StoryEditorOCM
4 kantunaNIJE JOŠ GOTOVO...

Kalmeta: ‘Erlić je kapacitet za ministra! Još će naših kadrova ići u Zagreb, razgovaramo o četvrtom državnom tajniku i mjestima u državnim tvrtkama!‘

Piše Ivica Nevešćanin
21. srpnja 2020. - 22:29

– S ovakvom pobjedom Zadru pripada ministarsko mjesto. Tražit ćemo ministarsko mjesto i već imamo mlade ljude koji bi vrlo dobro obavljali ministarsku dužnost – kazao je Božidar Kalmeta, predsjednik Županijske organizacije HDZ-a u izbornoj noći, kada je već bilo jasno da će HDZ u 9. izbornoj jedinici osvojiti osam saborskih mandata.

Iako je dobio najviše preferencijskih glasova, umjesto Kalmete u Sabor će mlada Nikolina Baradić, zajedno s Grozdanom Perić i Radom Šimićevićem. Josip Bilaver koji je skokom Kalmete na prvo mjesto s osmog pao na deveto ionako nije bio planiran za Sabor, nego za povratak na dosadašnje mjesto državnog tajnika u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture.
Na mjesto državne tajnice vraća se i Marija Pletikosa u Ministarstvu demografije, a u ponedjeljak je potvrđeno da će Šime Erlić, dosadašnji pročelnik za EU fondove u gradskoj upravi, biti novi državni tajnik u Ministarstvu regionalnog razvoja i EU fondova. Tri saborska mandata, tri državna tajnika, ali bez ministra, je li to ono što je Zadar trebao dobiti, pitamo prvog čovjeka HDZ-a Zadarske županije.

Još nije gotovo

– Nismo još gotovi. Bit će još nekih naših kadrova koji će ići gore. Razgovori i pregovori traju za još jedno mjesto državnog tajnika, ali i u nekim mjestima u državnim tvrtkama – kaže Božidar Kalmeta, ostajući "zaključan" za odgovore na pitanja koji kadrovi, u kojem ministarstvu i državnom poduzeću.

Ipak, tražili ste ministra, a dobili ste, za sada, samo jednog novog državnog tajnika. Je li to dovoljno za osvojenih osam mandata?
– Kao što sam rekao, razgovori i pregovori još traju. Za neke naše ljude iz grada i županije definitivno ima mjesta u novoj vladi i državnim poduzećima. Šime Erlić će biti državni tajnik, ali naravno da je kapacitet za ministra. Ali tako su se posložile karte, ostao je korak do ministra. To je priznanje za njegov dosadašnji uspješan rad i samo je pitanje vremena kada će postati ministar.
 

Ivan Anušić, osječko-baranjski župan, izjavio je kako su oni dobili četiri ministarska mjesta jer su u dvije slavonske jedinice osvojili po osam mandata. HDZ je u 9. jedinici također osvojio osam mandata, ali Zadar nema ni jednog ministra?
– Kod izbora ministara regionalni ključ nije bio presudan. Istina, oni su u Slavoniji osvojili osam, a dosad su dobivali šest, i za njih je to veliki skok. Mi osam dobivamo uredno godinama. Gledajte, premijer ima svoju viziju, traži stručnost, ali i zastupljenost žena u izvršnoj vlasti. Prilikom izbora ministara imate čitav niz okolnosti koje na to utječu.
 

Je li na koncu to ipak ono što ste htjeli? Uvijek ste govorili da se naši ljudi u vladi trebaju brinuti i za interesa Zadra i Zadarske županije.
– Mislim da možemo biti itekako zadovoljni. Josip Bilaver se profilirao u odličnog operativca, kao i Maja Pletikosa. Erlić će, siguran sam, biti odličan državni tajnik. Ako dobijemo još jednog državnog tajnika i neka mjesta u državnim tvrtkama, uz tri saborska zastupnika, gradonačelnika i župana, mislim da možemo biti zadovoljni. Što se tiče interesa Zadra i Županije, ministri kao i državni tajnici se trebaju brinuti za interes ne samo Zadra i ove županije, nego cijele izborne jedinice odnosno države – rezimira Kalmeta.

Očevi grijesi

Novi državni tajnik Šime Erlić afirmirao se u gradskoj upravi kao pročelnik odjela za EU fondove. Poznat je kao iznimno stručan, operativan i komunikativan zbog čega uživa simpatije među novinarima i u javnosti. Paralelno je u HDZ-u preuzeo brojne važne uloge, na posljednjim predsjedničkim izborima i nedavnim parlamentarnim bio je predsjednik gradskog izbornog stožera. U nekoliko navrata se spominjao kao idealan kandidat za gradonačelnika, a kasnije i za mjesto ministra. Najbliže je tome bio tijekom zadnje rekonstrukcije bivše Plenkovićeve vlade, kada mu je fotelja ministra za EU fondove navodno za dlaku izmakla.

Sve do danas, za taj posljednji korak prema Zagrebu, Erliću je najveći uteg unutar HDZ-a predstavljala USKOK-ova optužnica protiv njegovog oca Novice u aferi "Ribar". Sada je izgleda konačno prestao ispaštati za "očeve grijehe" dobivši priliku da postane nova zadarska politička zvijezda.

20. travanj 2024 07:47