StoryEditorOCM
4 kantunaPOSLOVNA HOBOTNICA

Kako je Ledana gotovo deset godina s papirima za kafić i terasu od 100 kvadrata, držala noćni klub na 600 kvadrata povijesnog perivoja!

Piše Iva Ivanac
8. srpnja 2022. - 18:15

Kako je Ledani pošlo za rukom da godinama koristi gotovo pola Perivoja kraljice Jelene Madijevke iako je imala uvjete za korištenje terase od svega 100 kvadratnih metara? 

Ključ odgovora na ovo pitanje krije se u činjenici da je Ledana od Nasada dobila pravo korištenja javne površine, ali to pravo nisu pratili minimalni uvjeti, koje izdaje Odjel za gospodarstvo i turizam Zadarske županije. Naime, površina koju je Ledana dobila od Nasada u nekoliko se navrata povećavala (do sadašnjih 599 kvadrata vanjske i 67 kvadrata unutrašnje površine), a izdani minimalni uvjeti za ugostiteljsku djelatnost odnosili su se isključivo na unutarnji prostor lokala i terasu površine 100 kvadrata. Sve do siječnja ove godine kada Ledana, da bi doskočila inspekcijskom nalogu, traži i dobiva od Županije minimalne uvjete za 599 kvadratnih metara terase i tako, po prvi put u deset godina ”usklađuje” minimalne uvjete na cijeloj koncesioniranoj površini.

Ledana je ugostiteljski objekt dvojne vrste te posluje kao kafići  noćni klub. Prvi zahtjev za utvrđivanje minimalnih uvjeta za unutarnji prostor (67 kvadrata) Ledana je uputila 18. svibnja 2012. godine, a sedam dana kasnije isto je zatražila i za terasu veličine 100 kvadrata ali, kako navode iz Odjela za gospodarstvo i turizam Zadarske županije, samo za kafić, ne i za noćni klub. 

Tijekom godina rada, Ledana se širila na okolni prostor, daleko veći od ugovorene koncesije i dobivenih minimalnih uvjeta. Na sporno poslovanje Ledane prvo je upozorio bivši gradski vijećnik Mladen Malta iznoseći podatke da vlasnici Ledane koriste bitno veću površinu od one koju plaćaju. 

Malta je dobio podršku Akcije mladih koja je u više navrata isticala zloupotrebu korištenja atraktivne javne površine, prekomjernu buku, ali i na građevinske objekte podignute u parku bez potrebnih dozvola. 

U cijelu priču tada se upleo Državni inspektorat, a rezultati njihovih izvida donijeli su zanimljive činjenice. U jednom trenutku Ledani su čak djelomično zabranili obavljanje ugostiteljske djelatnosti.

- Turistička inspekcija Državnog inspektorata u listopadu 2021. godine ugostitelju je zabranila daljnje obavljanje ugostiteljske djelatnosti odnosno pružanje ugostiteljskih usluga na 62 konzumna mjesta te na tri šanka na prostoru za usluživanje na otvorenom na kojem su se ugostiteljske usluge pružale suprotno izdanom rješenju o udovoljavanju minimalnim uvjetima nadležnog ureda Zadarske županije, naveli su nam iz Državnog inspektorata dodajući kako su o svemu obavijestili i Grad Zadar kao i nadležno komunalno trgovačko društvo.

Iz ovoga proizlazi da su u Gradu Zadru i Nasadima prije deset mjeseci znali da Ledana ne posluje zakonito, ali zbog toga nisu s njima raskidali ugovor o najmu. 

Inspektori nadalje navode kako je protiv Ledane pokrenut prekršajni postupak zbog počinjenja prekršaja iz Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti zbog kršenja minimalnih uvjeta. U prekršajnom postupku na Općinskom sudu u Zadru predloženo je čak i oduzimanje protupravno stečene imovinske koristi. 

No, umjesto da postupe po zahtjevu inspektora, Ledana u siječnju ove godine podnosi novi zahtjev za minimalne uvjete za kafić i noćni klub, ali za 599 kvadrata terase. Odnosno za površinu koju otprije imaju u koncesiji od Nasada, ali na kojoj nisu smjeli poslovati bez minimalnih uvjeta. 

Prema izdanim minimalnim uvjetima, Ledana je svih ovih godina smjela raditi isključivo kao kafić sa terasom od 100 kvadrata, a noćni klub je mogao biti isključivo u unutarnjem dijelu objekta od 67 kvadrata! Tek od siječnja ove godine, kada vlasnici dobivaju minimalne uvjete za terasu od 599 kvadrata, Ledana počinje legalno poslovati na cijeloj koncesioniranoj površini. Tako su praktički ozakonili korištenje pola Perivoja, a rješenje Državnog inspektorata pada u vodu. 

- Kontrolom izvršenja rješenja utvrđeno je da je ugostitelj od strane nadležnog ureda Zadarske županije ishodio novo rješenje o udovoljavanju minimalnim uvjetima za prostor za usluživanje na otvorenom ukupnog kapaciteta 240 konzumnih mjesta, a kojim su obuhvaćena i tri točionika (šanka) na prostoru za usluživanje na otvorenom. Na temelju navedenog utvrđeno je da je ugostitelj izvršio rješenje turističkog inspektora Državnog inspektorata kojim je izrečena mjera zabrane, ističu iz Državnog inspektorata. 

Kako je moguće da od svibnja 2012. godine, kada je Ledana prvi puta zatražila izdavanje minimalnih uvjeta za 100 kvadratnih metara terase, pa sve do listopada prošle godine nitko od nadležnih institucija nije ovo uočio? 

Korištenja Perivoje od Ledane više je puta bila tema na sjednicama gradskog vijeća, konferencija za medije i stranačkih priopćenja, no nadležni su svo to vrijeme, gotovo punih 10 godina, gurali glavu u pijesak. 

Rekli bi političari: neka institucije rade svoj posao.

Nisu nedostajali samo minimalni uvjeti...

Iz Državnog inspektorata smo dobili odgovor kako se protiv vlasnika Ledana u kolovozu prošle godine vodio upravni i prekršajni postupak zbog nepridržavanja Odluka Stožera CZ RH koje su tada bile na snazi, odnosno zbog nepridržavanja propisanog radnog vremena. 

- Turistička inspekcija Državnog inspektorata je u suradnji s MUP-om, PU Zadarskom i Ravnateljstvom civilne zaštite ugostitelju rješenjem zabranila obavljanje ugostiteljske djelatnosti na prostoru za usluživanje na otvorenom izvan radnog vremena koje je u tom razdoblju bilo određeno u trajanju od 6 do 24 sata te je protiv ugostitelja pokrenut i prekršajni postupak zbog povrede čl. 9a. Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti koji je tada bio na snazi, navode iz inspektorata dodajući kako izmjenama Odluke Stožera CZ RH u ožujku 2022. godine nisu više postojale pravne pretpostavke za daljnjim vođenjem upravnog postupka stoga je rješenje obustavljeno.

Sanitarna inspekcija je pak 2021. godine Ledani rješenjem zabranila korištenja izvora buke dok ne provede novo mjerenje i postave blokada na sustavu za reproduciranje glazbe. Zbog počinjenog prekršaja naplaćena je kazna na mjestu počinjenje prekršaja. 

- Novo mjerenje buke provedeno je putem ovlaštene pravne osobe gdje je utvrđeno da su izmjerene razine buke sukladne. Prethodno je od strane druge ovlaštene pravne osobe obavljeno limitiranje elektroakustičke opreme kojim su svi uređaji limitirani na 65 dB, istaknuli su iz inspektorata.

Sanitarna inspekcija je rješenjem naredila ugostitelju i obvezu polaganja tečaja u svezi stjecanja znanja iz zdravstvene ispravnosti hrane i osobne higijene za djelatnike u kontaktu s hranom, a za navedeni nedostatak primijenjeno je načelo oportuniteta temeljem 37. Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti. 

U cilju utvrđivanja svih relevantnih činjenica i okolnosti s obzirom na provedbu propisa o zaštiti od buke kao i na temelju novih saznanja s kojima inspektorat raspolaže, nastavlja se inspekcijski nadzor sanitarne inspekcije Državnog inspektorata.

25. travanj 2024 11:48