StoryEditorOCM
4 kantunaSVJEDOČENJE ZADARSKOG VETERANA HDZ-A DRAGE KRPINE

Kako je Tuđman 1999. strastveno branio Josipa BrozaTita

Piše JL
12. veljače 2017. - 19:40
krpina_

Nekadašnji HDZ-ov glavni tajnik Drago Krpina, koji se nedavno stranački opet aktivirao kao zamjenik predsjednika Kluba utemeljitelja HDZ-a, dao je intervju Novom listu. Između ostalog, rekao je da HDZ ima oko pola milijuna lojalnih birača koji za stranku glasaju bez obzira kakva ona bila i tko njome vladao. Bivšeg šefa stranke Ivu Sanadera optužio je da je provodio 'račanovsku i mesićevsku politiku obračuna s mrtvim Tuđmanom', a saborskog zastupnika Milorada Pupovca da je sudjelovao u ratu protiv Hrvatske, ali ne s puškom u ruci, nego političkim sredstvima. Tvrdi da je širio miloševićevsku propagandu koja je opravdavala agresiju na Hrvatsku.

Osvrnuo se i na Tomislava Karamarka, kojemu je spočitnuo da je bio Mesićev operativac u vrijeme kada je bivši predsjednik Republike 'javno pričao morbidne viceve o Tuđmanu'.

Za Andreja Plenkovića kaže da želi vjerovati da je njegovo pozivanje na Tuđmanovu ostavštinu iskreno i da će to potvrditi u praktičnom vođenju HDZ-a i hrvatske politike.

Krpina je Novom listu prepričao i jednu anegdotu iz 1999. godine o tome kako je prvi hrvatski predsjednik strastveno branio Josipa Broza Tita.

– Svjedok sam bio 1999. jednog dijaloga predsjednika Tuđmana i Ivice Kostovića tijekom kojeg se, u jednoj mikro formi, odigravala cijela hrvatska nacionalna drama dvadesetog stoljeća. Ručali smo i Tuđman je govorio o povijesnim Titovim zaslugama. Želim pripomenuti da je isto tako često govorio o njegovoj, Titovoj, osobnoj odgovornosti za stravične zločine koje su komunističke vlasti počinile nakon rata. Kao njegove zasluge navodio je priključivanje Istre i Dalmacije Hrvatskoj, isticao je da bi bez partizanskog pokreta bila obnovljena unitarna Kraljevina Jugoslavija, naglašavao važnost Ustav iz 1974. na temelju je tzv. Badinterova komisija 1991. utvrdila da međurepubličke granice imaju karakter međudržavnih granica što je bio temelj za međunarodno priznanje Hrvatske u njezinim sadašnjim granicama... U jednom trenutku, dok je Tuđman u zanosu govorio o Titovim povijesnim zaslugama, Kostović je spontano lupio šakom po stolu i rekao: 'Predsjedniče, pa kako to možete govoriti, Tito je bio običan drumski razbojnik'. Tuđman je pobjesnio na njega, tanjuri su skakali po stolu i vikao je: 'Ništa nisi razumio, koliko godina imaš, kakve si sve škole završio, a ništa ne razumiješ'. Svašta mu je izgovorio. Međutim, Kostović je ostao pri svome: 'Predsjedniče, žao mi je što se ljutite, ali ovo je istina. Moj je otac prošao Križni put i to mi je pričao'. U tom kratkom i uzgrednom, ali dramatičnom dijalogu zrcale se sve kontroverze, sva dramatičnost pa i tragičnost hrvatske povijesti posljednjih 60, 70 godina, ispričao je za Novi list Drago Krpina.

23. travanj 2024 16:27