StoryEditorOCM
4 kantunaKOSTI U MIKSERU

Kako su Bejbi ustaša i Mata CROata ‘osmislili‘ ideološki kič na Muraju od kojeg bi i Tuđmanu pozlilo! Kipar CROata: ‘Ne znam tko je Mate Lukić!‘

Piše Ivica Nevešćanin
16. rujna 2020. - 17:41

- Ne znam ništa o tom spomeniku, niti me Mate Lukić o tome išta pitao. Ja ga i ne poznajem – kaže Mate Turić, poznatiji kao Mata CROata ili Master Mata, čiji je kameni spomenik u obliku jedra s križem gradski vijećnik Mate Lukić (NZH) predložio kao „alternativno” rješenje antifašističkom spomeniku na Muraju.

Lukić je zapravo predložio da se postojeći spomenik u obliku kamene zvijezde pretvori u postament te da se na njemu podigne kameno jedro s križem Mate Turića. Lukićeva ideja tako barem simbolički neodoljivo podsjeća na Tuđmanovu ideju o posthumnom „pomirenju” partizana i ustaša, poznatom pod sintagmom „kosti u mikseru”, a oblikovno i koncepcijski predstavlja ordinarnu ideološku glupost i estetski kič u maniri zrelog sovjetskog socrealizma, od kojeg bi i prvom predsjedniku pozlilo.

Budući da Mate Lukić, u političkim i novinarskim krugovima poznat po nadimku Bejbi ustaša, i zaposlen kao rendžer u Javnoj ustanovi Natura Jadera, slovi za neosporni autoritet na polju vrednovanja suvremenih umjetničkih praksi, umjetničkih opusa i umjetničkih djela, uz bok kustosa iz MoMe, Tate Modern i Muzeja suvremene umjetnosti, ponovit ćemo njegovo obrazloženje:

image
Prijedlog Mate Lukića: "Hrvatsko jedro" Mate Turića

- Kako nisam za uništavanje spomeničke baštine, pa ni ove koja predstavlja osnivanje ”prve ćelije KPJ”, predlažem da se isti pošalje u kiparsku radionicu jednog od najvećih hrvatskih umjetnika današnjice Mati Turiću, da isti posluži kao postolje ili temelj, a na isti da se nadogradi ”hrvatski jedrenjak s križem” (simbol zajedništva, muke, ustrajnog rada i uspjeha usprkos svim neverama koje ga tuku) i na taj način bi zadovoljili sve političke opcije, kazao je vijećnik Lukić i zabrinuto dodao:

"Trebam li posebno naglašavati kako je Vijeće Europe osudilo i odbacilo sve totalitarne i komunističke simbole te od zemalja članica EU traži isto, a koliko znam pripadamo EU i zar ovo nije jedino realno i moguće rješenje kako bi sačuvali isti!?”

Lukić je tako u europskoj ognjici 33-godišnjeg Matu Turića iz Vrbovca proglasio „jednim od najvećih hrvatskih umjetnika današnjice”, dakle uz bok jednom Kožariću, Bućanu, Artukoviću, Martinisu... premda se radi o potpuno irelevantnom autoru, ne samo u umjetničkim vodama, koji mahom izlaže po crkvenim samostanima i policijskim galerijama, a izložbu je imao i u čuvenom braniteljskom šatoru u Savskoj.

U njegovoj kratkoj biografiji na službenim stranicama predstavlja se pseudonimom kao Mata CROata (Master Mata) (Mate Turić), završio je klesarsku školu na Braču za zvanje klesarski tehničar, te Akademiju likovnih umjetnosti u Širokom Brijegu i stekao zvanje magistar kiparstva i profesor likovne kulture.

image
Antifašistički spomenik na Muraju
 
Luka Gerlanc/Cropix

Ističe da je „u stalnoj pratnji priznate kritičarke Branke Hlevnjak, koja ga je i osobno javno proglasila mladim umjetnikom 2015. godine u Hrvatskoj”. Artists On Globe mu je dodijelio nagradu za najboljeg mladog umjetnika u Hrvatskoj za 2015. godinu, a portal Akademija Art ga predstavlja kao kipara koji je ispred svog vremena. 

„Mata CROata oprostoruje reljef ističući jak simbolizam, s malo postiže puno i ostaje rukopisno prepoznatljiv, što je danas Svjetski trend svih velikih korporacija, koje žele svesti cijelu svoju tvrtku na jedinstveni prepoznatljivi logo. Mata CROata je jedan od rijetkih umjetnika u Svjetskoj povijesti koji ima prepoznatljive skulpture u kamenu, čak i onda kad mijenja teme. Mata CROata je prepoznatljiv po svom prorezanom rukopisu – REŽI ME... Mata CROata je jedan od najpoznatijih umjetnika u Jugoistočnoj Europi koji izrađuje unikatna, rukopisno prepoznatljiva i umjetnički snažna kamena jedra”, kraj citata. 

Matu CROatu smo nazvali na telefon i s njim kratko porazgovarali.

image
Mate Turić kipar iz Vrbovskog
Mate Turić

Dakle ne znate Matu Lukića?
- Predloženo rješenje nisam vidio niti sam ikad razgovarao s Lukićem o njemu. Ja Lukića ne poznajem, a za informaciju o spomeniku doznao sam tako što su mi prijatelji pokazali objavu na portalu.

Što mislite o ideji da se na antifašistički spomenik „prikači” vaše kameno jedro s križem?
- Kao ideja da se digne spomenik na neki mi se način čini dobra. Dobro je da s nešto radi...

Jeste li vi suglasni da antifašistički spomenik posluži kao postament vašem kamenom jedru?
- Nisam o tome razmišljao. Kod nas je to vječno prepucavanje, ne znam povijesni dio tog spomenika, ni mjesta na kojem bi spomenik trebao biti.

Lukić vas je predstavio kao „jednog od najvećih hrvatskih umjetnika današnjice”, a na vašim stranicama ste predstavljeni kao  jedan od najpoznatijih umjetnika u Jugoistočnoj Europi. Smatrate li vi sebe „jednim od najvećih hrvatskih umjetnika današnjice”?
- Ne mislim da sam najveći, hajdemo tako reći, ali kada čujete struku... Ove godine idem u Pariz na svjetsku izložbu, izlagat ću na Pariškom salonu. U Hrvatskoj sam dosad imao preko 40 samostalnih izložbi, a imam samo 33 godine. To je poprilično.

Kad bi vas Grad Zadar pozvao da napravite rješenje na tragu prijedloga Mate Lukića, biste li ga prihvatili?
- Ne mogu reći bi li ga prihvatio, nisam toliko upućen, nisam o tome razmišljao. Ne znam, ne mogu vam reći...

19. travanj 2024 17:31