StoryEditorOCM
4 kantunaANATOMIJA KAOSA

Kako je Mario Pešić pokretao stegovne postupke protiv kolega sudaca: neki su kažnjeni, neki otjerani u mirovinu, a neki su nažalost preminuli

Piše Ivica Nevešćanin
19. ožujka 2024. - 20:33

Čak osam sudaca Općinskog suda u Zadru našlo se pod ”udarom” bivšeg predsjednika Marija Pešića kojeg je Državno sudbeno vijeće (DSV) razriješilo dužnosti i suspendiralo zbog USKOK-ove istrage za zlouporabu položaja i krivotvorenje poslovne dokumentacije.

Od osam sudaca koje je Pešić prijavio za različite stegovne mjere – a to su Ankica Karuc, Vjenceslav Oštarić, Marija Stopfer Mišetić, Zoran Vranković, Ksenija Bratković, Slaven Vrdoljak, Neven Troskot i Željko Rogić - DSV je samo sutkinju Ankicu Karuc nekidan razriješio zbog neurednog obnašanja sudačke dužnosti, jedan sudac je novčano kažnjen, četiri suca su oslobođena stegovne odgovornosti, a za troje su postupci obustavljeni zbog smrti, odlaska u mirovinu te drugih razloga.

Pešić je, prema podacima koje smo dobili s Općinskog suda, svoje kolege prijavljivao u 2022. i 2023. godini uglavnom zbog neispunjavanja norme, odnosno broja riješenih predmeta u godinama pandemije (2020. i 2021. godine), i to nakon što je ispremiješao sudske odjele, odnosno povezao Prekršajni s Kaznenim odjelom, a suce s Prekršajnog prebacio na Parnični odjel, na kojem nikada nisu radili, što je iniciralo val nezadovoljstva, poglavito među starijim sucima. Modus operandi je bio sljedeći: starije suce opteretit predmetima na novim odjelima i tako ih otjerati u prijevremenu mirovinu, što mu je djelomično i uspjelo. 

Naime, Pešić ali i predsjednik Županijskog suda Željko Đerđ, odbacili su sve primjedbe iskusnih kolega koje su im pokušale objasniti da je forsiranje povezivanja odjela i premještaje starijih sudac na nove odjele pred karijere kontraproduktivno, no Pešić se nije dao pokolebati, naprotiv, ustrajao je u svom naumu, i tako je generirao kaos koji je ostavio iza sebe.

Stariji suci su jako teško primili Pešićeve odluke. Smatrali su da ih neracionalnim i štetnim, a njegovo postupanje su doživjeli kao klasičan mobing. Neki su zbog toga pisali predstavke DSV-u, Ministarstvu pravosuđa i Vrhovnom sudu, dok su drugi, izloženi pritisku, otišli na bolovanje i u prijevremenu mirovinu. Neki su, zbog godina i otprije oštećenog zdravlja, nažalost preminuli prije nego što su pokrenuti stegovni postupci protiv njih završili.

image

Zgrada Općinskog suda u Tuđmanovoj ulici

Luka Gerlanc/

U takvoj kaotičnoj atmosferi najgore je prošla prekršajna sutkinja Ankica Karuc koju je Pešić prijavio za ukupno pet stegovnih dijela iz 2020. godine.

Zahtjev protiv sutkinje Pešić je podnio 11. srpnja 2022. zbog četiri djela neurednog obnašanja sudačke dužnosti i jednog stegovnog djela koje je dovelo do poremećaja u radu suda, čime je sutkinja, prema njegovom mišljenju, nanijela štetu ugledu suda i sudačkoj dužnosti. 

Za prvo djelo Karuc je prijavljena zbog nastupa zastare u 46 prekršajnih predmeta. Za drugo djelo prijavljena je bez opravdanog razloga nije donijela odgovarajuće odluke u predmetima u kojima je također nastupila zastara prekršajnog progona.

Kod trećeg stegovnog djela nije poduzimala radnje u predmetima u njezinom zaduženju, a za četvrto stegovno djelo je prijavljena jer  je bez opravdanog razloga označavala predmete riješenima u sustavu eSpisa iako su predmeti još uvijek bili u radu.

Zbog prva četiri stegovna djela, sutkinja Karuc je na koncu kumulativno prijavljena za peto stegovno djelo, ”izazivanja poremećaja u radu suda koji znatno utječu na djelovanje sudbene vlasti, a takvim postupanjem je i nanijela štetu ugledu suda i sudačke dužnosti na drugi način”. 

Međutim, nakon provedenog stegovnog postupka DSV je na sjednici 7. ožujka odlučio da je sutkinja Karuc stegovno odgovorna za stegovno djelo neurednog obnašanja sudačke dužnosti te joj je izrečena stegovna kazna razrješenje od dužnosti, ali je oslobođena stegovne odgovornosti da je počinila stegovno djelo izazivanja poremećaja u radu suda koji znatno utječu na djelovanje sudbene vlasti i stegovno djelo nanošenja štete ugledu suda ili sudačke dužnosti na drugi način. 

Istog dana, 7. ožujka, Općinski sud u Zadru je sutkinju Karuc udaljio od obavljanja sudačke dužnosti na rok od tri mjeseca. U tom vremenu sutkinja ima pravo na žalbu, a ako žalba bude odbijena, ostat će bez posla. 

Prošle subote 16. ožujka na Pagu je iznenada  u 66 godini života preminuo sudac Vjenceslav Oštarić, voditelj Stalne službe Općinskog suda u Pagu. Radio je na prekršajnim i parničnim predmetima, a na meti bivšeg predsjednika Pešića našao se 2022. godine, zbog neostvarene norme u 2020. godini. Sudac Oštrić je teško podnio činjenicu da se pred kraj karijere našao pod stegovnim postupkom, poglavito za godinu u kojoj je počela pandemija, kada je broj rasprava bio ograničen, a rada suda bitno smanjen. Na Pešićevu prijavu sudac Oštarić je uputio očitovanje koje je DSV uvažio te ga oslobodio stegovne odgovornosti.

Stegovne odgovornosti oslobođena je i sutkinja Marija Stopfer Mišetić iz Stalne službe u Biogradu. Sutkinja Stopfer Mišetić je bila prijavljena zbog neispunjene norme na parnicama također 2020. godine, no nakon što je dostavila svoje očitovanje DSV je i nju oslobodio.

Jedini sudac kojeg je Pešić dva puta prijavio zbog neispunjavanja norme je sudac Zoran Vranković iz Stalne službe u Benkovcu. Prvi put ga je prijavio 2022. za manji broj riješenih predmeta u prvoj godini korone (2020.), kada je Vranković ostvario svega 47 posto norme. DSV ga je zbog toga na sjednici od 13. srpnja 2023. ocijenio stegovno odgovornim odrezavši mu novčanu kaznu od jedne trećine plaće u trajanju od tri mjeseca.

Drugi put Vranković je stegovno prijavljen 2023. godine za neispunjavanje norme u 2021. godini. Vranković je imao 81,77 posto riješenih predmeta u odnosu na utvrđena godišnja okvirna mjerila za rad sudaca, no kako je bila riječ o pandemijskoj godini, kada su okvirna mjerila za rad sudac bila snižena, DSV ga je oslobodio stegovne odgovornosti.  

image
Luka Gerlanc/Hanza Media/Cropix
 

Slaven Vrdoljak, dugogodišnju sudac Prekršajnog odjela, također je stegovno prijavljen za neispunjavanje norme za 2020. godinu. Nakon prijave Vrdoljak je i premješten s Prekršajnog na Parnični odjel, što je kod njega izazvalo snažan revolt. Zbog toga je odlučio otići u prijevremenu mirovinu pa je DSV automatizmom stegovni postupak protiv njega također obustavio. 

DSV je obustavio i stegovni postupak i protiv suca Nevena Troskota, jednog od najomiljenijih i najcjenjenijih sudaca Prekršajnog odjela, koji je 2021. premješten na Parnični odjel. Postupak je pokrenut zbog neispunjene norme u 2020. godini, a obustavljen je uslijed Troskotove iznenadne smrti krajem prosinca 2022., u 65. godini života. 

Troskot je, kao i suci Oštarić i Vrdoljak, bio snažno potresen pokretanjem stegovnog postupka od strane predjednika Pešića i svojim se kolegama zbog toga više puta otvoreno žalio.  

Stegovni postupak protiv suca Željka Rogića DSV je obustavio jer je Rogiću po drugim osnovama ranije prestala sudačka dužnost. Pešić je Rogića prijavio za neispunjavanje norme u 2020. godini, kada je Rogić već bio udaljen s dužnosti jer nije na vrijeme otpremao sudske odluke.

Za vrijeme predsjednikovanja Marija Pešića u prijevremenu je mirovinu otišla sutkinja Magda Troskot nakon što je s Prekršajnog odjela, gdje je radila cijelu karijeru, prebačena na Parnični odjel. U mirovinu je otišla i sutkinja s Parničnog odjela Lorinda Tolić te mlađa sutkinja Tereza Mitrović koja je radila na ovrhama, također isfrustrirana Pešićevim neproduktivnim kombinatorikama.

Općinski sud je u međuvremenu ostao i bez dvije kaznene sutkinje sutkinje, Ane Brkić, koja je prešla na Županijski sud, te Dubravke Škalabrin, koja je postala nova županijska sutkinja u Šibeniku.

01. travanj 2024 12:13