StoryEditorOCM
4 kantunaLAŽNI KVADRATI

Kako su Vuković i Markov molili Maltu da odustane od istraživanja Ledane. Je li Ledana na Paviljonu zatajila 82 m2 i oštetila Nasade za 280.440 kn?

Piše Ivica Nevešćanin
5. kolovoza 2022. - 20:17

Sve podatke koje je Zadarski.hr dosad koristio u analizi poslovanja Ledane - o minimalnim uvjetima, zakupu poslovne i javne površine, radnom vremenu... - dobili smo iz službenih izvora. 

No što je s neslužbenim izvorima, s onim što su brojni građani i posjetitelji Ledane vidjeli svojim očima, a ne odgovaraju brojkama iz ugovora i službenih odgovora. Što učiniti s činjenicom da je Ledana od prve poslovne godine koristila značajno veću površinu Perivoja kraljice Jelene Madijevke nego što je imala pod ugovorom i plaćala, uglavnom bez neophodnih minimalnih uvjeta za obavljanje ugostiteljske djelatnosti? Može li se uopće vjerovati iznosima površina koji su navedeni u sklopljenim ugovorima o zakupu između Nasada i Rive Liburna ako prilikom podnošenja zahtjeva za dobivanje minimalnih uvjeta nije bilo potrebno priložiti skicu javne površine u zakupu?

Ovaj dio priče o Ledani prvi je prije pet godina javno otvorio bivši gradski vijećnik Mladen Malta, tada još uvijek i predsjednik Udruženja obrtnika Zadar. Potaknut, kako je rekao, upitima kolega ugostitelja i pojedinih građana, Malta je na sjednici Gradskog vijeća od 1. kolovoza 2017. godine postavio pitanje gradonačelniku Dukiću i resornim pročelnicima vezano za korištenje javne površine u Perivoju od strane Ledane. Njegova potraga za odgovorima trajala je dvije sjednice Gradskog vijeća, sve do kraja listopada, no kako na kraju nije bio zadovoljan odgovorima, Malta je 23. studenog 2017. o svemu detaljno obavijestio Općinsko državno odvjetništvo u Zadru kroz „prijavu nezakonitog poslovanja i gospodarenja imovinom Grada Zadra”. 

Što im je dakle Malta sve priložio?

image

Mladen Malta

Jure Miskovic/Cropix

Malta je krenuo od ”odokativne metode” i pritom sve brižljivo dokumentirao. Prve informacije o nepravilnostima u Ledani dobio je od svojih kolega ugostitelja i pojedinih građana. Obratili su mu se kao predsjedniku udruženja i gradskom vijećniku upozorivši ga da Ledana koristi veliku površinu Perivoja te da komunalni redari uopće ne kontroliraju rad Ledane, za razliku od ostalih obrtnika koji se suočavaju s čestim nadzorima komunalnog redarstva. Prinijeli su mu pritužbe na račun glasne glazbe koja se pušta u Ledani u kasnim noćnim satima i to na otvorenome što nikome, osim njima, nije dozvoljeno. 

Upozorili su ga da Ledana prilikom organizacije koncerata zatvara ulazna vrata u Perivoj te zauzima kompletan prostor Perivoja, podsjetili su ga na brojne padove pijanih gostiju s bedema, na stavljanje šatora bez dozvole konzervatora, na veliki broj prijava raznim inspekcijama nakon kojih se nikada ništa nije promijenilo. „Sve navedeno dovodi do toga da se opravdano posumnja da se u ovom slučaju radi o povlaštenom poslovanju i nelojalnoj konkurenciji koja krši čitav niz zakona i odredbi” piše Mlata zadarskom ODO-u.

I onda ulazi u dokazivanje. Kako bi se osobno uvjerio u ono što su mu kolege i građani prenijeli, Malta je četiri dana prije 3. sjednice Gradskog vijeća 1. kolovoza 2017. otišao u Ledanu popiti kavu (točno u 10.29 sati, prema fiskaliziranom računu). Prvo što mu je upalo u oko je bilo to da se radi o velikoj terasi koju je u dva navrata izmjerio koracima. Ispalo je da Ledana koristi oko 700 kvadrata javne površine, a po ugovoru za tu godinu je imala pravo na 195 kvadrata. Zatečeno stanje Malta je fotografirao te o svemu na sjednici upoznao gradonačelnika i gradske vijećnike. Pritom je od odjela za upravljanje gradskom imovinom, komunalnog odjela i Nasada, zatražio podatke koliko se površine Perivoja koristi, a koliko plaća, i tko sve to nadzire. 

Odgovore koje je dobio nisu ga zadovoljili, primjerice, odgovor komunalnog odjela kako komunalni redari nisu primili na znanje predmetne ugovore (između Nasada i Rive Liburna, op.a.) te zbog toga, i pored velikog broja pritužbi, nisu mogli vršiti nadzor nad njihovom provedbom, iako u članku 9. ugovora između Nasada i Rive Liburna o zakupu javne površine, jasno piše da nadzor nad provedbom ugovora vrše komunalni redari. 

image

Pogleda na Paviljon Ledane

Luka Gerlanc/Cropix

Kad ih je Malta s tim suočio, iz komunalnog odjela su mu odgovorili da je članak 9. pogreška, jer komunalni redari provode nadzor samo nad ugovorima koje Grada Zadar izravno sklopi s korisnicima javnih površina, a ovdje su ugovor s Ledanom potpisali Nasadi.

Malti je odgovoreno da je korištenje Perivoja Nasadima na neodređeno vrijeme prepustio gradonačelnik Zvonimir Vrančić 2011., te je dobio podatke o ugovornoj površini za 2017. godinu (195 kvadrata). Iz toga je konstatirao da Ledana koristi oko 500 kvadrata veću površinu nego što je plaća, što pomnoženo s visinom sezonskog najma (85 kuna) i četiri mjeseca, iznosi 170.000 kuna, koje se iz njemu nepoznatih razloga ne naplaćuje Rivi Liburna. „Time se svi drugi poduzetnici koji plaćaju cjelokupnu korištenu površinu stavljaju u nepovoljniji položaj”.  

Nezadovoljan dobivenim odgovorima, Malta je nastavio svoje istraživanje. Tako je direktora Nasada Lenka Ugrnića pitao: „Zar ne vidite da se radi o puno većoj površini koju koristi Ledana?”, na što mu je on odgovorio kako on tamo baš ne zalazi i da mu se čini kako je to sve u redu i da je to briga i obveza komunalnog redarstva, a ne njegova.

Poslije tog razgovora s Ugrinićem, Malta ponovno odlazi u Ledanu, 26. rujna 2017., opet naručuje piće (10.27 sati, fiskalizirani račun) i još jednom mjeri površinu koju koristi Ledana i još jednom se uvjerava da se radi o površini od 700 kvadrata. 

Na idućoj sjednici Gradskog vijeća 2. listopada izražava nezadovoljstvo nepotpunim odgovorima i traži nove nadopune te dobiva odgovor Grada Zadra da komunalno redarstvo nije ovlašteno provoditi nadzor nad ugovorom o zakupu javne površine koje zaključuju Nasadi te traže da Nasadi sami nadziru korištenje javne površine i korigiraju spornu točku 9. iz ugovora.

image

Bivši direktor "Nasada" Lenko Ugrinić

Jure Mišković/Hanza Media/Cropix

„Nakon proučavanja cjelokupne dokumentacije moje je mišljenje da Grad u ovom slučaju zapravo prebacuje odgovornost za neodgovorno gospodarenje gradskom imovinom na tvrtku Nasadi”, žali se Malta ODO-u, podsjećajući da nije dobio odgovore za prijašnje ugovore Nasada i Ledane, uvjete pod kojima su sklopljeni, iznosi koji nisu naplaćeni i zašto nisu naplaćeni, pitajući se čija je to odgovornost i kome se tako pogoduje?

Konačno, Malta krajem listopada 2017. iz Grada Zadra dobiva odgovor na prvo pitanje sa sjednice od 1. kolovoza. Odgovor dobiva u obliku zapisnika o izvršenom nadzoru komunalnih redara u Ledani od 17. listopada 2017. godine, uz priložene fotografije stanja javne površine i izrađene skice korištenja površina u Perivoju. Malta izražava čuđenje kako je sad odjednom komunalno redarstvo Grada Zadra ovlašteno nadzirati javnu površinu koju koristi Ledana, kad su mu prethodno odgovorili da provedbu ugovora između Nasada i Ledane nadziru Nasadi. Sam nadzor komunalnih redara za Ledanu je poražavajući...

„U tom nadzoru utvrđena je ukupna površina koja se koristi na dan 17. listopada 2017. i ona iznosi 266 m2 + 82 m2 = 348 m2, iako po ugovoru ta površina bi na taj datum trebala biti 75 m2, što je razlika od 273 m2, i to je u zimskom periodu, a u ljetnom je ona koju uporno tvrdim i dokazujem 700 m2”.

I tu dolazimo do najzanimljivijeg dijela Maltine prijave. Nakon što je konstatirano crno na bijelo da Ledana koristi veću površinu nego što plaća, Malta piše:

image

Branimir Markov, suvlasnik Ledane

Youtube/Screenshot/

„U međuvremenu me u Udruženju tražio gospodin Miho Vuković i predstavio se kao suvlasnik Ledane (premda je provjerom o poslovanju vidljiv samo Branimir Markov, a prethodno je direktor tvrtke Riva Liburna bio Robert Škifić). Tada me nazvala tajnica rekavši kako me treba Miho Vuković i spojila nas, a gospodin Vuković je tražio sastanak tj. kavu. Našli smo se na Trgu u caffe baru Lovre gdje nam se nakon 15 minuta pridružio i Branimir Markov. Zamolili su me da odustanem od daljnjih pitanja vezano za Ledanu, te kako su oni u potpunosti ispravni, premda nisu imali odgovore na neka moja daljnja pitanja i djelomično su priznali neke moje tvrdnje kako im nikad od početka poslovanja nije dolazilo komunalno redarstvo i da bez odobrenja zatvaraju kompletan perivoj tijekom koncerata.”

Malta potom istražiteljima piše kako je po svim dostavljenim prilozima evidentno da se radi o nizu nepravilnosti te da je „lako zaključiti da se radi o privilegiranom poslovanju za razliku od drugih poduzetnika i sprezi s nadležnim institucijama”, te  dodaje:

„U međuvremenu sam došao do saznanja kako je neevidentirani suvlasnik gospodin Miho Vuković suprug Marine Dujmović Vuković, bivše sutkinje i predsjednice Prekršajnog suda u Zadru, bivše državne tajnice Ministarstva pravosuđa i sadašnje pročelnice ureda župana Zadarske županije, pa mi postaje jasnije kako se odbacuju prekršajne prijave i koristi politički utjecaj (primjer dovođenja Predsjednice RH prilikom poplave u Zadru baš kod Branimira Markova kojem je poplavila kuća).”

Na kraju Malta moli ODO da ispita sve njegove tvrdnje i dokaze te legalnost postupanja i odgovornost u slučaju Rive Liburna, Nasada i Grada Zadra, kao i ostale činjenice po njihovoj procjeni, te postupe u skladu sa zakonom.

Pet godina kasnije, pitali smo zadarski ODO što je poduzeo povodom Maltine prijave, ali i prijave koju su članovi Akcije mladih podnijeli prošle godine. 

image

Zgrada suda na Poluotoku

Jure Miskovic/Cropix/Cropix

- Vezano za vaš novinarski upit izvješćujemo Vas kako u konkretnom slučaju Općinsko državno odvjetništvo u Zadru provodi izvide, te nije donesena konačna državnoodvjetnička odluka – odgovorila nam je Darija Padovan Buškulić, općinska državna odvjetnica.

- Nekih mjesec dana nakon predaje prijava pozvan sam u policiju gdje sam dao svoj iskaz. Desetak dana nakon toga su me opet nazvali iz policije zbog neke dokumentacije koja im je nedostajala. Dostavio sam im traženu dokumentaciju i od tada do danas nitko me više nije zvao. Ni iz policije ni iz ODO-a – kazao nam je Mladen Malta.

Dakle, u pet godina ODO nije bilo u stanju provesti ono što su novinari Zadarskog.hr uspjeli u desetak dana.

Osim toga, Malta im je u svojoj prijavi dao dovoljno materijala i dokaza za opravdanu sumnju da se u Ledani događaju brojne nezakonitosti. Da je u ODO-u bilo imalo volje da u ovih pet godina nešto po tom pitanju napravi, možda bi danas imali i neke presude. Ali od filozofije ”što bi bilo kad bi bilo”, nema velike koristi, a nama ostaje duboko zabrinjavajuća spoznaja da je upravo zbog ovakvih i sličnih petogodišnjih ”izvida” u slučajevima gdje su uključeni utjecajni pripadnici zadarskog establišmenta povezani s politikom, teško narušeno povjerenje javnosti u samostalni rad zadarskih istražitelja.

Je li Ledana oštetila Nasade na Paviljonu za 280.440 kuna?

Vjerodostojnost površina iz ugovora sklopljenih između Nasada i Rive Liburna o zakupu javnih površina također je pod debelim upitnikom. Ne samo što je Ledana koristila veću površinu nego što je plaćala (i na njoj poslovala bez minimalnih uvjeta i suglasnosti konzervatora), nego s razlogom postavlja pitanje koliko su iznosi površina uneseni u ugovor uistinu realni i istiniti. 

Naime, kao što smo već pisali, kod izdavanja prvih i jednih minimalnih uvjeta za javnu površinu od 100 kvadrata za potrebe kafića, Riva Liburna nije priložila nikakvu skicu. A skicu koju je priložila kod traženja minimalnih uvjeta za poslovni prostor noćnog bara, za koju policija sumnja da je krivotvorena, nije izradila ovlaštena stručna osoba i u njenu vjerodostojnost se opravdano sumnja.

Zadarski.hr je u posjedu nekoliko skica Perivoja s označenim površinama u zakupu od strane Rive Liburna u 2017. godini, ali se na njima ne poklapaju iznosi površina, a samo dvije skice imaju određenu vjerodostojnost. Jedna je neautorizirana skica, na kojoj je Lenko Ugrinić flomasterom objašnjavao Mladenu Malti površine Perivoja koje Ledana ima u godišnjem i sezonskom zakupu. Drugu skicu izradili su komunalni redari nakon provedenog nazora u Perivoju 17. listopada 2017., a treća skica, koju je u prosincu 2017. izradila tvrtka Navigator, specijalizirana za geodeziju, građevinarstvo i poslovne usluge, dobili smo od Nasada.

Kako se manipuliralo površinama pokazat ćemo na primjeru prostora tzv. Paviljona, centralnog objekta Ledane koji se preko zime ostakli i koristi kao zatvoreni kafić. Riva Liburna ga podiže 2013., kada s Nasadima sklapaju prvi jednogodišnji ugovor za javnu površinu od 75 kvadrata. Prema skici s oznakama direktora Ugrinića upravo na tih 75 kvadrata nalazi se Paviljon (piše: Ugovor I, od 1.1. do 31.12.). 

Komunalni redari u svom nazoru utvrđuju međutim da površina kružnog prostora Paviljona ima 154, a ne 75 kvadrata. Štoviše, kasnija izmjera tvrtke Navigator pokazuje da paviljon ima 157 kvadrata, dakle 82 kvadrata više. Još je zanimljivije da je na Navigatorovoj skici, pod ”površinom A” označen prostor Paviljona (157 m2) i okolnih objekata (WC 5m2; skladište 1 16 m2; skladište 2 6 m2), ukupno 184 kvadrata, točno koliko od 2018. do 2021. Ledana ima u godišnjem zakupu! 

Naime, godišnji ugovor na 75 kvadrata (za Paviljon) Ledana zadržava sve do 2017. godine kada Mladen Malta upozorava da Ledana koristi veću površinu nego što plaća. Nakon njegovog iistupa u Gradskom vijeću, Riva Liburna za 2018. sklapa novi godišnji ugovor, ali na precizno izmjerenih 184 kvadrata koji obnavlja sve do siječnja 2022., kada potpisuju jedinstveni godišnji ugovor za 599 kvadrata javne površine. 

Takva odstupanja u kvadraturi primjetna su i na drugim lokacijama u Perivoju koje je koristila Ledana. Površine su uglavnom prikazane manjima nego što stvarno jesu, ali nigdje toliko drastično kao na primjeru Paviljona, centralnog objekta Ledane. 

Znači li to da su u sklopljenim ugovorima između Nasada i Rive Liburna od 2013. do 2017. namjerno uneseni krivi iznosi javnih površina, kao i kod zakupa poslovnog prostora za noćni klub?  Znači li to da je javna površina u zakupu namjerno umanjena kako bi Riva Liburna manje plaćala Nasadima? Prema našem izračunu, prema tadašnjim cijenama, Nasadi su za razliku u površini od 82 kvadrata Paviljona izgubili 280.440 kuna zakupa, a toliku korist imala je Ledana.  

Hoće li odgovore na ova pitanja dati zadarsko Državno odvjetništvo? Možda, jednog dana, za nekih pet godina...

image

Oznaka površine Paviljona koju je izradio Lenko Ugrinić

image

Površina Paviljona koju su izmjerili komunalni redari

Zadarski.hr/
image

Površina paviljona prema izmjeri tvrtke Navigator

Zadarski.hr/
18. travanj 2024 13:53