StoryEditorOCM
4 kantunaŽUPANIJSKA SKUPŠTINA

Kalmeta i Longin ga odgovarali, Lončar ostaje kod ostavke, HDZ se susreo s potpuno novim problemom 

Piše Predrag Opačić
11. veljače 2020. - 22:00

Predsjednik Skupštine Zadarske županije Željko Lončar podnio je ostavku na tu dužnost, pa će se do kraja ovog mandata na sjednicama pojavljivati isključivo u ulozi vijećnika. Definitivnost Lončarovog odlaska s dužnosti znači da ga vrh zadarskog HDZ-a nije uspio nagovoriti na povlačenje ostavke iako su u razgovorima usmjerenim na „lončarovo odustajanje” sudjelovali i predsjednik Županijskog odbora HDZ-a Božidar Kalmeta i zadarski župan Božidar Longin.

Unatoč tome što je i sam svjestan da iznenadna ostavka, svega godinu dana prije isteka mandata, nužno rađa zavjerenička objašnjenja po kojima dosada nije naveo „prave razloge” svog odlaska, Lončar istrajava na „zamoru materijala” kao jedinom objašnjenju. Kalmetino i Longinovo nagovaranje, pa i molbe da odustane od ostavke, nije želio komentirati.

- Moja je ostavka definitivna i vrlo brzo će biti obznanjena. Županijski odbor, Županijska skupština i mediji će biti pismeno obaviješteni - kaže Lončar i nastavlja.

- Trideset godina u politici je dugo, a 65 godina života nije malo! Odlazak je nešto prirodno, neka sada mlađi potegnu. Moji razlozi su zaista osobne prirode i to je jedina istina. Ostat ću kao vijećnik do kraja ovog mandata i to će biti moj posljednji mandat. Radio sam iz uvjerenja, dosta toga sam dao i sad je vrijeme na drugima - priznao je.

U županijskoj opoziciji vole vjerovati kako su neprekidni ratovi s Markom Pupićem Bakračem i Antom Rubešom potpuno iscrpili bivšeg predsjednika Skupštine, ali on i to demantira:

- Ne, to nije točno. Svatko od nas u politici samostalno bira svoj način rada, a ja sam predugo u politici da bi me bilo tko umorio, pa ni dvojica vijećnika Akcije mladih. U politici nikada ne ide sve glatkom ali nikada nije ni sve preteško, to je rad s usponima i padovima, kao i u životu - zaključuje Željko Lončar.

Njegovim odlaskom i neuspjelim nagovaranjem na povratak, HDZ se našao pred problemom s kojim nema nikakva iskustva: odmah nakon što je postalo jasno da Lončar nema namjeru promijeniti svoju odluku, krenule su unutarstranačke konzultacije o imenu njegovog nasljednika, ali se onda po prvi put vladajućoj stranci dogodilo da nekolicina od 22 njihova vijećnika u Županijskoj skupštini, kojima je to ponuđeno – odbijaju preuzeti predsjedanje Skupštinom?! Ni u HDZ-u nitko nema opširnije objašnjenje za tu „pojavu”.

Ili im je godinu dana do kraja mandata premalo za preuzimanje dužnosti ili im se ne ulazi u neprekidne žestoke svađe s agresivnom opozicijom ili im se ne da napamet učiti skupštinski Poslovnik ili sve to zajedno. Kako god bilo, trenutno se ne zna tko će biti predsjednik ili predsjednica Županijske skupštine.

23. travanj 2024 12:11