StoryEditorOCM
4 kantunaZAGRIJAVANJE

Kako razlaz Vučetića s Mostom i krah Sabljar Dračevac utječu na izbore u Zadru? I zašto je Mate Lukić postao „vršitelj dužnosti” reanimatora HSP-a?

Piše Predrag Opačić
12. siječnja 2021. - 21:30

Malo gdje će definitivni kadrovski razlazi i redizajni unutar neke političke grupacije imati toliko utjecaja na lokalne izbore kao što će se to dogoditi ove godine u Zadru. Pet mjeseci prije izbora, jedina „velika novost” je vrlo izgledna kandidatura bivšeg saborskog zastupnika Marka Vučetića za gradonačelnika Zadra.

Osim što se imenom Marka Vučetića javnost koristi kao gotovom izbornom činjenicom, ni HDZ ni njegovi konkurenti još ne izlaze s konkretnim kandidatima: svi su zabavljeni provođenjem anketa koje će, je li, pokazati tko među „našim ljudima” ima veće izglede. U tim se anketama u pravilu, pa tako i ovog puta, pojavljuje širok krug ljudi. U jednoj od anketa, HDZ je odlučio „provjeriti” rejting bivšeg župana Stipe Zrilića, iz čega se preuranjeno zaključuje da aktualni župan Božidar Longin i nije tako izvjestan kandidat.

Što se SDP-a i Akcije mladih tiče, navodno bi se složili da kandidat za župana bude jedan poznati zadarski liječnik, ali tek trebaju čuti što on misli o tome.

Mada je još uvijek rano, mada su pregovori i razgovori još na početku, a brojni detalji nisu ni blizu raspletu, Vučetićeva kandidatura se čini izvjesnom: njegov ulazak u lokalnu političku arenu s bokova bi trebali podržavati SDP i Akcija mladih, ali taj krug još nije zatvoren i ne bi bilo iznenađenje da se proširi.

Nakon što su Marko Pupić Bakrač i Ante Rubeša oderali grla dokazujući da su HDZ i SDP dvije strane jedne te iste medalje, sada su vrlo blizu suradnji s SDP-om. Takvo nešto ni u snu ne bi bilo moguće da nije došlo do potpunog raspada županijske organizacije SDP-a, ali i kadrovskih promjena u vodstvu gradske organizacije. Definitivno političko adaktiranje Renate Sabljar Dračevac, bivše predsjednice ŽO SDP-a, koju su „akcijaši” optuživali za manje ili više prikriveno koaliranje s HDZ-om u Županijskoj skupštini, otvorilo je vrata mogućoj suradnji s „jednom stranom medalje” u borbi s HDZ-om kao zajedničkim protivnikom. Daniel Radeta i Erol Gaši su im kudikamo prihvatljiviji od njihovih prethodnika s Trga pet bunara. Dok SDP nije dodirnuo dno i dok, ovako ili onako, nije na čelo postavio nove likove, između Akcije mladih i SDP-a nije bila moguća nikakva suradnja, a kamoli zajednički izlazak na gradske i županijske izbore.

Svjesni da u svojim redovima nemaju dovoljno jaku ličnost koju bez krzmanja mogu kandidirati za gradonačelnika, a da pritom nisu unaprijed svjesni da samo zadovoljavaju formu i pojavljuju se kao „izborni takmaci”, brzo su postigli konsenzus oko imena Marka Vučetića.

Njegova pojava ne predstavlja iznenađenje, ali ni do toga ne bi došlo da svojedobno nisu frcale varnice između Vučetića i Mosta s čijom listom je kao nestranačka osoba Vučetić završio u Saboru gdje je dobio i iskoristio priliku politički se profilirati kao „nacionalno prepoznatljiv” političar, ali je zastupao politiku i stavove koji su mostovcima dizali kosu na glavi. S vremenom se pokazalo da će sukob i razlaz između Vučetića i Petrova i Grmoje, ostaviti traga ne samo na njihove međusobne odnose nego i na sastav koalicija koje zadarski birači mogu očekivati: ma koliko SDP i Akcija mladih govorili da krug koalicijskih partnera nije zatvoren, svima je jasno da nema gotovo nikakve šanse da Most podrži kandidaturu „odbjeglog” Vučetića i stane iza njega. Petrov tu „izdaju” neće oprostiti.

Javno, mostovci svojim lokalnim liderima Mladen Malti i Ivanu Matiću ostavljaju odriješene ruke, ali, ma koliko njima dvojici možda i bila bliska pomisao o Vučetiću kao „općem” opozicijskom kandidatu, nije realno očekivati da će to Petrova uopće zanimati! Zato u ovdašnjem Mostu u pripreme za izbore ulaze računajući da su sami, pa ako se naknadno nešto dogodi, dobro se dogodi.

S druge strane, što veća samostalnost Mosta ide na ruku HDZ-u jer u njima vide nekoga tko može za sva vremena zaustaviti Miroslava Škoru i među biračima na desnici smanjiti utjecaj Domovinskog pokreta. Osim toga, na HDZ-ovu kalkulaciju tog tipa podsjeća i neočekivano „vraćanje iz mrtvih” već pomalo zaboravljenog HSP-a koji se nezaustavljivim političkim mitozama kroz godine pocijepao do besmisla. U Zadru je posao „vršitelja dužnosti” reanimatora pravaške stranke zapao Matu Lukića, dojučerašnjeg člana već napola raspadnutog NHR-a i aktualnog koalicijskog partnera HDZ-a u Gradskom vijeću Zadra, koji je zasjeo na čelo stranke kojoj se u slučaju nekog ozbiljnijeg rezultata smiješi, a što drugo nego postizborna koalicija s HDZ-om.

To nikada nije ni besplatno ni jeftino, ali će ovog puta biti teže naplativo, jer se smanjuje broj vijećnika i zamjenika, pa se bara dodatno sužava, a broj krokodila željnih političke promocije i pripadajućih mjesta po raznim ustanovama, institucijama i poduzećima sigurno nije u padu. Ali, postizborna „najezda skakavaca” je nešto na što su zadarski birači odavno oguglali.

24. travanj 2024 02:22