StoryEditorOCM
4 kantunaAFERA LEDANA

Kako su iz Grada Zadra ne želeći priznali da je pola gradske uprave odgovorno za postavljanje zaštitne ograde na bedemima. Na čelu s gradonačelnikom

Piše I.I.
17. kolovoza 2022. - 16:57

Nakon što je gradonačelnik Branko Dukić pokrenuo proceduru za postavljanje zaštitne ograde na svim kritičnim mjestima u Perivoju kraljice Jelene Madijevke na bedemu Grimani i u Parku Vladimira Nazora na utvrdi Forte, gradskoj upravi smo postavili pitanje koji će gradski upravni odjel biti zadužen za postavljanje zaštitnih ograda. 

Iz Grada Zadra su odgovorili kako je trenutna privremena zaštitna ograda na bedemu Grimani, na mjestu s kojeg je pao i poginuo mladi gost iz Irske, postavljena od strane tvrtke Riva Liburna, vlasnika Ledane.

- Temeljem izdanih posebnih uvjeta za postavljanje ograde u Perivoju kraljice Jelene Madijevke i Parku Vladimira Nazora u Zadru potrebno je izraditi sljedeću dokumentaciju: geodetski snimak ili tlocrt s označenim pozicijama na koje je potrebno postaviti ogradu, prijedlog izgleda ograde s točnim dimenzijama i oblikom metalne ograde i vrstom bilja, te troškovnik radova. Nakon izrade navedene dokumentacije potrebno je od strane nadležnog konzervatorskog odjela ishoditi prethodno odobrenje radova. U proces izrade predmetne dokumentacije i sigurnosnoj procjeni učinkovitosti zaštitne ograde sudjelovat će više upravnih odjela i tvrtka Nasadi, te će se nakon toga donijeti zaključak o preuzimanju obveza realizacije, odgovorili su iz odsjeka za informiranje i odnose s građanstvom Grada Zadra. 

Dakle, nekoliko gradskih pročelnika i djelatnici gradske tvrtke Nasadi radit će na projektu postavljanja dviju ograda u povijesnom perivoju i parku. Zvuči kao da se ne želi samo jednoj osobi ili upravnom odjelu "prišiti odgovornost" za nepostavljanja zaštitne ograde na opasnim dijelovima bedema.

Kako je riječ o zahvatu komunalne prirode na spomeniku kulture u vlasništvu Grada Zadra kojeg koriste Nasadi, nije teško pretpostaviti da će u rješavanje ovog "svemirskog" problema sudjelovati gradonačelnik Branko Dukić, UO za komunalne djelatnosti Robertina Dujele, UO za kulturu Dine Bušić, UO za gospodarenje gradskom imovinom Tomislava Korone te direktor Nasada Josip Krnčević. Uz neizbježnu asistenciju Ante Ćurkovića, novog pročelnika ureda gradonačelnika, i suradnju Konzervatorskog odjela u Zadru na čelu s pročelnikom Igorom Miletićem.

Drugim riječima, ako nitko od njih nije u stanju ovaj problem samostalno riješiti, a govorimo o pola gradske uprave, onda su očito svi za njega odgovorni.

Pa i za to što ograda nije postavljena prije četiri godine kada je poginuo mladi gost iz Nizozemske. 

24. travanj 2024 13:08