StoryEditorOCM
4 kantunaTRI KANDIDATA

Kako su Davor Čerkuč i Zdenko Jukić "opkolili" Ivicu Pintura kao apsolutnog favorita za ravnatelja AGRRA-e i hoće li Tomo Medved spasiti Ivanu Dević?

Piše Predrag Opačić
7. veljače 2022. - 15:29

Do petka, jedinu prijavu na natječaj za izbor ravnatelja Agencije za ruralni razvoj Zadarske županije poslao je Ivica Pintur. A onda je u ponedjeljak pristigla pošta i u njoj još dvije kandidature za upražnjeno mjesto s kojeg je ostavkom otišao Vladimir Kovačević.

Ivica Pintur je 32-godišnji diplomirani pravnik, sadašnji je predsjednik Upravnog vijeća Zavoda za hitnu medicinu i prvi čovjek zadarskog HSP-a, koalicijskog partnera HDZ-a. Pintur je svojedobno bio u HDZ-u, a već je bio i predsjednik Upravnog vijeća Natura Jadere, druge županijske ustanove. I već nekoliko mjeseci, zbog političkog dogovora između HDZ-a i HSP-a, slovi kao apsolutni favorit za mjesto ravnatelja AGRRA-e.

Davor Čerkuč je drugi čovjek Nezavisne liste Ive Žuvele, nedavno zaposlen u Općini Stankovci koju od prošlih lokalnih izbora vodi nezavisni načelnik Željko Perica, čovjek koji se također našao na Žuvelinoj listi. Čerkuč se s novog radnog mjesta sada kandidira za ravnatelja AGRRA-e.

Treća prijava za ravnateljski posao stigla je od Zdenka Jukića, diplomiranog ekonomiste kojega je nedavno, na sjednicu Gradskog vijeća Zadra doveo Enio Meštrović kako bi detaljno analizirao financijsku situaciju u Košarkaškom klubu Zadar. Mada je Jukić član Centra, s kojim je bio i sastavni dio lokalne koalicije Srcem za Zadar predvođene SDP-om, osim što je blizak Meštroviću, Jukić je očigledno i kadar na kojega računa i Ivo Žuvela koji u njemu vidi stranačkog čovjeka poželjnog na budućoj parlamentarnoj listi nezavisnih.

Upravno vijeće AGRRA-e će sačekati da prođe rok u kojemu poštom može stići još neka kandidatura. Potom će kandidati biti pozvani na razgovor i prezentaciju svog programa rada AGRRA-e, a krajnji rok za izbor ravnatelja je 45 dana. Nagradno pitanje glasi – tko će biti izabran?

Otkako su njegovi vijećnici u Županijskoj skupštini digli ruke za proračun župana Božidara Longina, Ivo Žuvela je u opoziciji okarakteriziran kao HDZ-ov tihi partner. Mnoge su oči okrenute prema Upravnom vijeću i njegovoj odluci, pogotovo nakon što su čak dva čovjeka bliska Žuveli poslala molbe za ravnateljsko mjesto i tako „opkolili” Pintura kao „izglednog ravnatelja”. U opoziciji, ali i u pravaškom dijelu vladajuće koalicije, to smatraju krajnje neobičnim, pa kuloari, zasada samo ispod glasa, procjenjuju kako nije nemoguće da je neka od struja u HDZ-u dala mig Žuveli i njegovim ljudima da se kandidiraju, jer bi se time „zacementirala tiha suradnja” između HDZ-a i šestorice županijskih vijećnika Ive Žuvele započeta podrškom proračunu.

Međutim, većinu u Upravnom vijeću Agencije za ruralni razvoj u svojim rukama drže Mate Lukić i HSP! A to onda znači da bi, u slučaju da bude izabran netko od „Žuvelinih ljudi”, prethodno bile izazvane napetosti između HDZ-a i HSP-a kao čvrstih političkih saveznika, te bi u toj napetosti Mate Lukić morao odustati od unaprijed obećanog i očekivanog plijena u vidu ravnateljske fotelje. A to niti će biti lako niti je izgledno.

I to ne samo zato što bi HDZ time morao redefinirati nimalo jeftinu koaliciju s Lukićevim HSP-om, već zbog toga što upućeni u ovaj kadrovski rašomon u AGRRA-i tvrde da će prvi zadatak novog ravnatelja Ivice Pintura biti rješavanje pitanja svoje zamjenice.

Na mjestu zamjenice ravnatelja nalazi se Ivana Dević, poznata HDZ-ovka i nekadašnja načelnica Lišana Ostrovičkih, čiji rejting unutar vlastite stranke nije dovoljan za sigurno zadržavanje zamjeničke pozicije. Ivana Dević je toga itekako svjesna, ali je borbena Dević, što znaju i u HDZ-u, zaštitu zatražila od ministra branitelja Tome Medveda koji se za nedavnog boravka u Zadru raspitivao i o Devićkinom statusu.

Međutim, ako ravnatelj postane Pintur, pa onda smijeni svoju zamjenicu, ispalo bi da Ivanu Dević nije dekapitirala njena stranka nego „zločesti” koalicijski partner. Ako se to dogodi, onda na mjestu zamjenice treba očekivati zamjenika – Nenada Klarića, nekadašnjeg županijskog vijećnika Domovinskog pokreta koji je brzo pretrčao od Škore i usko se priljubio uz skupštinsku većinu HDZ-ove koalicije.

Kada i ako sve to bude obavljeno, bit će zanimljivo što će se događati s novim ravnateljem i njegovim uvjetima za taj posao. Naime, dio Pravilnika AGRRA-e o uvjetima koje ravnatelj mora zadovoljavati izmijenjen je neposredno pred raspisivanje natječaja i to zbog usklađivanja sa Statutom. Zato se od kandidata nije tražilo petogodišnje iskustvo u radu s EU fondovima.

Međutim, s obzirom da je to „petogodišnje EU iskustvo” ugrađeno u statute dvije preostale županijske agencije, otvorena je mogućnost da se naknadno promijeni Statut AGRRA-e i isti taj uvjet propiše i za mjesto već izabranog ravnatelja AGRRA-e koji te uvjete - ne zadovoljava!?

I vi mislite da sve to sliči na lakrdiju?

02. svibanj 2024 23:40