StoryEditorOCM
4 kantunaINTERESNI KLANOVI

Kandidati za načelnike u PU zadarskoj jedan drugoga prijavljuju za kriminal i obiteljsko nasilje! Kako su Perinčić i Gulan ispali iz igre za šefa PP Zadar?

Piše Ivica Nevešćanin
25. travnja 2022. - 13:45

Prošlog tjedna održano je testiranje i razgovor s kandidatima za načelnike četiriju policijskih postaje na području Policijske uprave zadarske. Rezultati izbora za nove načelnike PP Zadar, PP Benkovac-Obrovac, Postaje pomorske i aerodromske policije te PP Biograd, trebali bi biti poznati do početka svibnja. Podsjetimo, na interni natječaj MUP-a raspisan 31. ožujka, po prvi će se put imenovati načelnici objedinjene (Prve i Druge) Policijske postaje Zadar te policijskih postaja Benkovac i Obrovac koje pokrivaju gotovo 80 posto populacije Zadarske županije.

I dok iz PU zadarske ne žele davati komentare o kandidatima dok traje postupak izbora, na adrese nekih medija u Zadru prošlog je tjedna pristiglo nekoliko anonimnih predstavki u kojima se nesmiljeno blate pojedini kandidati za načelnička mjesta, a najviše na udaru su kandidati za mjesto načelnika PP Zadar. Optužuje ih se za raznorazna kaznena djela, zloupotrebu položaja i oblasti, mobing nad niže rangiranim policajcima, propituje porijeklo njihove pozamašne imovne te optužuje za obiteljsko nasilje. Nijedna predstavka koja je do nas došla pritom ne sadrži dokaze koji bi nešto od tih navodnih krimena potvrdili. Pošiljatelji kao da očekuju od medija da na slijepo povjeruju takvim ”izvorima” i u javnost prenesu objede na račun pojedinih policijskih službenika. Poznavajući praksu pojedinih zadarskih ”medija”, nije isključeno da se u narednim danima nešto takvo i dogodi.  

Iako sadržaj anonimnih predstavki koje su do nas došle nije moguće provjeriti, njihova brojnost jasno očitava nervozu prisutnu u PU zadarskoj zbog procesa spajanja policijskih postaja koji je sam po sebi izazvao veliko nezadovoljstva među zadarskim policajcima. Stoga ne treba čuditi da se u trenucima stvaranja nove hijerarhije unutar PU zadarske ne biraju sredstva za obračun sa starim i novim neprijateljima preko imena pojedinih kandidata.

image

Davor Bozinović, ministara MUP-a
 

Jure Miskovic/Cropix

Naime, iz sadržaja predstavki nije teško zaključiti da su nastale unutar redova PU zadarske, odnosno da ih je sastavio i uputio netko tko jako dobro poznaje unutrašnji ustroj PU zadarske i vrlo vjerojatno osobno poznaje kandidate o kojima piše. Štoviše, moguće je da su autori predstavki i sami kandidati za neko od načelničkih mjesta te da koriste anonimnost kako bi izravno naštetili svom protukandidatu ili utjecali da ”njihov” kandidat prođe. Guranje pojedinih kandidata na ovakav način govori da bi budući načelnici ili načelnice mogli imati snažan otpor u svojim redovima i probleme u radu ako izabrani kandidat ne bude usklađen s interesima raznoraznih klanova unutar policije. 

Nezadovoljstvo u policiji krenulo je najavom preustroja PU zadarske, odnosno nakon što je još prije više od dvije godine došlo do povezivanja PP Gračac s PP u Srbu. Načelnik PU zadarske Anton Dražina od početka mandata 2017. u cilju racionalizacije ustroja pokušava reorganizirati PU zadarsku provodeći politiku pripajanja policijskih postaja i smanjenja broja rukovodeći mjesta. Tako je nakon povezivanja dviju ličkih postaja, povezao postaje pomorske i aerodromske policije, a na ovom aktualnom natječaju spajaju se policijske postaje Benkovac i Obrovac te Prva i Druga policijska postaja Zadar. Za takav oblik pripajanja policijskih postaja, praktički pionirski u Hrvatskoj, Dražina je dobio zeleno svjetlo Ravnateljstva policije i ministra unutrašnjih poslova Davora Božinovića, a kako će se rezultati takvog fuziranja odraziti na učinkovitost policije, tek će se vidjeti. Za sada je poznato da je povezivanje izazvalo frustracije među policajcima, a jedna od manifestacija nezadovoljstva su i brojne predstavke upućene medijima.

Povezivanjem Prve i Druge policijske postaje u bitku za novog rukovoditelja očekivano su ušli dosadašnji načelnici Elvis Perinčić i Josip Gulan. Neslužbene informacije međutim govore da su obojica ispala iz igre: Perinčić se nije ni javio na natječaj, a Gulan prošle srijede nije prošao na testu znanja! 

Razlog zbog kojeg se Perinčić nije natjecao nalazi se u predstavki koju je jedna žena iz Zadra prije nekoliko mjeseci odaslala na visoke policijske adrese, u kojoj ga se vrlo konkretno i vrlo precizno optužuje za neka disciplinska djela. Da se radi o ozbiljnim optužbama ubrzo je potvrdila pokrenuta interna istraga, pa je Perinčiću prije natječaja sugerirano da se uopće ne kandidira kako ne bi došlo do kompromitacije PU zadarske u slučaju da predstavka završi u javnosti nakon njegovog eventualnog izbora.

Drugi ”siguran” kandidat za novog načelnika objedinjenih postaja zadarske policije, Josip Gulan, nije zadovoljio na testu znanja i tako praktički sam sebe eliminirao iz mogućnosti da postane novi šef. Gulan inače u policiji uživa podršku Nikole Šindije, zamjenika načelnika PU zadarske. Međutim, novi ustroj kojeg je predložio Dražina, a prihvatio ministar, Šindiju miče s mjesta zamjenika i spušta na mjesto inspektora u nekoj od službi PU zadarske, moguće i carinske policije. Šindijin ”pad” za tri stepenice, među ostalim, povezuje se i s nedavnom policijskom blamažom na slučaju ”pokvarena jaja & pavijan” u kojem je Šindija imao svoju ulogu. Privođenje dvojice hejtera s fejsbuka zbog navodne prijetnje nanijelo je veliku štetu premijeru Plenkoviću, da bi sud na kraju oboje počinitelja oslobodio odgovornosti za napisanu riječ, odnosno za narušavanje javnog reda i mira.

image

foto ilustracija

Pu Zadarska

U takvim okolnostima ključno je pitanje tko će biti novi načelnik Policijske postaje Zadar? U igri su, prema našim izvorima, tri ozbiljna kandidata. O jednom od njim koji slovi za najozbiljnijeg kandidata, medijima je upućena sočna predstavka, a kao autora se u kuloarima spominje upravo njegov glavni protukandidat, inače osoba bliska nekim zadarskim kriminalnim krugovima i osobama optuženima za teška kaznena djela. Policajac koji se našao na udaru predstavke već je bio predmet unutrašnjeg obračuna interesnih grupacija prilikom promjena rukovoditelja 2017. i 2018. godine. 

Novi načelnik PP Benkovac-Obrovac, koja će sjedište imati u Benkovcu, trebao bi biti sadašnji načelnik PP Benkovac Mario Brzoja (načelnik PP Obrovac je Andrija Milovac). Romano Landeka, koji je nakon smjene Petra Strmote, preuzeo pomorsku i aerodromsku policiju kao vršitelj dužnosti, ima najviše šansi da (p)ostane načelnik. Strmota je izgubio Dražinino povjerenje također nakon jedne interne predstavke u kojoj ga se optuživalo da je plovilo PU zadarske koristio u privatne svrhe. Strmota se branio da je otplovio na jedan otok u šibenskom akvatoriju zbog sastanka s kolegom iz susjedne policijske uprave, ali to očito nije bilo dovoljno, pa je morao napustiti položaj. Nakon degradacije Strmota je izgleda odlučio potpuno otići iz policije jer se njegovo ime sada spominje u kontekstu kandidata za novog ravnatelja državne Lučke uprave Zadar.

Glavni kandidat za novog načelnika PP Biograd je aktualni načelnik Albert Šarin, a na svojim mjestima ostaju načelnici Postaje prometne policije Dražen Malčić i PP Pag Željko Blaić.

Konačno, ne manje važno, svoj doprinos brojnim potresima unutar PU zadarske dao je i Bore Mršić, bivši šef kriminalističke policije. Mršić je suspendiran u kolovozu prošle godine nakon što je u razmaku od nekoliko dana sudjelovao u dva ozbiljna kršenja zakona: prvo je izvan službe skrivio prometno nesreću u alkoholiziranom stanju, a potom je optužen za navodnu otmicu štićene osobe. Postupci protiv Mršića vode se na disciplinskom sudu u Splitu i Općinskom sudu u Zadru i još uvijek nisu okončani.

Nakon što budu izabrani novi policijski načelnici, u čemu konačnu riječ ima Anton Dražina, na jesen bi trebao biti raspisan natječaj za načelnika PU zadarske. O uspjehu provedenih reformi ovisit će hoće li Dražina biti glavni kandidat za novi mandat ili će možda ”avancati” na neko od mjesta u Ravnateljstvu policije. Ako dođe do takvog scenarija, velika je šansa da za novog načelnika PU zadarske opet bude doveden netko izvan Zadra.

17. travanj 2024 13:09