StoryEditorOCM
4 kantunaNIJE IM LAKO

Kako je propao HDZ-ov dogovor o ostavci Damira Kneževića? I zbog čega Drita Dunatov nije raskrinkana kao „švercerica” koja „dijeli moralne lekcije"?!

Piše Predrag Opačić
13. kolovoza 2021. - 21:05

Da je netko početkom ove godine kandidatima HDZ-ove koalicije za Gradsko vijeće Zadra otkrio što ih sve čeka, tko zna koliko bi njih odustalo od natjecanja za tu „časnu dužnost”. Najprije su ih sačekali potpuno neočekivani izborni rezultati, a onda je postalo još gore.

Prošla sjednica Gradskog vijeća plastično je pokazala svu zbunjenost HDZ-ovih vijećnika i njihovih partnera. Bez dublje analize njihove političke kapacitiranosti, a ona sigurno nije sjajna, na njihovim se licima vidjela potpuna zbunjenost, kao da ne shvaćaju što se događa i što moraju napraviti. Do šoka su ih dovele poremećene linije lojalnosti jer više nije unaprijed poznato koju od stranačkih frakcija treba podržati.

Kako su se pripremili, tako su i izgledali.

A pripremali su se kroz sudjelovanje na dva sastanka nakon kojih je bilo jasno da gradski vijećnici HDZ-ove koalicije nisu načisto s tim trebaju li braniti ili ne postupke vodstva HNK Zadar za čiju je sudbinu itekako bio zainteresiran gradonačelnik Branko Dukić jer je riječ o garnituri iz njegove „kadrovske retorte”. Tek se naknadno otkrilo ne samo to da je Božidar Kalmeta na prvom od tih „pripremnih sastanaka”, kako priča nekoliko „živih svjedoka”, decidirano rekao da ne treba braniti neobranjivo. U nekim prošlim vremenima, sve bi bilo jasno.

Ali, vremena se mijenjaju: već na drugom sastanku, na kojemu Kalmete nije bilo, atmosferu je naglavačke preokrenuo Branko Dukić koji je nekolicinu vijećnika uvjeravao da prijateljstva traju vječno, a funkcije gradonačelnika ili gradskog vijećnika dođu i prođu. Auditorij je ispravno shvatio: ne treba dirati direktora HNK Damira Kneževića, pa su rijetki koji nisu „branili neobranjivo”, u čudu gledali kako Dukić „spašava prijatelja”.

Pritom nisu znali da su stvari još gore. Nekoliko nam je HDZ-ovaca potvrdilo da su znali za dogovor postignut „na vrhu stranke”: Knežević će na sjednici Gradskog vijeća podnijeti ostavku! Ni od tog dogovora nije bilo ništa. Zasad.

Ali, nije to jedini primjer koji pokazuje da je HDZ obolio od nekog čudnog virusa i da se ne zna koliko sljedećih mjeseci će biti ključno, što je, dakako, samo ograničena, unutarstranačka tegoba. Drugi primjer, pokazuje da bi se glavobolja mogla proširiti.
Pokušavajući prognozirati što bi na Aktualnom satu mogli pitati vijećnici Enija Meštrovića i koalicije „Srcem za Zadar”, a da bi na to bili spremni, u Medulićevoj su spomenuli i ime Drite Dunatov, gradske vijećnice s Meštrovićeve liste.

Tako se o poznatoj zadarskoj OPG-ovki moglo čuti da je „švercerica koja dijeli moralne lekcije” i „ne plaća najam štandova” na gradskim tržnicama jer je u dobrim odnosima s direktorom „Tržnice” Tomislavom Letinićem” kojemu je još i prodala nekakve sadnice, pa je on "štiti i daje joj privilegirani status". Sve je to zamjereno i Letiniću, koji je, uz ostale gradske direktore, bio na brifingu „svojih gradskih vijećnika”. Letinić, navodno, nije konkretnije odgovarao na ta pitanja, već je samo uzvratio da je u korektnim odnosima s Dritom Dunatov.

Na Aktualnom satu je Drita Dunatov zaista postavila pitanje o neredu na tržnici na Relji, ali je samo izazvala komičnu reakciju gradonačelnika Dukića koji je svoje pročelnike pitao je li ta tržnica gradska i ima li Grad tamo neke ovlasti. Što je bilo sa „švercericom” koja „dijeli moralne lekcije” i „ne plaća najam”?!

Do danas, iz HDZ-a o tome šute. Zašto?!

Dva se odgovora nameću kao jedino logična.

Ako je točno sve što su „uvaženi vijećnici” HDZ-ove koalicije izgovorili i čuli o Driti Dunatov, da bi se „raskrinkalo” nju, morali bi istog trena smijeniti i svog direktora Tomislava Letinića jer joj on to omogućuje. A Letinić je, podsjetimo, jedno od prvih Dukićevih kadrovskih rješenja.

Drugi odgovor je još gori i potencijalno opasniji: ako HDZ-ovci i partneri o Driti već sve znaju, ali o tome javno ne govore, znači li to da sve to što oni znaju, u „nestašici” ruku za formiranje HDZ-ovske većine u Gradskom vijeću, već sutra može postati jak argument u pritiscima na gradsku vijećnicu i uroditi njenim iznenadnim prelaskom u neki drugi politički tabor od onoga u kojega su je smjestili birači?

A Drita Dunatov sigurno nije jedina s Meštrovićeve liste čije „rupe u biografiji” zanimaju političke kalkulante željne formiranja sigurne većine u Gradskom vijeću.

DRITA DUNATOV: Ponude iz HDZ-a su bile besramne, ali ja mislim na svu, a oni samo na svoju djecu!

- Moj najam do 1. srpnja je kompletno plaćen! Ponekad se dogodi kašnjenje od mjesec ili dva jer ja sam proizvođač, a ne švercer, a proizvodnja ima sezonski karakter. Pa ja četiri kvadrata drvene plohe na tržnici na Relji dnevno plaćam 90 kuna! Pritom sam, kada je o lokaciji štandova riječ, u „slijepom crijevu” u odnosu na švercere i na tržnici u Gradu i na Relji. I među posljednjima sam dobivala štandove i suncobrane. Jedina moja suradnja s direktorom „Tržnice” je oko toga kako prave proizvođače i OPG-ovce smjestiti da prodaju svoje proizvode, a da ne moraju tražiti vezu. Što se HDZ-a tiče, u toj sam stranci mogla biti od prvog dana. Ponude su bile besramne, a oni su mi govorili da se ne bunim i da „mislim na svoju djecu”. E, u tome je razlika: ja mislim na svu djecu, a oni samo na svoju. Moja vijećnička naknada ide u humanitarne svrhe, a ja ne idem u HDZ, nisam ja uhljeb, izjavila nam je Drita Dunatov.

TOMISLAV LETINIĆ: Drita je proizvođač, a ne švercer. I - nije dužna!

Drita je jedan od naših proizvođača, a ne švercera povrća. Uostalom, upravo je ona prijavljivala preprodavače koji su se lažno predstavljali kao lokalni proizvođači. Ona je uredno plaćala po dvije rezervacije za tržnice na Poluotoku i na Relji. Svim proizvođačima se, zbog sezonskog karaktera proizvodnje, tolerira mjesec ili dva kašnjenja, ali do 1. srpnja ili do kraja kolovoza, svi oni moraju podmiriti svoje obveze prema nama, kaže Tomislav Letinić, direktor „Tržnice”.
-I niste kupovali sadnice od Drite Dunatov?
-Ma, ne. Na svom imanju imam preko 46 sorti pomidora, a kako znam da je Drita proizvođač, samo smo o tome razmjenjivali iskustva. Uostalom, imam račune od svake sjemenke koju sam kupio, zaključuje Letinić.

26. travanj 2024 09:54