StoryEditorOCM
4 kantunaVIDEO: 'LJUDI SU ME ZAUSTAVLJALI NA ULICI I DAVALI MI POTPORU. TO MI JE DAVALO SNAGU..."

Kalmeta novinarima otkrio kako se osjeća nakon presude i što će sada raditi USKOK NAJAVIO 'Žalit ćemo se, za nas nema dvojbe, kaznena djela su počinjena'

Piše JL
19. rujna 2019. - 18:23
kalmeta

Bivši HDZ-ov ministar i zadarski gradonačelnik Božidar Kalmeta u četvrtak je oslobođen optužbi da je sa suradnicima podijelio preko 15 milijuna kuna i 850.000 eura iz tvrtki za održavanje i izgradnju cesta, no krivima su proglašena trojica njegovih suoptuženika.

Sudsko vijeće zagrebačkog Županijskog suda nepravomoćno je osudilo nekadašnjeg Kalmetinog državnog tajnika Milivoja Mikulića, koji je također bio i u upravi Hrvatskih autocesta (HAC), na tri godine zatvora, dok je bivši čelnik HAC-a i Hrvatskih cesta (HC) Stjepko Boban osuđen na dvije godine.

Božidar Kalmeta prisjetio se da je na početku suđenja prije dvije godine rekao novinarima da ako je već do toga moralo doći da je zadovoljan što je proces počeo "jer u ovoj kući (Županijski sud) ne vrijede kafanske priče, insinuacije, tračevi, zlonamjerne priče nego činjenice, svjedoci, vještačnje i sve što sud koristi i tada sam rekao da se ne bojim."

 

"Nakon dvije godine suđenja potvrdilo se da nitko mene ne tereti za ništa. Ja sam to znao da jedino tako i može biti, ali tko je meni to vjerovao", zapitao se, a prenosi N1.

Na upit što dalje, Kalmeta se ispred Županijskog suda zahvalio svima koji su mu svih ovih godina davali potporu.

- Želim zahvaliti odvjetniku koji je svih ovih godina bio uz mene te svim ljudima koj su me zaustavljali na ulici i pružali mi potporu, to mi je davalo snagu da će istina doći na vidjelo i da će presuda biti ovakva, rekao je.

 

Svjestan je činjenice da je ova presuda nepravomoćna te da postoji mogućnost USKOK-ove žalbe. Istaknuo je kako planira ostati u mirovini.

- Ja sam u mirovini, u koju sam otišao iz razloga što sam imao optužbu koja nija bila nimalo laka, bila je zastrašujuća za slušati. Planiram ostati u mirovini, ostat ću predsjednik Županijskog odbora. Ništa više od toga, posvetit ću se svojim najmlađim dečkima, jedan je 5. a drugi 8. razred osnovne škole, izvest ih na pravi put zajedno sa suprugom, poručio je Kalmeta.

Odgovorio je i na pitanje snosi li ipak odgovornost obzirom da su njegovi suoptuženici proglašeni krivima i osuđeni na zatvorske kazne.

- Ne osjećam nikakvu odgovornost, ja sam po svim točkama oslobođen, mogu govoriti o sebi, a za druge ne mogu ništa reći, rekao je Kalmeta.

Zamjenik ravnatelja USKOK-a Saša Manojlović je nakon izricanja presude poručio da će se sasvim sigurno žaliti nakon što dobiju obrazloženje presude.

- Sud je donio pogrešan zaključak, za USKOK nema dvojbe, kaznena djela su počinjena.

Premijer Andrej Plenković, koji je u Rijeci nazočio svečanosti obilježavanja početka radova na izgradnji nove bolnice, šturo je komentirao presudu Kalmeti.

- Primio sam na znanje.

17. travanj 2024 18:54