StoryEditorOCM
4 kantunaODLUKA U UTORAK

Kako je postignut dogovor vezan uz rebalans proračuna i kupnju bazena te što to znači za ugradnju solarnih panela na Višnjiku i polivalentnu dvoranu?

Piše Iva Ivanac
15. studenog 2022. - 16:16

Iako je na današnjoj sjednici Gradskog vijeća Grada Zadra na dnevnom redu bio rebalans proračuna, on nije prošao te će se izglasavanje rebalansa održati na novoj sjednici zakazanoj u utorak u 16 sati.

Razlog tomu je bazenska školjka iz Splita u kojoj se igralo Europsko prvenstvo, a koju je Grad Zadar namjeravao kupiti.

Iako su iz Grada prošlog tjedna tvrdili da nikakva sredstva za bazen rebalansom proračuna nisu bila predviđena, Grad je u svom pismu namjere Hrvatskom vateropolo savezu dao do znanja kako je spreman ove godine platiti 2 milijuna kuna talijanskoj tvrtci za ugradnju bazena na Višnjiku i tri milijuna kuna HVS-u iduće godine.

- U rebalansu se ne spominje bazen i svjestan sam vaše kočnice zbog postignutih dogovora, ali mi jesmo za bazen i želimo da bude dio rebalansa. Stavimo ga u rebalans i izglasajmo rebalans za par dana ponovno. Nitko neće zaustavljati razvoj ŠC Višnjika i grada i nema potrebe da bazen idućih godina plaćamo uvelike više nego što bi ga sada platili, kazao je Daniel Radeta koji je još na početku sjednice tražio od gradonačelnika da mu dostavi pismo namjere upućeno HVS-u. Dodao je i kako je šteta što su u razgovori oko kupnje bazenske školjke promakli u sastancima održavanim prije Vijeća vezanim uz rebalans proračuna.

- Zbog toga tražimo da se sazove nova sjednica i da se u ovogodišnji rebalans stavi kupnja bazena, odnosno troškovi koji se ovu godinu trebaju podmiriti, ali i da se u proračunu za iduću godinu svakako planira ugradnja solarnih panela na dvorani i izgradnja polivalentne dvorane za rukomet, istaknuo je Radeta dodajući kako traži odogodu glasovanja jer se o ovom prijedlogu treba konzultirati i s tijelima stranke.

Vijećnik Davor Karlović (HDZ) istaknuo je kako je kupnja bazenske školjke jedistvena prilika koju ne smijemo propustiti s obzirom na cijenu koja se nudi Gradu.

- U priču oko bazena smo se uključili jer imamo građevinsku dozvolu i sutra ga možemo ugraditi, kazao je Dukić koji se složio s SDP-ovom inicijativom.

S obzirom da je SDP postigao dogovor s gradonačelnikom Dukićem prije rebalansa gdje su odlučili neutrošena sredstva za dokumentaciju garaže na Ravnicama za ovu godinu preusmjeriti u kupnju ultrazvuka za Opću bolnicu Zadar, te da je na sjednici pao dogovor vezan uz bazensku školjku, izglasavanje rebalansa na idućoj sjednici trebalo bi proći bez većih problema.

Podsjetimo kako bi Zadar mogao dobiti bazen samo u slučaju da se do 30. studenog talijanskoj tvrtci uplati dva milijuna kuna za ugradnju bazena jer je tako dogovoreno između HVS-a i talijanske tvrtke.

Raspravi vezanoj uz rebalans prethodilo je napuštanje sjednice vijeća prvo nezavisnih vijećnika, a zatim i vijećnika Akcije mladih.

- Povlačimo se sa sjednice, nema svrhe da tu budemo. Idemo pisat amandmane za sljedeći proračun jer je sve oko rebalansa jasno i dogovoreno između HDZ-a i SDP-a, kazao je Meštrović nakon čega je on i još pet njegovih vijećnika napustilo Gradsko vijeće.

Vijećnik Akcije mladih, Ante Rubeša poveo je raspravu vezanu uz prihvaćanje njegova tri amandmana na rebalans proračuna što nije bilo moguće jer je na Vijeću utvrđeno kako su oni poslani nakon roka. Naime, u poslovniku Gradskog vijeća Grada Zadra navodi se kako se amandmani na rebalans, proračun i prostorni plan moraju predati predsjedniku Gradskog vijeća minimlano tri radna dana prije održavanja sjednice što nije napravljeno jer su amandmani predani u petak.

Povela se rasprava i iznenadno glasovanje oko toga što se smatra radnim danom jer je Vijećemoguće sazvati i tijekom vikenda te na koncu izglasano kako će se radnim danima smatrati oni dani na koje gradske službe rade, ne ubrajajući u to subote i nedjelje.

Podsjetimo kako je Rubeša svojim amandmanima sva sredstva koja bi rebalansom trebao dobiti ŠC Višnjik htio preusmjeriti za podmirenje predstečajne nagdobe i kredita KK Zadar te obnovu sportske dvorane Jazine. Ubrzo je uslijedila burna rasprava u kojoj je Rubeša rekao kako je nedopsutivo da se materijali za Vijeće šalju samo osam dana prije sjednice te kako bi se trebali dostaviti vijećnicima minimalno 15 dana prije te je pokušao video materijalom dokazati kako je nemoguće pristupitim materijalima na službenoj stranici Grada Zadra, ali je zbog ponašanja za govornicom zaradio tri opomene i udaljen je sa sjednice. Odlazeći iz gradske uprave, Rubeša se derao i psovao što se čulo i u Velikoj vijećnici.

 

25. travanj 2024 23:26