StoryEditorOCM
4 kantunaAFERA LEDANA

Kalmeta: "Kad se taj ugovor potpisivao bio sam u Zagrebu." Zubčić: "Za pad s bedema i Ledanu odgovoran je gradonačelnik, a HDZ drži DORH pod kontrolom"

Piše I.I. & P.O.
10. kolovoza 2022. - 22:10

Više od mjesec dana prošlo je od tragične smrti 20-godišnjeg Seana Borgana, mladog Irca koji je pao s bedema u Perivoju kraljice Jelene Madijeveke. Županijsko državno odvjetništvo još uvijek nije završilo izvide vezane uz okolnosti njegove smrti, a velika tragedija prerasla je u aferu zbog nezakonitog poslovanja Ledane koja koristi najstariji gradski perivoj.

Za komentar afere pitali smo predsjednika županijskog odbora HDZ-a i bivšeg gradonačelnika Božidara Kalmetu te predsjednika ŽO SDP-a i županijskog vijećnika Juru Zubčića.

- Nemam nikakvog komentara, ja sam, kada je taj ugovor potpisivan, bio u Zagrebu. Osim toga, treba sačekati i vidjeti što će biti ustanovljeno u postupcima koji su pokrenuti, izjavio je predsjednik ŽO HDZ-a Božidar Kalmeta.

Predsjednik ŽO SDP-a Jure Zubčić, bio je puno rječitiji. Smatra da je ugovor između Nasada i tvrtke Rive Liburna o zakupu poslovnih prostora i javne površine odavno trebao biti raskinut.

- Raskid ugovora se već trebao dogoditi s obzirom na to da se u cijelom postupku dokazalo da je umreženost institucija pod kontrolom HDZ-a, od gradske tvrtke Nasadi koja je sklopila ugovore s Rivom Liburnom, Grada Zadra koji je osnivač tvrtke Nasadi i koji je taj prostor prepustio Nasadima na korištenje, od Ureda državne uprave koji je u prošlosti izdao minimalne uvjete pa do prijašnjih inspekcija i sadašnjeg Državnog inspektorata koji je tek nedavno utvrdio nepravilnosti u poslovanju. Uz to, gradonačelnikovo nedozvoljavanje bilo kakvih manifestacija na Poluotoku izvan vikenda ide u smjeru "ako ne mogu Branimir Markov i Miho Vuković onda ne može nitko". HDZ je naučio biti povlaštena kasta u ovom gradu i ako ne mogu oni, onda ne može nitko pa makar svi drugi radili po zakonu, istaknuo je Zubčić koje smo upitali tko bi u ovom slučaju trebao snositi odgovornost za pad s bedema, ali i dugogodišnje nezakonito poslovanje Ledane.

- Kada se dogodi takva tragedija, drugi put sa smrtnim ishodom, naravno da se treba povući pitanje odgovornosti. Nikom nije bilo u cilju namjerno nekoga odvesti u smrt, ali kada netko padne s bedema odgovornost je prije svega na gradonačelniku, Upravnom odjelu za komunalne djelatnosti, na direktoru Nasada, uredu Državne uprave koji je pod sumnjivim okolnostima dao minimalne uvjete. Odgovornost, barem onu moralnu, trebaju snositi i vlasnici Ledane. Da su se poštovali svi zakoni RH taj momak tamo ne bi uopće bio jer Ledana ne bi radila, a netko bi zasigurno došao i kazao da se rupa ne može ostaviti nezaštićena ako je tamo noćni klub. Očito nikog nije bila briga s obzirom da je već dvoje ljudi na istom mjestu poginulo, ističe Zubčić dodajući kako na kraju priče nitko neće snositi odgovornost, a zapravo su svi odgovorni.

Kada je u pitanju dugogodišnje nezakonito poslovanje Ledane, Zubčić ističe kako su odgovorni svi oni koje je dosada naveo, ali i dodaje još jednu instituciju – DORH.

- Državno odvjetništvo sve ove godine nije ništa poduzimalo. U javnom se prostoru, iz različitih političkih opcija, dugo vremena govorilo o poslovanju tog ugostiteljskog objekta, a državno odvjetništvo se cijelo vrijeme pravilo gluho. Što stvarno treba doći do tragedije da netko u DORH-u reagira?! Na osobnoj koži i na mnogim drugim primjerima u našem gradu svjedočimo da je državno odvjetništvo pod kontrolom vlasti odnosno HDZ-a i da reagiraju tek kad su stjerani u kut, kazao je Zubčić ističući kako u gradu vlada  komunalni nered. 

- Kada su u pitanju javne površine, imamo potpuno bezvlašće. Jasno mi je da se ugostitelji bore za profit, ali se to treba jasno urediti. Ako ćemo imati mediteranski štih sa stolovima na ulici onda tu treba uvesti red i pravila, a oni se nimalo ne poštuju. Kad se napravi đir po Poluotoku vidite kako terase blokiraju ulaze u mesnice, trgovine, institucije i koriste javnu površinu koju ne plaćaju jer im nitko ne može iznajmiti ulaz u nečiji poslovni prostor. Komunalni redari takve stvari više ne kažnjavaju jer znaju da će netko povući neku vezu, rekao je Zubčić koji je za kraj najavljujući i kako će s županijske razine uputit prijedlog da se Perivoj kraljice Jelene Madijevke proglasi spomenikom parkovne arhitekture i da na upravljanje Naturi Jaderi.

- To se odavno trebalo dogoditi, zaključuje Zubčić. 

19. travanj 2024 04:21