pogotovo kad su održavani koncerti Severine, TBF-a, Gibonnija, Mladena Grdovića... Za tu masu gostiju u jednom je trenutku, tamo negdje pored rupe kroz koju je pao nesretni mladi Irac, podignut poljski WC koji, prema odgovoru iz županije, uopće nije registriran kod izdavanja novih uvjeta u siječnju ove godine jer sanitarni prostori ne otvorenom ne ulaze u minimalne uvjete za terasu kafića na 599 kvadrata s 240 konzumnih mjesta!

Na kraju, vratimo se onome najbitnijem, što u svom odgovoru naglašava i županijski Ured za gospodarstvo i turizam: „Prema Zakonu o ugostiteljskoj djelatnosti ne može se obavljati ugostiteljska djelatnost u prostoru za koji nisu izdani minimalni uvjeti”.

Ledana sedam godina nije imala minimalne uvjete za poslovanje na svim zakupljenim dijelovima perivoja, no tako su radili sve dok ih u listopadu 2021. nije zatvorila turistička inspekcija i podnijela prekršajne prijave. U siječnju ove godine Ledana traži nove minimalne uvjete, prvi put za 599 kvadrata javne površine, koje dobivaju na godinu dana, ali samo za potrebe kafića. Koji smije raditi do 24 sata. Nakon toga počinje raditi noćni bar koji ne bi smio raditi na otvorenome.

A svaku noć cijeli Zadar čuje da radi.

Riva Liburna u 2021. imala dobit od skoro 1,5 milijuna kuna

Prema podacima portala Poslovna.hr, trgovačko društvo Riva Libruna je "2021. ostvario ukupni godišnji prihod u iznosu od 7.979.360 kuna što predstavlja relativnu promjenu ukupnih prihoda od 3.220.222 kuna u odnosu na prethodno razdoblje kada je poslovni subjekt ostvario ukupne godišnje prihode u iznosu od 4.759.138. Poslovni subjekt je tokom posljednje dvije godine poslovao s dobiti. Riva Liburna d.o.o. je u 2021. ostvario neto rezultat poslovanja u iznosu od 1.480.977 kuna dok je ostvarena neto marža iznosila 18,56%. Poslovni subjekt Riva Liburna d.o.o. u 2021. smanjivao je broj zaposlenih, a imao je 0 zaposlenika".

 

18. travanj 2024 23:28