StoryEditorOCM
4 kantunaPOVRATAK U VRH

Kalmeta rehabilitiran i prije presude, dio HDZ-ovaca ogorčen: Kakva je to poruka, sad možemo vratiti i 'ćaću', nema ni on pravomoćnu!

Piše Anita Belak Krile /SD
1. kolovoza 2018. - 20:33
hdz_sjednica11-240518

Predsjedništvo HDZ-a odlučilo je da se u funkcioniranje stranke na najvišoj razini, kao pomoćnici glavnog tajnika Gordana Jandrokovića, imenuju bivši zadarski gradonačelnik Božidar Kalmeta, zatim gradonačelnik Otoka kod Vinkovaca Josip Šarić i Stjepan Adanić, nekadašnji vojni savjetnik predsjednika Franje Tuđmana.
Poznato je da se bivši ministar prometa i gradonačelnik Zadra povukao još na lokalnim izborima, no ostao je na čelu županijskog HDZ-a i član je Nacionalnog vijeća stranke.

Uzmaknuo je pritisnut aferama "HAC – Remorker", gdje je još u tijeku suđenje zbog optužbi za izvlačenje novca. USKOK tereti Kalmetu da je sa suradnicima podijelio više od 15 milijuna kuna i 850.000 eura iz javnih tvrtki za održavanje i izgradnju cesta. Sudi mu se i za krak afere "Fimi-Media" u kojem je optužen da je za 600.000 kuna naručio izradu spota "Prometna renesansa Hrvatske", koji nikad nije prikazan.
Iako ga nije bilo na lokalnim i parlamentarnim izbornim listama, Kalmeta ni tada nije bacio koplje u trnje, odgovarao je kako se povukao, ali da "ni psihički ni fizički nije još za umirovljenje".
Gordan Jandroković kao predsjednik Sabora ima previše obveza u parlamentu i oko njega i nije čudno da je vrh stranke odlučio imenovati njegove pomoćnike koji će pokrivati dio terena, no izbor Božidara Kalmete izazvao je niz komentara kako u medijima, tako i unutar samog HDZ-a.
Saborski zastupnik HDZ-a, inače po struci psihijatar, Ivan Ćelić na Twitteru je jučer napisao:
"Što više kaznenih prijava, to veći uspjeh u političkom životu Hrvatske. Kud plovi ovaj brod..."
Naravno, mislio je na Božidara Kalmetu, a i nekoliko drugih saborskih zastupnika HDZ-a s kojima smo jučer razgovarali, a koji nisu dio prvog ešalona oko predsjednika stranke, izražavalo je svoje ogorčenje.
– Kalmeta je na ovaj način stranački rehabilitiran prije nego su sudski procesi koji se vode protiv njega gotovi. Ako je baš on jedini iz Dalmacije pomoćnik glavnog tajnika, onda je to potvrda njegove reputacije kao najutjecajnijeg HDZ-ova kadra u Dalmaciji. Je l' tako?! A kakvu mi poruku s tim imenovanjem šaljemo? Sramotnu! Sad možemo vratiti i "ćaću", nema ni on pravomoćne presude – ironično nam je kazao jedan od HDZ-ovih zastupnika.
Božidar Kalmeta nije želio dodatno komentirati odluku Predsjedništva.
– To je unutarstranački posao na koji su imenovani iskusni stranački ljudi i zadaća je pomoći radu i koordinaciji stranke na terenu kao pomoćnici glavnom tajniku – kratko nam je poručio Kalmeta.
Da je Kalmeta postao vrlo blizak krugu oko Plenkovića, jasno je već dulje vrijeme. Upravo je on bio prvi koji je kritizirao Davora Ivu Stiera i Mira Kovača i založio se javno za njihovu smjenu s funkcija političkog i međunarodnog tajnika.
– Ne može predsjednik igrati dinare, politički tajnik baštone, a međunarodni tajnik kupe. To ne može biti tako – rekao je tada Kalmeta i poručio da želi da njegova djeca žive u Hrvatskoj kakvu zagovara Andrej Plenković, a ne neki s nazadnjačkim stavovima.

25. travanj 2024 10:46