StoryEditorOCM
4 kantunaDR. RADE ŠKARICA

Kandidat za gradonačelnika Zadra:"Bit ću u drugom krugu s Brankom Dukićem, nećemo koalirati ni s HDZ-om ni SDP-om, dok koalicija s Ričardom - može!"

Piše Lada Burčul
4. svibnja 2021. - 22:46

Pokraj imena jednog od šest kandidata za zadarskog gradonačelnika, liječnika neurokirurga Rade Škarice, kao politička platforma stoji ime MOST, no Škarica je nezavisni kandidat na listi MOST-a. K tome, ovaj poznati zadarski pravaš i nekadašnji dogradonačelnik, nikada nije ni izašao iz HSP-a.

Vi se, u utrci za gradonačelnika, ipak prezentirate kao kandidat MOST-a?

- Da, ja sam nezavisni kandidat na listi MOST-a i tu nema ništa sporno. Isto tako, točno je da iz HSP-a nisam izašao s obzirom da u stranci postoji mogućnost pasivizacije članstva, pa sam svoje članstvo stavio u mirovanje. Nisam osjetio potrebu da izađem iz te stranke jer i načela i statut stranke ja i dalje poštujem, a pravaštvo je moj životni stav.

Ti stavovi se ne kose sa svjetonazorom platforme MOST-a?

- Mislim da ne, tu se radi o jednoj stranci provenijencije desnoga centra. Sličnih smo političkih načela, od poštivanja vrijednosti Domovinskog rata, do demokratskih stavova o slobodi govora, sloboda manjina, ali i slobode većine.

I prava manjina?

- I prava manjina, ali i većine.

Onda ćirilica u Vukovaru, da ili ne?

- Čujte, zapravo je sve to žalosno. Taj grad je naš simbol koji je teško iskrvario, a sad su obilježavanja te bolne obljetnice postala neprimjerena. Ćirilica u Vukovaru je delikatno pitanje i na složena pitanja ne može se odgovarati sa 'da' ili 'ne', ma koliko vi na tome insistirali. Dodatno, u rješavanje tog pitanja trebaju biti uključeni i pripadnici srpske nacionalne manjine, kao i svi građani grada Vukovara, članovi udruga proizašlih iz Domovinskog rata i veterani.

Da li je Vaš povratak u aktivnu u politiku na ovakav način, ne izlazeći iz HSP-a, ostajući nezavisni na listi MOST-a, zapravo guranje pravaštva na mala vrata na zadarsku političku scenu?

- To zaista tako može izgledati, ali nije to u pozadini. Pravaštvo u nekim svojim oblicima traje; to je povijesno naslijeđe koje izražava želju Hrvata da imaju svoju državu. Međutim, mi živimo u 2021. godini i novo doba stavlja pred nas nove zahtjeve. Onaj tko želi dobro Hrvatskoj ne može isticati fašističke i komunističke simbole. Promoviranje simbola totalitarnih ideologija je svugdje u svijetu zabranjeno. O tome govori i Rezolucija Vijeća Europe. Treba li napraviti i jednu studiju ponašanja naše ljevice kroz Drugi svjetski rat? Da! Jer i komunističko nasljeđe ima dosta mrlja kroz svoju povijest i mislim da bi nam svima dobro došlo da se te stvari rasvijetle, da krenemo oslobođeni tereta prošlosti dalje. Sad će biti komentara da to nisu iste stvari, ali zločin je zločin. Jer ako nešto opravdavamo zbog antifašizma, onda nas to vodi na vrlo nesiguran teren sa možebitnim neželjenim posljedicama.

U politici imate iskustva, bili ste dogradonačelnik u mandatu Živka Kolege. Navodno je od djelatnika bolnice više njih potpisalo Vašu kandidaturu, nego onu Branka Dukića. Koliko ste mu opasan protukandidat?

- Protukandidati su uvijek opasni, gdje god imate situaciju tajnoga glasanja. Iza Branka Dukića stoji velika stranka, za razliku od infrastrukture MOST-a koja je dosta skromnija. Međutim, na kraju sve ovisi o biračima koji će izaći na izbore.

U čemu ste bolji kandidat od Branka Dukića?

- Bolji sam kandidat od Dukića u prvom redu zbog životnog iskustva i političkog obrazovanja. HSP je u vrijeme dok sam bio dogradonačelnik bila kvalitetna stranka na hrvatskoj političkoj sceni i stekao sam veliko iskustvo u vođenju grada. Branko Dukić je izuzetno vrijedan liječnik i vrlo pošten čovjek. Konkurenti smo i susrest ćemo se u drugom krugu. Vidjet ćemo kakva će biti izlaznost, to je ključno. A to je zadnjih godina boljka u Hrvatskoj; ništa neće pasti s neba, a ispada da je tako teško izaći do izbornog mjesta.

Iskreno - što vas vraća u politiku? Vaše ime je i na listi za Županijsku skupštinu.

- Vrlo iskreno, mislim da još puno mogu dati za opće dobro. To je u zadnje vrijeme profanirana sintagma, ali jedini smisao bavljenja politikom je osiguravanje normalnog i ugodnog življenja u jednoj sredini; da imate uređen grad u svakom smislu i sa svim organiziranim uslugama, od dječjih vrtića do načina zbrinjavanja otpada. Bode u oči da, primjerice, u Zadru u 30 godina nije napravljen niti jedan park. Je li to toliko skupo ili toliko nevažno? Uz navedeno, u javnosti predugo traje i pitanje nepovjerenja i razočaranja u političare, na čemu treba ustrajno raditi kako bi se takva percepcija promijenila.

Da li biste koalirali s HDZ-om nakon izbora?

- O postizbornim koalicijama zaista nismo još razmišljali. Vidjet ćemo rezultat koji ćemo postići i onda ćemo odlučivati. Ne mogu odgovoriti konkretno, no načelno mogu reći da koalicije dolaze u politici uvijek u obzir. Ne vidim razloga zašto ne bih podupirao bilo koji uredan projekt bilo koje gradske uprave.

Koalicija, prema tome, dolazi u obzir sa svima?

- Ne bih rekao. Nisam sklon koaliciji s HDZ-om ili SDP-om, poradi dosadašnjih njihovih rezultata. Koalicija s Nezavisnom listom Enija Meštrovića - Ričarda i s Domovinskim pokretom, kao mogućim „trećim putem“, dolazi u obzir.

I Marko Vučetić vam je ozbiljan protukandidat?

- SDP ima svoju kvotu birača, samo po tome je ozbiljan jer se približavamo po očekivanom postotku. Veća izlaznost daje meni vjetar u leđa. Ja zapravo nisam siguran koja je njegova politička filozofija, je li on lijevi, desni, radi li se tu o intelektualcu koji razmišlja u kategorijama koje nisu na pragmatničnom, svakodnevnom nivou – ne znam. Znam da je jedno vrijeme bio sa platformom MOST-a, pa su tu nastali problemi.

Gdje se vidite u budućnosti, na mjestu gradonačelnika ili...?

- Želim dati moj doprinos razvoju Zadra, no svakako je tu i moja struka, sve do mirovine. Moj posao neurokirurga u zadarskoj bolnici me ispunjava i znači mi puno – kazao je Rade Škarica, kandidat za gradonačelnika Zadra.

image
Jure Mišković/Cropix
20. travanj 2024 11:27