stdClass Object ( [id] => 1388926 [title] => Kako je osam zaposlenika Elektre u Zadru primalo mito za spajanje korisnika na električnu mrežu pod motom: ”Ili plati ili ostani u ladici!” [alias] => kako-je-osam-zaposlenika-elektre-u-zadru-primalo-mito-za-spajanje-korisnika-na-elektricnu-mrezu-pod-motom-ili-plati-ili-ostani-u-ladici [catid] => 304 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

- Nisam bio na ispitivanju, ali za sve informacije koje vas zanimaju molim vas obratite se HEP-ovim djelatnicima za odnose s javnošću, kratko nam je kazao Tomislav Dražić, šef Elektre Zadar protiv čijih je osam djelatnika USKOK pokrenuo istragu zbog sumnje da su za određenu novčanu nagradu priključivali stranke na električnu mrežu.

USKOK je pokrenuo istragu protiv ukupno 22 osobe. Uz osam djelatnika zadarske Elektre istraga je pokrenuta i protiv 12 hrvatskih državljana te jednog državljana Austrije te jedne državljanke Bosne i Hercegovine. Sumnja se da su svi oni sudjelovali u primanju ili davanje mita radi žurnog rješavanja priključaka na elektromrežu.

- Tko neće platiti, neka mu zahtjev stoji u ladici. To je bila maksima kojom se vodila "ekipa” iz zadarske Elektre. Ili ćeš platiti ili priključak na struju nikad nećeš dobiti – komentirao je priopćenje USKOK-a jedan od sudionika istrage protiv osumnjičenika.

Zanimljivo je da je cijela operacija policijski odrađena još prije četiri godine kada su i protiv svih osumnjičenika podnesene kaznene prijave, ali da je USKOK tek sada izašao u javnost s informacijom o pokretanju istrage.

- Da je u vrijeme nakon završetka policijske istrage u javnost puštena informacija o tome što se događa, vjerujete da bi se u svim državnim institucijama, a ne samo u Elektri, mnogi zabrinuli jer ovakav obrazac ponašanja, gdje stranke za svaku uslugu na koju imaju pravo moraju plaćati mito, funkcionira u mnogim državnim sustavima – kaže naš sugovornik.  

Provedenim kriminalističkim istraživanjem osam djelatnika Elektre u dobi od 68, 65, 56, 51, 46, 45, 39 i 38 godina, sumnjiči se da su tijekom 2020. godine na području Zadarske županije primali novčane nagrade kako bi požurivali rješavanje predmeta priključenja stambenih objekata u vlasništvu više osoba na elektrodistribucijsku mrežu, dok se ostale osobe sumnjiči da su kao vlasnici stambenih objekata djelatnicima davali mito u iznosima od više stotina eura do 1500 eura, naravno sukladno dogovoru, a sve kako bi ubrzali dobivanje strujnog priključka.

- Osnovano se sumnja da su, u razdoblju od travnja do kolovoza 2020. godine u Zadarskoj županiji, od 1. do 5. okrivljenog kao zaposlenici Elektre Zadar s ciljem da se neosnovano okoriste, od 12. do 14. okrivljenog te 16. do 20. okrivljenog kao vlasnika obiteljskih kuća, apartmana i poslovnih prostora, za žurno rješavanje zahtjeva za priključenje objekata na elektromrežu koje su podnijeli Elektri Zadar zatražili novčanu nagradu od 2.000 kuna do 1.500 eura, na što su oni i pristali. Nakon predaje traženog novca te nakon što su djelatnici obavili unaprijed dogovoreno, vlasnici stambenih objekata izvršili su potrebna plaćanja prema Elektri Zadar čime su se stekli uvjeti za izvršenje radova i priključenja objekata na elektromrežu, navodi se u priopćenju USKOK-a.

Osnovano sumnja da su od svibnja do srpnja 2020. godine u Zadru, zaposlenici Elektre Zadar (1., 2. i 6. okrivljeni), sukladno dogovoru zatražili od 15. okrivljenog koji je investitor izgradnje stambene zgrade te 22. okrivljenog, vlasnika stana, da će im, za novčanu nagradu od 500 eura, priključiti objekte na elektromrežu bez izrade novog elektroizvoda i bez mrežnog elektroormara. Iako su znali da je takvo priključenje protivno mjerodavnom Pravilniku, pristali su na takve "malverzacije" te djelatnicima predali tražene iznose kao nagradu za učinjeno.

---

image

Ilustracija

Jure Miskovic/Cropix
---

Također se sumnja da su od siječnja 2020. do svibnja 2020. godine u Zadru, 2. i 3. okrivljeni kao djelatnici Elektre Zadar, sukladno dogovoru zatražili od 21. okrivljenog da će mu za novčanu nagradu od najmanje tisuću eura napraviti svu potrebnu dokumentaciju za priključenje građevinskog objekta u izgradnji u vlasništvu njegove supruge na elektromrežu, iako su znali da priključenje objekta nije moguće provesti jer je potrebno ishoditi građevinsku dozvolu, a na što je 21. okrivljeni pristao.

- Nakon što je 2. okrivljeni, na traženje i po uputi 3. okrivljenog, u poslovnoj dokumentaciji Elektre Zadar neistinito prikazao da se radi o poljoprivrednom neizgrađenom zemljištu s crpkom za vodu, dokumentaciju je ostavio na potpis nadređenom rukovoditelju koji je predmet odbio potpisati i tako odobriti priključenje. Unatoč tome, 3. okrivljeni je u dogovoru s 11. okrivljenim kao odgovornom osobom društva, predigao potreban elektroormar kojeg je 11. okrivljeni posredstvom drugog društva postavio na lokaciji priključenja navedenog objekta. Potom je svojim potpisom i pečatom društva u kojem je odgovorna osoba izdao ateste elektroinstalacija, iako je znao da na navedenom objektu električne instalacije uopće nisu izvedene. Tako sačinjenu dokumentaciju 11. okrivljeni je predao 3. okrivljenom koji ju je priložio u spis predmeta prilikom otvaranja Zahtjeva za priključenje na elektromrežu u Elektri Zadar, stoji u priopćenju USKOK-a.

Osim toga, sumnja se da su od travnja do kolovoza 2020. godine u Zadarskoj županiji, zaposlenici Elektre (1., 2., 3. te 8. okrivljeni) i 9. okrivljeni kao osnivač i odgovorna osoba trgovačkog društva s ovlaštenjem za izdavanje atesta elektroinstalacija neophodnih za priključenje objekata na elektromrežu ili izmjene elektrobrojila, s ciljem da se okoriste, dogovorili da će se navedeni djelatnici u Elektri Zadar zauzeti za požurivanje rješavanja više predmeta koji su od interesa za 9. okrivljenog, a na kojima je njegovo društvo izvodilo elektroinstalaterske radove. 

- Kao protuuslugu im je 9. okrivljeni dao veći broj bjanko Potvrda o uporabljivosti izvedene električne instalacije i Izjava o ispitivanju električne instalacije ovjerene njegovim potpisom i pečatom njegovog društva, znajući da će ih okrivljenici upotrijebiti i od podnositelja zahtjeva za korištenje mreže naplatiti iznose od 1.500 do 4.000 kuna, koliko iznose stvarne cijene navedenih atesta, navodi USKOK dodajući kako su okrivljenici to učinili u najmanje sedam navrata, čime su neistinito prikazali da su elektroinstalacije u objektima uporabljive, nakon čega su priključci i pušteni u eksploataciju.

Jednako tako se sumnja da su od svibnja do srpnja 2020. godine u Zadarskoj županiji, 3., 4. i 7. okrivljeni kao zaposlenici Elektre i 10. okrivljeni kao vlasnik obrta s ovlaštenjem za izdavanje atesta elektroinstalacija neophodnih za priključenje objekata na elektromrežu ili izmjene elektrobrojila, s ciljem da se okoriste, dogovorili da će se trojica okrivljenih djelatnika u Elektri zauzeti za požurivanje rješavanja više predmeta koji su od interesa za 10. okrivljenog, a na kojima je njegov obrt izvodio elektroinstalaterske radove. 

- Zauzvrat im je 10. okrivljeni dao, kao i u prethodnom slučaju, veći broj bjanko ovjerenih bjanko potvrda i izjava, znajući da će ih okrivljenici upotrijebiti i od podnositelja zahtjeva naplatiti iznose od 1.200 kuna do 200 eura, koliko iznose stvarne cijene navedenih atesta. To su okrivljenici u najmanje osam navrata učinili i tako prikazali da su elektroinstalacije u objektima uporabljive, nakon čega su priključci i pušteni u eksploataciju, zaključuju u USKOK-u. 

---

HEP: Pokrenuli smo internu reviziju!

Na USKOK-ovu istragu Iz HEP-a su  kazali kako su odmah po saznanju pokrenuli internu reviziju. 

- U HEP-u osuđujemo svaki oblik protupravnog i neetičnog ponašanja zaposlenika i provodimo politiku nulte tolerancije na korupciju. Odmah po saznanju navoda iz priopćenja USKOK-a zatražena je hitna provedba interne revizije. Međutim, bilo kakve detalje vezane uz predmet istražnih radnji moći ćemo iznijeti tek po završetku svih istražnih radnji nadležnih državnih tijela. Naime, u ovom trenutku ne smijemo davati informacije i komentare koji bi potencijalno mogli utjecati na postupak koji je u tijeku. U tijeku istrage HEP stoji na raspolaganju nadležnim istražnim tijelima, kazali su iz HEP-a.

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => USKOK NAŠ SVAGDAŠNJI [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [extra_fields_search] => USKOK NAŠ SVAGDAŠNJI 0 7033 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2024-05-15 14:40:30 [created_by] => 3134 [created_by_alias] => Iva Ivanac [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2024-05-15 14:47:03 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2024-05-15 14:46:43 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 304 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--4kantuna [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Teme iz Zadra i Zadarske županije [menu-meta_keywords] => zadar, zadarska županija, politika, crna kronika, gospodarstvo, gradska uprava, županijska uprava [secure] => 0 [page_title] => 4 kantuna [page_description] => Slobodna Dalmacija - Najveće dnevne novine u Dalmaciji [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Kako je osam zaposlenika Elektre u Zadru primalo mito za spajanje korisnika na električnu mrežu pod motom: ”Ili plati ili ostani u ladici!” page_title=Kako je osam zaposlenika Elektre u Zadru primalo mito za spajanje korisnika na električnu mrežu pod motom: ”Ili plati ili ostani u ladici!” [metakey] => HEP Elektra Zadar , Korupcija mito [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2024\/05\/15\/27188336.jpg","\/images\/slike\/2024\/05\/15\/10786542.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["\/Slobodna Dalmacija","Jure Miskovic\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Ilustracija<\/p>","

Ilustracija<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1358","hd_27188336_1920.jpg":"1920x1080","k_27188336_1280.jpg":"1280x1280","k_27188336_1024.jpg":"1024x1024","k_27188336_640.jpg":"640x640","k_27188336_480.jpg":"480x480","k_27188336_340.jpg":"340x340","k_27188336_220.jpg":"220x220","o_27188336_1280.jpg":"1280x905","o_27188336_1024.jpg":"1024x724","o_27188336_640.jpg":"640x452","o_27188336_480.jpg":"480x339","o_27188336_340.jpg":"340x240","o_27188336_220.jpg":"220x155","h_27188336_1280.jpg":"1280x854","h_27188336_1024.jpg":"1024x683","h_27188336_640.jpg":"640x427","h_27188336_480.jpg":"480x320","h_27188336_340.jpg":"340x227","h_27188336_220.jpg":"220x147","pp_27188336_1280.jpg":"1280x1628","pp_27188336_1024.jpg":"1024x1303","pp_27188336_640.jpg":"640x814","pp_27188336_480.jpg":"480x611","pp_27188336_340.jpg":"340x432","pp_27188336_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_10786542_1920.jpg":"1920x1080","k_10786542_1280.jpg":"1280x1280","k_10786542_1024.jpg":"1024x1024","k_10786542_640.jpg":"640x640","k_10786542_480.jpg":"480x480","k_10786542_340.jpg":"340x340","k_10786542_220.jpg":"220x220","o_10786542_1280.jpg":"1280x853","o_10786542_1024.jpg":"1024x682","o_10786542_640.jpg":"640x426","o_10786542_480.jpg":"480x320","o_10786542_340.jpg":"340x226","o_10786542_220.jpg":"220x146","h_10786542_1280.jpg":"1280x854","h_10786542_1024.jpg":"1024x683","h_10786542_640.jpg":"640x427","h_10786542_480.jpg":"480x320","h_10786542_340.jpg":"340x227","h_10786542_220.jpg":"220x147","pp_10786542_1280.jpg":"1280x1628","pp_10786542_1024.jpg":"1024x1303","pp_10786542_640.jpg":"640x814","pp_10786542_480.jpg":"480x611","pp_10786542_340.jpg":"340x432","pp_10786542_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 304 [name] => 4 kantuna [alias] => 4-kantuna [description] => [parent] => 301 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"301","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 8.0.18-9 [server_version] => 80018 [stat] => Uptime: 5841759 Threads: 93 Questions: 1049064292 Slow queries: 0 Opens: 186908 Flush tables: 3 Open tables: 1024 Queries per second avg: 179.580 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 9404960 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 35 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli [host] => 127.0.0.1 [user] => slobodna_admin [password] => BDNkcMPAG9tIErgj [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 3306 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /zadar/4-kantuna ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 304 [name] => 4 kantuna [alias] => 4-kantuna [parent] => 301 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /zadar/4-kantuna ) ) [link] => /zadar/4-kantuna/kako-je-osam-zaposlenika-elektre-u-zadru-primalo-mito-za-spajanje-korisnika-na-elektricnu-mrezu-pod-motom-ili-plati-ili-ostani-u-ladici-1388926 [printLink] => /zadar/4-kantuna/kako-je-osam-zaposlenika-elektre-u-zadru-primalo-mito-za-spajanje-korisnika-na-elektricnu-mrezu-pod-motom-ili-plati-ili-ostani-u-ladici-1388926?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 759250 [name] => HEP Elektra Zadar [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-05-15 16:47:14 [main_article_id] => 0 [alias] => hep-elektra-zadar [link] => /tag/hep-elektra-zadar ) [1] => stdClass Object ( [id] => 759251 [name] => Korupcija mito [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-05-15 16:47:14 [main_article_id] => 0 [alias] => korupcija-mito [link] => /tag/korupcija-mito ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => USKOK NAŠ SVAGDAŠNJI [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [Important_article] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Kako je osam zaposlenika Elektre u Zadru primalo mito za spajanje korisnika na električnu mrežu pod motom: ”Ili plati ili ostani u ladici!” [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3134 [name] => Ivica Nevešćanin [username] => ivica.nevescanin [email] => ivica.nevescanin@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$dvf/Fim4uuFs2azWGhuZw.uCSZYgWQEm.S3IDrCVmuQDMDlRd4njO [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/ivica-nevescanin-3134 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1652 [gender] => m [description] => [image] => 1652.webp [url] => [group] => 4 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1652.webp ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/05/15/27188336.jpg [galleryCount] => 2 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => /Slobodna Dalmacija [mainImageDesc] =>

Ilustracija

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/05/15/27188336.jpg [title] =>

Ilustracija

/Slobodna Dalmacija ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/05/15/10786542.jpg [title] =>

Ilustracija

Jure Miskovic/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

- Nisam bio na ispitivanju, ali za sve informacije koje vas zanimaju molim vas obratite se HEP-ovim djelatnicima za odnose s javnošću, kratko nam je kazao Tomislav Dražić, šef Elektre Zadar protiv čijih je osam djelatnika USKOK pokrenuo istragu zbog sumnje da su za određenu novčanu nagradu priključivali stranke na električnu mrežu.

USKOK je pokrenuo istragu protiv ukupno 22 osobe. Uz osam djelatnika zadarske Elektre istraga je pokrenuta i protiv 12 hrvatskih državljana te jednog državljana Austrije te jedne državljanke Bosne i Hercegovine. Sumnja se da su svi oni sudjelovali u primanju ili davanje mita radi žurnog rješavanja priključaka na elektromrežu.

- Tko neće platiti, neka mu zahtjev stoji u ladici. To je bila maksima kojom se vodila "ekipa” iz zadarske Elektre. Ili ćeš platiti ili priključak na struju nikad nećeš dobiti – komentirao je priopćenje USKOK-a jedan od sudionika istrage protiv osumnjičenika.

Zanimljivo je da je cijela operacija policijski odrađena još prije četiri godine kada su i protiv svih osumnjičenika podnesene kaznene prijave, ali da je USKOK tek sada izašao u javnost s informacijom o pokretanju istrage.

- Da je u vrijeme nakon završetka policijske istrage u javnost puštena informacija o tome što se događa, vjerujete da bi se u svim državnim institucijama, a ne samo u Elektri, mnogi zabrinuli jer ovakav obrazac ponašanja, gdje stranke za svaku uslugu na koju imaju pravo moraju plaćati mito, funkcionira u mnogim državnim sustavima – kaže naš sugovornik.  

Provedenim kriminalističkim istraživanjem osam djelatnika Elektre u dobi od 68, 65, 56, 51, 46, 45, 39 i 38 godina, sumnjiči se da su tijekom 2020. godine na području Zadarske županije primali novčane nagrade kako bi požurivali rješavanje predmeta priključenja stambenih objekata u vlasništvu više osoba na elektrodistribucijsku mrežu, dok se ostale osobe sumnjiči da su kao vlasnici stambenih objekata djelatnicima davali mito u iznosima od više stotina eura do 1500 eura, naravno sukladno dogovoru, a sve kako bi ubrzali dobivanje strujnog priključka.

- Osnovano se sumnja da su, u razdoblju od travnja do kolovoza 2020. godine u Zadarskoj županiji, od 1. do 5. okrivljenog kao zaposlenici Elektre Zadar s ciljem da se neosnovano okoriste, od 12. do 14. okrivljenog te 16. do 20. okrivljenog kao vlasnika obiteljskih kuća, apartmana i poslovnih prostora, za žurno rješavanje zahtjeva za priključenje objekata na elektromrežu koje su podnijeli Elektri Zadar zatražili novčanu nagradu od 2.000 kuna do 1.500 eura, na što su oni i pristali. Nakon predaje traženog novca te nakon što su djelatnici obavili unaprijed dogovoreno, vlasnici stambenih objekata izvršili su potrebna plaćanja prema Elektri Zadar čime su se stekli uvjeti za izvršenje radova i priključenja objekata na elektromrežu, navodi se u priopćenju USKOK-a.

Osnovano sumnja da su od svibnja do srpnja 2020. godine u Zadru, zaposlenici Elektre Zadar (1., 2. i 6. okrivljeni), sukladno dogovoru zatražili od 15. okrivljenog koji je investitor izgradnje stambene zgrade te 22. okrivljenog, vlasnika stana, da će im, za novčanu nagradu od 500 eura, priključiti objekte na elektromrežu bez izrade novog elektroizvoda i bez mrežnog elektroormara. Iako su znali da je takvo priključenje protivno mjerodavnom Pravilniku, pristali su na takve "malverzacije" te djelatnicima predali tražene iznose kao nagradu za učinjeno.

---

image

Ilustracija

Jure Miskovic/Cropix
---

Također se sumnja da su od siječnja 2020. do svibnja 2020. godine u Zadru, 2. i 3. okrivljeni kao djelatnici Elektre Zadar, sukladno dogovoru zatražili od 21. okrivljenog da će mu za novčanu nagradu od najmanje tisuću eura napraviti svu potrebnu dokumentaciju za priključenje građevinskog objekta u izgradnji u vlasništvu njegove supruge na elektromrežu, iako su znali da priključenje objekta nije moguće provesti jer je potrebno ishoditi građevinsku dozvolu, a na što je 21. okrivljeni pristao.

- Nakon što je 2. okrivljeni, na traženje i po uputi 3. okrivljenog, u poslovnoj dokumentaciji Elektre Zadar neistinito prikazao da se radi o poljoprivrednom neizgrađenom zemljištu s crpkom za vodu, dokumentaciju je ostavio na potpis nadređenom rukovoditelju koji je predmet odbio potpisati i tako odobriti priključenje. Unatoč tome, 3. okrivljeni je u dogovoru s 11. okrivljenim kao odgovornom osobom društva, predigao potreban elektroormar kojeg je 11. okrivljeni posredstvom drugog društva postavio na lokaciji priključenja navedenog objekta. Potom je svojim potpisom i pečatom društva u kojem je odgovorna osoba izdao ateste elektroinstalacija, iako je znao da na navedenom objektu električne instalacije uopće nisu izvedene. Tako sačinjenu dokumentaciju 11. okrivljeni je predao 3. okrivljenom koji ju je priložio u spis predmeta prilikom otvaranja Zahtjeva za priključenje na elektromrežu u Elektri Zadar, stoji u priopćenju USKOK-a.

Osim toga, sumnja se da su od travnja do kolovoza 2020. godine u Zadarskoj županiji, zaposlenici Elektre (1., 2., 3. te 8. okrivljeni) i 9. okrivljeni kao osnivač i odgovorna osoba trgovačkog društva s ovlaštenjem za izdavanje atesta elektroinstalacija neophodnih za priključenje objekata na elektromrežu ili izmjene elektrobrojila, s ciljem da se okoriste, dogovorili da će se navedeni djelatnici u Elektri Zadar zauzeti za požurivanje rješavanja više predmeta koji su od interesa za 9. okrivljenog, a na kojima je njegovo društvo izvodilo elektroinstalaterske radove. 

- Kao protuuslugu im je 9. okrivljeni dao veći broj bjanko Potvrda o uporabljivosti izvedene električne instalacije i Izjava o ispitivanju električne instalacije ovjerene njegovim potpisom i pečatom njegovog društva, znajući da će ih okrivljenici upotrijebiti i od podnositelja zahtjeva za korištenje mreže naplatiti iznose od 1.500 do 4.000 kuna, koliko iznose stvarne cijene navedenih atesta, navodi USKOK dodajući kako su okrivljenici to učinili u najmanje sedam navrata, čime su neistinito prikazali da su elektroinstalacije u objektima uporabljive, nakon čega su priključci i pušteni u eksploataciju.

Jednako tako se sumnja da su od svibnja do srpnja 2020. godine u Zadarskoj županiji, 3., 4. i 7. okrivljeni kao zaposlenici Elektre i 10. okrivljeni kao vlasnik obrta s ovlaštenjem za izdavanje atesta elektroinstalacija neophodnih za priključenje objekata na elektromrežu ili izmjene elektrobrojila, s ciljem da se okoriste, dogovorili da će se trojica okrivljenih djelatnika u Elektri zauzeti za požurivanje rješavanja više predmeta koji su od interesa za 10. okrivljenog, a na kojima je njegov obrt izvodio elektroinstalaterske radove. 

- Zauzvrat im je 10. okrivljeni dao, kao i u prethodnom slučaju, veći broj bjanko ovjerenih bjanko potvrda i izjava, znajući da će ih okrivljenici upotrijebiti i od podnositelja zahtjeva naplatiti iznose od 1.200 kuna do 200 eura, koliko iznose stvarne cijene navedenih atesta. To su okrivljenici u najmanje osam navrata učinili i tako prikazali da su elektroinstalacije u objektima uporabljive, nakon čega su priključci i pušteni u eksploataciju, zaključuju u USKOK-u. 

---

HEP: Pokrenuli smo internu reviziju!

Na USKOK-ovu istragu Iz HEP-a su  kazali kako su odmah po saznanju pokrenuli internu reviziju. 

- U HEP-u osuđujemo svaki oblik protupravnog i neetičnog ponašanja zaposlenika i provodimo politiku nulte tolerancije na korupciju. Odmah po saznanju navoda iz priopćenja USKOK-a zatražena je hitna provedba interne revizije. Međutim, bilo kakve detalje vezane uz predmet istražnih radnji moći ćemo iznijeti tek po završetku svih istražnih radnji nadležnih državnih tijela. Naime, u ovom trenutku ne smijemo davati informacije i komentare koji bi potencijalno mogli utjecati na postupak koji je u tijeku. U tijeku istrage HEP stoji na raspolaganju nadležnim istražnim tijelima, kazali su iz HEP-a.

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
/Slobodna Dalmacija Jure Miskovic/Cropix
/Slobodna Dalmacija

Ilustracija

Jure Miskovic/Cropix

Ilustracija

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/zadar/4-kantuna/kako-je-osam-zaposlenika-elektre-u-zadru-primalo-mito-za-spajanje-korisnika-na-elektricnu-mrezu-pod-motom-ili-plati-ili-ostani-u-ladici-1388926 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=115083c3e99ba80350079256247363db98cbf7ca [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Kako+je+osam+zaposlenika+Elektre+u+Zadru+primalo+mito+za+spajanje+korisnika+na+elektri%C4%8Dnu+mre%C5%BEu+pod+motom%3A+%E2%80%9DIli+plati+ili+ostani+u+ladici%21%E2%80%9D&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fzadar%2F4-kantuna%2Fkako-je-osam-zaposlenika-elektre-u-zadru-primalo-mito-za-spajanje-korisnika-na-elektricnu-mrezu-pod-motom-ili-plati-ili-ostani-u-ladici-1388926 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fzadar%2F4-kantuna%2Fkako-je-osam-zaposlenika-elektre-u-zadru-primalo-mito-za-spajanje-korisnika-na-elektricnu-mrezu-pod-motom-ili-plati-ili-ostani-u-ladici-1388926 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => USKOK NAŠ SVAGDAŠNJI [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) )
StoryEditorOCM
4 kantunaUSKOK NAŠ SVAGDAŠNJI

Kako je osam zaposlenika Elektre u Zadru primalo mito za spajanje korisnika na električnu mrežu pod motom: ”Ili plati ili ostani u ladici!”

Piše Iva Ivanac
15. svibnja 2024. - 16:46

- Nisam bio na ispitivanju, ali za sve informacije koje vas zanimaju molim vas obratite se HEP-ovim djelatnicima za odnose s javnošću, kratko nam je kazao Tomislav Dražić, šef Elektre Zadar protiv čijih je osam djelatnika USKOK pokrenuo istragu zbog sumnje da su za određenu novčanu nagradu priključivali stranke na električnu mrežu.

USKOK je pokrenuo istragu protiv ukupno 22 osobe. Uz osam djelatnika zadarske Elektre istraga je pokrenuta i protiv 12 hrvatskih državljana te jednog državljana Austrije te jedne državljanke Bosne i Hercegovine. Sumnja se da su svi oni sudjelovali u primanju ili davanje mita radi žurnog rješavanja priključaka na elektromrežu.

- Tko neće platiti, neka mu zahtjev stoji u ladici. To je bila maksima kojom se vodila "ekipa” iz zadarske Elektre. Ili ćeš platiti ili priključak na struju nikad nećeš dobiti – komentirao je priopćenje USKOK-a jedan od sudionika istrage protiv osumnjičenika.

Zanimljivo je da je cijela operacija policijski odrađena još prije četiri godine kada su i protiv svih osumnjičenika podnesene kaznene prijave, ali da je USKOK tek sada izašao u javnost s informacijom o pokretanju istrage.

- Da je u vrijeme nakon završetka policijske istrage u javnost puštena informacija o tome što se događa, vjerujete da bi se u svim državnim institucijama, a ne samo u Elektri, mnogi zabrinuli jer ovakav obrazac ponašanja, gdje stranke za svaku uslugu na koju imaju pravo moraju plaćati mito, funkcionira u mnogim državnim sustavima – kaže naš sugovornik.  

Provedenim kriminalističkim istraživanjem osam djelatnika Elektre u dobi od 68, 65, 56, 51, 46, 45, 39 i 38 godina, sumnjiči se da su tijekom 2020. godine na području Zadarske županije primali novčane nagrade kako bi požurivali rješavanje predmeta priključenja stambenih objekata u vlasništvu više osoba na elektrodistribucijsku mrežu, dok se ostale osobe sumnjiči da su kao vlasnici stambenih objekata djelatnicima davali mito u iznosima od više stotina eura do 1500 eura, naravno sukladno dogovoru, a sve kako bi ubrzali dobivanje strujnog priključka.

- Osnovano se sumnja da su, u razdoblju od travnja do kolovoza 2020. godine u Zadarskoj županiji, od 1. do 5. okrivljenog kao zaposlenici Elektre Zadar s ciljem da se neosnovano okoriste, od 12. do 14. okrivljenog te 16. do 20. okrivljenog kao vlasnika obiteljskih kuća, apartmana i poslovnih prostora, za žurno rješavanje zahtjeva za priključenje objekata na elektromrežu koje su podnijeli Elektri Zadar zatražili novčanu nagradu od 2.000 kuna do 1.500 eura, na što su oni i pristali. Nakon predaje traženog novca te nakon što su djelatnici obavili unaprijed dogovoreno, vlasnici stambenih objekata izvršili su potrebna plaćanja prema Elektri Zadar čime su se stekli uvjeti za izvršenje radova i priključenja objekata na elektromrežu, navodi se u priopćenju USKOK-a.

Osnovano sumnja da su od svibnja do srpnja 2020. godine u Zadru, zaposlenici Elektre Zadar (1., 2. i 6. okrivljeni), sukladno dogovoru zatražili od 15. okrivljenog koji je investitor izgradnje stambene zgrade te 22. okrivljenog, vlasnika stana, da će im, za novčanu nagradu od 500 eura, priključiti objekte na elektromrežu bez izrade novog elektroizvoda i bez mrežnog elektroormara. Iako su znali da je takvo priključenje protivno mjerodavnom Pravilniku, pristali su na takve "malverzacije" te djelatnicima predali tražene iznose kao nagradu za učinjeno.

image

Ilustracija

Jure Miskovic/Cropix

Također se sumnja da su od siječnja 2020. do svibnja 2020. godine u Zadru, 2. i 3. okrivljeni kao djelatnici Elektre Zadar, sukladno dogovoru zatražili od 21. okrivljenog da će mu za novčanu nagradu od najmanje tisuću eura napraviti svu potrebnu dokumentaciju za priključenje građevinskog objekta u izgradnji u vlasništvu njegove supruge na elektromrežu, iako su znali da priključenje objekta nije moguće provesti jer je potrebno ishoditi građevinsku dozvolu, a na što je 21. okrivljeni pristao.

- Nakon što je 2. okrivljeni, na traženje i po uputi 3. okrivljenog, u poslovnoj dokumentaciji Elektre Zadar neistinito prikazao da se radi o poljoprivrednom neizgrađenom zemljištu s crpkom za vodu, dokumentaciju je ostavio na potpis nadređenom rukovoditelju koji je predmet odbio potpisati i tako odobriti priključenje. Unatoč tome, 3. okrivljeni je u dogovoru s 11. okrivljenim kao odgovornom osobom društva, predigao potreban elektroormar kojeg je 11. okrivljeni posredstvom drugog društva postavio na lokaciji priključenja navedenog objekta. Potom je svojim potpisom i pečatom društva u kojem je odgovorna osoba izdao ateste elektroinstalacija, iako je znao da na navedenom objektu električne instalacije uopće nisu izvedene. Tako sačinjenu dokumentaciju 11. okrivljeni je predao 3. okrivljenom koji ju je priložio u spis predmeta prilikom otvaranja Zahtjeva za priključenje na elektromrežu u Elektri Zadar, stoji u priopćenju USKOK-a.

Osim toga, sumnja se da su od travnja do kolovoza 2020. godine u Zadarskoj županiji, zaposlenici Elektre (1., 2., 3. te 8. okrivljeni) i 9. okrivljeni kao osnivač i odgovorna osoba trgovačkog društva s ovlaštenjem za izdavanje atesta elektroinstalacija neophodnih za priključenje objekata na elektromrežu ili izmjene elektrobrojila, s ciljem da se okoriste, dogovorili da će se navedeni djelatnici u Elektri Zadar zauzeti za požurivanje rješavanja više predmeta koji su od interesa za 9. okrivljenog, a na kojima je njegovo društvo izvodilo elektroinstalaterske radove. 

- Kao protuuslugu im je 9. okrivljeni dao veći broj bjanko Potvrda o uporabljivosti izvedene električne instalacije i Izjava o ispitivanju električne instalacije ovjerene njegovim potpisom i pečatom njegovog društva, znajući da će ih okrivljenici upotrijebiti i od podnositelja zahtjeva za korištenje mreže naplatiti iznose od 1.500 do 4.000 kuna, koliko iznose stvarne cijene navedenih atesta, navodi USKOK dodajući kako su okrivljenici to učinili u najmanje sedam navrata, čime su neistinito prikazali da su elektroinstalacije u objektima uporabljive, nakon čega su priključci i pušteni u eksploataciju.

Jednako tako se sumnja da su od svibnja do srpnja 2020. godine u Zadarskoj županiji, 3., 4. i 7. okrivljeni kao zaposlenici Elektre i 10. okrivljeni kao vlasnik obrta s ovlaštenjem za izdavanje atesta elektroinstalacija neophodnih za priključenje objekata na elektromrežu ili izmjene elektrobrojila, s ciljem da se okoriste, dogovorili da će se trojica okrivljenih djelatnika u Elektri zauzeti za požurivanje rješavanja više predmeta koji su od interesa za 10. okrivljenog, a na kojima je njegov obrt izvodio elektroinstalaterske radove. 

- Zauzvrat im je 10. okrivljeni dao, kao i u prethodnom slučaju, veći broj bjanko ovjerenih bjanko potvrda i izjava, znajući da će ih okrivljenici upotrijebiti i od podnositelja zahtjeva naplatiti iznose od 1.200 kuna do 200 eura, koliko iznose stvarne cijene navedenih atesta. To su okrivljenici u najmanje osam navrata učinili i tako prikazali da su elektroinstalacije u objektima uporabljive, nakon čega su priključci i pušteni u eksploataciju, zaključuju u USKOK-u. 

HEP: Pokrenuli smo internu reviziju!

Na USKOK-ovu istragu Iz HEP-a su  kazali kako su odmah po saznanju pokrenuli internu reviziju. 

- U HEP-u osuđujemo svaki oblik protupravnog i neetičnog ponašanja zaposlenika i provodimo politiku nulte tolerancije na korupciju. Odmah po saznanju navoda iz priopćenja USKOK-a zatražena je hitna provedba interne revizije. Međutim, bilo kakve detalje vezane uz predmet istražnih radnji moći ćemo iznijeti tek po završetku svih istražnih radnji nadležnih državnih tijela. Naime, u ovom trenutku ne smijemo davati informacije i komentare koji bi potencijalno mogli utjecati na postupak koji je u tijeku. U tijeku istrage HEP stoji na raspolaganju nadležnim istražnim tijelima, kazali su iz HEP-a.

15. svibanj 2024 16:47